Mustanahaliste vastu suunatud rassismile juhitakse praegu jalgpallimaailmas usinasti tähelepanu.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
1. juuli 2020, 11:44

Uuring: jalgpallikommentaatorid süvendavad rassilisi eelarvamusi

Taani firma RunRepeat tehtud uuring näitab, et jalgpallikommentaatorid kõnelevad heleda ja tumeda nahatooniga mängijatest erinevalt. 

Taanlased uurisid kokku 80 selle hooaja jalgpallimatši Itaalia, Hispaania, Prantsusmaa ja Inglismaa meistriliigades. Nad analüüsisid kommentaatorite 2074 väidet 643 erineva mängija kohta, kusjuures valimis olid vaid inglisekeelsed ülekanded Suurbritannia, USA ja Kanada telekanalites.

Uuring näitab, et kommentaatorid kiitsid heledama nahavärviga mängijate intelligentsust, kvaliteeti ja töökust palju rohkem kui tumedama nahavärviga pallurite samu omadusi. Kui kommentaatorid rääkisid intelligentsusest, siis 62,60% kiitusest oli suunatud heledama nahatooniga mängijatele ja 63,33% kriitikast tumedama nahaga jalgpalluritele. Tööeetika ülistamine käis 60,40% juhtudest heledanahaliste kohta.

Seevastu tumedama nahaga mängijaid kiideti märksa enam füüsiliste omaduste, eelkõige kiiruse ja võimsuse, eest. Kui kommentaatorid rääkisid võimsusest, käis jutt 6,59 korda tõenäolisemalt tumedanahalisest. Kiiruse puhul oli tõenäosus tumedanahaliste kasuks 3,38 korda.

"Et rääkida struktuursest rassismist, peame teadvustama rassiga soetud eelarvamusi," sõnas Suurbritannia jalgpallurite ühenduse PFA võrdõiguslikkuse juht Jason Lee.

"Uuring näitab selgeid eelarvamusi viisis, kuidas kirjeldame jalgpallurite omadusi sõltuvalt nende nahatoonist. Kommentaatorid aitavad süvendada eelarvamusi, mis vaatajal olid juba enne olemas. On tähtis arvestada, kui kaugele need arusaamad võivad ulatuda ja kuidas need mõjutavad jalgpallureid ka siis, kui nad lõpetavad mängijakarjääri.

Kui mängija soovib saada treeneriks, on ebaõiglane eelis neil, keda kommentaatorid nimetavad regulaarselt intelligentseks ja töökaks, kui need arvamused põhinevad rassilisel eelarvamusel." 

Uuringuga saab täpsemalt tutvuda siin.