Sisuturundus
6. juuli 2020, 09:00

Rohkelt piinlikke olukordi liigse higistamise pärast? Abi võib saada loodusest!

Higiplekid riietel, niisked käed ja higipärlid otsaees – liigne higistamine tekitab piinlikke olukordi ja pärsib suhtlemist. Mida saaks ette võtta?

Higistamine on normaalne nähtus, mis on hädavajalik kehatemperatuuri reguleerimiseks. Ilma higistamiseta kuumeneks meie keha füüsilise koormuse ajal üle juba loetud minutitega. Higistamine suureneb palava ilmaga, sportides, rasket tööd tehes või stressiolukordades. Lisaks termoregulatsioonile aitab higistamine ka organismist jääkaineid eemaldada ning hoiab naha elastse ja puhtana. Higistamine ei ole omane ainult inimestele – ka paljudel teistel imetajatel on olemas higinäärmed.

Mis on liighigistamine?

Liighigistamine ehk hüperhidroos on higistamine tugevamal määral kui on vajalik keha normaalseks soojaregulatsiooniks. See tervisehäire tekib enamasti noores eas ja võib kesta kogu elu. Liigne higistamine on probleemiks paljudele inimestele. On teada, et liighigistamisest tingitud vaevusi esineb ligi veerandil kõigist inimestest.

Liighigistamise peamised põhjused:

- ülekaalulisus
- ärevus, hirm, stress
- üleminekuiga
- murdeiga
- rasedus
- haigused, nt diabeet, podagra
- vürtsine toit
- mõned ravimid, nt antidepressandid
- alkoholiga liialdamine

Foto: Envato Elements

Liighigistamise mured

Liighigistamine häirib tugevasti igapäevaelu ning võib põhjustada ebamugavust ja piinlikke olukordi suhtlemisel. Liighigistamise all kannatav inimene on sunnitud väga sageli duši all käima ning higiplekkide varjamiseks vältima heledate rõivaste kandmist. Hüperhidroosi põdevad inimesed võivad hakata vältima suhtlemist ja sattuda sotsiaalsesse isolatsiooni.

Liighigistamine võib tõsiselt mõjutada ka tööd. Näiteks võivad mõne elukutse (elektrikud, kellasepad, pagarid, meditsiinitöötajad jne) puhul osutuda probleemiks higistavad peopesad. Mõnes ametis tuleb inimesi sageli kättpidi tervitada, mistõttu higistavad käed võivad valmistada piinlikkust. Liighigistamine võib koguni tekitada vajaduse ametit vahetada.

Soovitused – kuidas vähendada higistamist ja higilõhna?

- Pese end kaks korda päevas.
- Joo piisavalt vett.
- Söö rohkelt värsket aed- ja puuvilja.
- Väldi alkohoolseid ja kofeiini sisaldavaid jooke.
- Väldi rasvast ja vürtsikat toitu.
- Kanna looduslikest materjalidest avaramaid rõivaid.
- Raseeri kaenlaaluseid; karvadele sattuvatel higipiiskadel paljunevad ebameeldivat lõhna põhjustavad bakterid.

Higistamisvastane abi loodusest – salvei

Kust leida leevendust liighigistamise vastu? Deodorandid küll maskeerivad lühikeseks ajaks ebameeldiva lõhna, kuid ei vähenda higistamist. Antiperspirandid toimivad ainult väikesel kehapiirkonnal, kuhu neid on manustatud. Liigse higistamise vastu võib saada abi loodusest. Tõhusa higistamisvastase toimega on mitmekülgsete kasulike omadustega ravimtaim aedsalvei (salvia officinalis). Salvei higistamist pärssiv toime tuleneb tema koostisesse kuuluvatest parkainetest, eeskätt rosmariinhappest. Higieritust vähendab isegi tavaline salveitee, kuid piisava toime saamiseks peab ära jooma väga suure koguse teed. NoSweat kapslid sisaldavad salveilehtedes leiduvaid parkaineid kontsentreeritud kujul ning seetõttu on nende higistamisvastane toime märksa tõhusam kui salveiteel. Erinevalt antiperspirantidest toimivad salveikapslid seespidiselt ning pärsivad higieritust kogu keha pinnal. Salvei abistab ülekaalust tingitud higistamise, klimakteeriumiga kaasnevate higistamishoogude, emotsionaalse higistamise, öise higistamise, käte, jalgade ning kaenlaaluste higistamise jms korral. Kapslid sobivad hästi ka teismelistele, kes hormonaalse tasakaalu muutuste tõttu kannatavad liighigistamise all.  

Juulis kehtib Südameapteekides soodushind, osta SIIT!