Margus Murakas.Foto: JOOSEP MARTINSON
WRC
2. juuli 2020, 14:35

Margus Murakas: selge, et Otil on kodusel MM-rallil teiste ees eelis

Täna saabus ametlik kinnitus, et Eestis toimub 4.–6. septembril autoralli MM-sarja etapp. "Väga äge! Loomulikult väga äge!" kommenteeris uudist kogenud rallisõitja Margus Murakas, kes valmistus Õhtulehe telefonikõne ajal ülehomseks Viru ralliks.

"Tundub, et korraldajad väärivad kiitust. Eks see on märk sellest, et eelnevatel hooaegadel on tehtud head tööd."

Kusjuures Murakas oli üks neist, kes suhtus veel eelmisel suvel MM-etapi võimalikkusesse skeptiliselt. "Rahvusvahelise Autoliit ehk FIA on välja öelnud, et Euroopas vähendatakse rallide hulka. Asemele tulevad Ladina-Ameerika ja Aasia. Ma imestan, et endiselt sõidetakse nii Sardiinias kui ka Korsikal. See on umbes sama, et paneme ühe ralli Saaremaale ja teise Hiiumaale. Julgen arvata, et MM-ralli Eestisse kindlasti ei satu," sõnas ta aasta eest Õhtulehele.

Aga võta näpust. "Kõik õige. Eelmisel aastal ei teadnud keegi koroonaviirusest midagi. Selge see, et meie võimalus tuli tänu eriolukorrale," osutas ta nüüd.

Kui kõva sõna Eestis toimuv MM-etapp ikkagi on?
"Oleneb, millega võrrelda. Selles plaanis kõlab uhkelt, et oleme 33. riik [kus see toimub]. Riigi mainele kõlab uhkelt. Rallifännidele on see kõige rohkem meelt mööda, MM-ralli tuleb koju kätte. Seda enam, et meil on oma maailmameister. Ei oskagi millegagi võrrelda, loomulikult on see äge." 

Trass pole veel avalik, aga Lõuna-Eesti teed on teile teada. Millist rallit võib sellest oodata?
"Lõuna-Eesti teed on keerulised, see on selge. Katsete teadmine ja eelnev seal sõitmise kogemus annab kindlasti eelise. Selge, et Otil on siin teiste ees eelis."

Korraldusmeeskonna liige Silver Kütt kinnitas tänasel pressikonverentsil, et praeguses plaanis on 232 km jagu kiiruskatseid: "Rally Estonial osalenud sõitjatel on mingi eelis, aga mitte väga. 25 protsenti tänasest trassiplaanist on täiesti uus, mida on heal juhul sõidetud talvel. Ülejäänud 75 protsendist 40 sõidame teistpidi."

On's teistel Tänaku vastu mingitki šanssi?
(Naerab) "Võit on võit. Rajaeelis aitab olukorda kontrollida ja sõidukindlusele kaasa. Ei pea nii väga hullu panema. Kui on võimalik kontrollides teistest kiiremini sõita, pole vahet, kas võidad ralli 30 sekundi või kolme minutiga."

Mis te arvate, kuidas koroonaviirusest tingitud paus sõitjaid mõjutab? Eks natuke ole testitud ja sõidetud, aga viimane MM-ralli toimus viis ja pool kuud enne Rally Estoniat.
"Selle tasemega meestel, nad on teste teinud, ei usu, et midagi mõjutab või muudab. Ei usu, et keegi saaks eelise või keegi kannataks rohkem. Tase on nii kõva, need mehed sõidavad nii-öelda iga ilmaga."