Mullu kihutas Ott Tänak Lõuna-Eestis valgetes ja punastes toonides Toyotaga. Tänavu on saarlase kasutada Hyundai.Foto: Reigo Teervalt
WRC
2. juuli 2020, 13:03

AMETLIK: Eestis toimub autoralli MM-sarja etapp!

Ajalugu on sündinud! Eestis toimub 4.–6. septembril autoralli MM-sarja etapp, kinnitas peaminister Jüri Ratas kell 13.00 Stenbocki majas alanud pressikonverentsil, kus osalesid lisaks ralli korraldajatele ka kultuuriminister Tõnis Lukas, rahandusminister Martin Helme ja WRC promootor Oliver Ciesla.

Ciesla kiitis Eesti valitsust toetuse eest ja Rally Estonia korraldajaid Urmo Aavat, Silver Kütti ja Tarmo Hõbet kümme aastat kestnud hea töö eest. "Nad tulid esimest korda MM-etapi jutuga meie juurde aastal 2016, kuid kahjuks ei saanud me neile siiani vastu tulla, sest tahtsime minna rohkem Euroopast välja, aga asjad muutusid. Nad ei andnud alla, vaid tuli välja uute positiivsete ideede ja heade lahendustega. See lubas meil eelmisel aastal korraldada aegade esimese WRC promotsiooniralli, mis andis meile kindlust ja usaldust organiseerijate vastu," sõnas Ciesla, kes märkis, et Eestist saab 33. riik, mis võõrustab WRC-etappi.

Oliver Ciesla (vasakul) Rally Estonia WRC pressikonverentsil. Foto: Robin Roots

Rally Estonia peakorraldaja Urmo Aava: „Meie kui korraldajate jaoks on see unistuse täitumise algus. Arvan, et võime siin õnne soovida meile kõigile. Eriti hea meel on mul selle üle, et oleme kandnud endaga energiat, et kui sul on unistus ja usud sellesse, teed asja kirega ja kõva tööd, siis on absoluutselt kõik võimalik.

Väiksus on meie absoluutne tugevus. Olen kindel, et kui teeme ürituse ära nii nagu planeerime, juhtub midagi imelist. Meie lühike sõnum on see, et Eestis on võimalik teha võimatuid asju. Mitte lihtsalt ära teha, vaid kõige paremini ära teha. Et see jõuaks ringiga meie enda DNA-sse väga tugevalt tagasi. Et vaataksime igal hommikul peeglisse ja päriselt usuksime, et saame kõigega hakkama.“

Rally Estonia WRC pressikonverents. Foto: Robin Roots

Hommikul toimunud istungil otsustas valitsus eraldada reservist kultuuriministeeriumile WRC-etapi korraldamiseks 1,5 miljonit eurot.

Martin Helme: „Kui vaatame, kuidas raha on liikunud sarnaste ürituste puhul mujal, siis võis täiesti julgelt riigieelarvest õla alla panna, sest raha tuleb riigieelarvesse tagasi. Kui korraldasime eelmist etappi, siis oli kogutulu suurusjärgus viis miljonit eurot, millest umbes miljon eurot tuli riigieelarvesse. Seekord eeldame oluliselt suuremat tulu. Soome võrdlus näitab, et sarnane üritus tõi umbes 20 miljonit eurot. Võime sealt arvutada, mida võiksime tahta Eesti oludes.

Lisaks asjad, mida on raske rahas mõõta. Lõuna-Eesti maastiku näitamine kümnetesse miljonitesse kodudesse, hinnanguliselt 2500 inimest peaks tööd saama sel perioodil. Eesti kuvandi edendamisele on äga keeruline numbrit juurde panna."

Martin Helme Rally Estonia WRC pressikonverentsil. Foto: Robin Roots

Mis puudutuvad COVID-19-ga seotud piiranguid, siis nendest on peaminister Ratase sõnul praegu vara rääkida, sest viiruse kulg on ennustamatu. Aava lisas, et nemad lähtuvad sellest, et piiranguid pole, aga valmistuvad muuhulgas stsenaariumiks, et raja äärde ei lubata ühtki pealtvaatajat.

Korraldusmeeskonna liige Silver Kütt kinnitas, et praeguses plaanis on 232 km jagu kiiruskatseid. "Rally Estonial osalenud sõitjatel on mingi eelis, aga mitte väga. 25 protsenti tänasest trassiplaanist on täiesti uus, mida on heal juhul sõidetud talvel. Ülejäänud 75 protsendist 40 sõidame teistpidi," sõnas Kütt.

Rallikeskus asub Tartus. Kultuuriminister Tõnis Lukas sõnas, et tema eritingimus oli, et ralli algaks Eesti Rahva Muuseumi juurest. Kiiruskatsed sõidetakse Tartu, Otepää, Elva, Kanepi ja Kambja valdade teedel.

Töö MM-sarja pääsemise nimel on Eestis käinud aastaid, kuid tänavu mängis võimaluse kätte koroonaviiruse pandeemia, mistõttu jäävad paljud planeeritud rallid ära ning sarja korraldajad peavad otsima alternatiivseid lahendusi. Mullu oli Rally Estonia WRC ametlik promotsiooniralli.

Tänavused maailmameistrivõistlused läksid pausile märtsi esimeses pooles koroonaviiruse pandeemia tõttu. Peeti vaid kolm etappi: Monte Carlos, Rootsis ja Mehhikos. Juba mõnda aega otsiti võimalust, kuidas ja kus septembris MM-sarjaga jätkata.