Eesti 3 × 3 korvpalli koondiste peatreener Siim Raudla.Foto: Tiit Tamme
Korvpall
1. juuli 2020, 13:14

EDU! Eesti 3 × 3 korvpalli koondised pääsesid EM-finaalturniirile

Vastavalt rahvusvahelise korvpalliliidu (FIBA) otsusele ning Covid-19 arengutele peetakse sel aastal 3 × 3 korvpalli Euroopa meistrivõistlustel vaid finaalturniir, kuhu nii meeste kui naiste arvestuses pääsesid kõigest 12 parimat riiki eelmise aasta FIBA 3 × 3 reitingu koondtabeli järgi, teiste seas ka Eesti meeste ning naiste rahvuskoondised. Võistlused toimuvad 24.–26. septembrini Belgias Antwerpenis.

Meeste arvestuses pääsesid reitingu järgi EM-finaalturniirile Serbia, Prantsusmaa, Itaalia, Venemaa, Ukraina, Saksamaa, Belgia, Valgevene, Läti, Poola, Holland ja Eesti.

Naiste arvestuses mängivad finaalturniiril Prantsusmaa, Itaalia, Venemaa, Ukraina, Saksamaa, Belgia, Valgevene, Läti, Poola, Holland, Rumeenia ja Eesti.

"Tegemist on selle aasta kõige olulisema uudisega Eesti 3 × 3 korvpallis," ütles Eesti korvpalliliidu 3 × 3 valdkonna juht Reigo Kimmel pressiteate vahendusel. "Peame nüüd peamise tähelepanu koondama mängijatele, kes sooviksid koondisesse kuuluda ning nende ettevalmistusele, milleks kõige tähtsam on rahvusvaheline 3 × 3 kogemus.

Kui 3 × 3 MM-ile oleme meestega jõudnud viiel korral ning naistega kahel korral, siis 3 × 3 EM-finaalturniirile meestega vaid ühe korra ja naistega seni veel mitte kordagi."

Kimmeli sõnul tuleb seekordse pääsu eest tänada eelkõige kõiki Eesti naiskorvpallureid, kelle eelmise aasta pingutus, sealhulgas Euroopa mängude 3 × 3 korvpalli hõbemedal, aitas kaasa ka meestekoondise 3 × 3 EM-ile jõudmisele.

Eesti 3 × 3 koondiste peatreener Siim Raudla: "Kõigepealt peame tänama kõiki naisi ja tüdrukuid, kes osalesid kogu eelmise aasta vältel Eestis korraldatud turniiridel, et pääseda Tokyo olümpiamängudele. Lõpuks otsustatigi EM-ile otsepääsme saajad koondedetabeli alusel ehk sisuliselt pääsesid tänu naiste tublile osalusele otse finaalturniirile ka mehed." 

Endise saali- ja 3 × 3 korvpallurina teab Raudla, et turniiri sügisene aeg võib tekitada koosseisu valimisel probleeme. "EM-i toimumisaeg, mis jääb septembri lõppu, pole meie jaoks kindlasti kõige parem variant, kuna kattub täpselt saalihooaja algusega. Aga tunneme rõõmu sellegi üle, et turniir üldse toimub, kuna vastasel juhul oleks meie otsepääsmed ilmselt luhta läinud."

Ta lisas: "Loodan siiralt, et meie korvpalliüldsus hoiab kokku ja kõik Eesti korvpalliklubid on valmis kodumaal mängivate korvpallurite osas tegema septembri lõpus väikeseid erandeid, lubamaks oma klubi mängijatel osaleda olümpiaala Euroopa meistrivõistluste finaalturniiril. Kes teab, millal ja kas taoline võimalus meile üldse enam kätte tuleb."

3 × 3 korvpalli Euroopa meistrivõistluste medal tagab mängijatele kaheks aastaks EOK A- või B-kategooria toetuse (sõltuvalt medalist), võit annab automaatse pääsme 2021. aasta 3 × 3 EMile ja 2022. aasta 3 × 3 korvpalli MMile.