Foto: Envato Elements
Sisuturundus
6. juuli 2020, 12:42

Kas ka sina kannatad rauapuuduse all? 10 sagedast häda, mis sellele viitavad!

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni andmetel kannatab kõikidest maailma inimestest umbes 25% ehk ligi kaks miljardit rauapuuduse all. Tihti me seda ise aimata ei oska… kuid mis viitab sellele, et organismis on tekkinud rauapuudus?

Väsimus ja kurnatus. Kuigi tegemist on ühe kõige sagedasema rauapuuduse tunnusega, jääb see sageli märkamata. Väsimus on lihtsalt nii üldine häda, millel võib olla kümneid põhjuseid. Veelgi enam, tihti on elutempo sedavõrd kiire, et arvatakse, et väsimus peakski elu osa olema. Kui väsimusega kaasneb nõrkustunne, keskendumisraskused ja kerge ärrituvus, võib olla probleemiks rauapuudus.

Keskendumisraskused. Rauapuuduse sageli esinev tunnus on ka see, kui sa ei suuda millelegi pikalt keskenduda ja kipud asjad ära unustama.

Tihedad peavalud. Rauavaeguses organism transpordib hapnikku esmajärjekorras ajju, enne kui viib seda teistesse kudedesse, kuid hapnikku jõuab pähe vähem kui oleks vaja. Selle tagajärjel võivad ajuarterid laieneda ja põhjustada peavalu.

Tavapärasest kahvatum nahk. Hemoglobiin annab verele punase värvi ja seetõttu kumab nahk roosakalt. Kui hemoglobiinitase on madal, kaotab nahk oma värvi. Kui juba lähedased märkavad, et oled kaamem kui tavaliselt, siis mine perearsti vastuvõtule.

Hingeldamine. Kas pead trenni tehes sootuks vähem vastu kui enne? Kas trepist üles minek väsitab ära? Pane neid sümptomeid tähele.

Sage haigestumine. Kui jääd tavapärasest sagedamini haigeks, võib põhjuseks olla rauapuudus. Eriti sagedased võivad sel juhul olla just hingamisteede haigused. Arvestades tõika, et raud mängib võtmerolli terves immuunsüsteemis, tähendab selle mineraali madal tase suuremat vastuvõtlikkust infektsioonidele.

Rahutute jalgade sündroom. Uuringud on näidanud, et umbes 15% rahutute jalgade sündroomi all kannatavatest inimestest on rauapuudus.

Südamekloppimine. Ületöötanud südant võivad ohustada ebaregulaarsed südamelöögid, südamekahinad, südame suurenemine ja isegi südamepuudulikkus. Kui on südamega probleeme, siis tuleb kindlasti vere rauasisaldust kontrollida, et vältida vaeguste suurenemist.

Kummalised isud. Rauavaeguses vaevlevad inimesed võivad tunda vastupandamatut vajadust süüa ebatavalisi asju, näiteks savi ja kriiti.

Juuste väljalangemine. Rauapuudus (eriti, kui see areneb kehvveresuseks) võib põhjustada juuste väljalangemist. See on seotud hapnikutranspordiga: kui karvanääpsud piisavalt hapnikku ei saa, lähevad nad puhkeasendisse ning langevad välja. Siiski ei tasu juuste välja langemist kohe seostada rauapuudusega, kui see just drastiliselt viimasel ajal suurenenud ei ole. On tavapärane, et inimesel langeb iga päev umbes 100 juuksekarva.

Miks rauavaegus tekib?

Rauapuudus võib tekkida kõigil, kuid peamiselt ohustab see naisi.

Naistel on rauavaeguse peamine põhjus liiga vererohke menstruatsioon. Sel perioodil kaotatakse nii palju verd ja organism taastoodab vaid poole sellest kogusest. Järgmisel kuul kordub sama muster ning niimoodi aina edasi.

Rauapuudus kipub tekkima ka raseduse ajal. Kõhubeebi vajab samuti rauda ning nii võib ta ema rauavarud ära kulutada – seega on mõistlik raseduse ajal rauda tarbida. Eriti soovitav on see mitmikute ootamisel või sagedasel hommikusel oksendamisel.

Rauavaegus võib sagedamini tekkida ka taimetoitlastel. Põhjus peitub selles, et organism omastab heemset rauda (mida saame lihast, kanast ja kalast) kaks-kolm korda paremini kui mitteheemset rauda (mida saame taimedest). Seega on parimad rauaallikad loomse pärituoluga toidud nagu maks, verivorst, muna, taine veise- ja sealiha. Siiski on head rauaallikad ka seemned, rosinad, leib, täisteratooted, tatar, maasikad.

Kui palju rauda oleks vaja?

Rauavajadus pole kõigil ühesugune, eriti käib see naiste kohta. 19- kuni 50-aastased naised vajavad tavaliselt 18 mg rauda päevas. Raseduse ajal seevastu suureneb rauavajadus kuni 27 milligrammini. Lapse rinnaga toitmise ajal peaks saama 9 mg rauda. Kui oled üle 50-aastane ja pole enam menstruatsiooni, on vaja vaid 8 mg päevas.

Floradix Ferrum tabletid sisaldavad orgaanilist rauda ja vitamiine B2, B6, B12 ning C, mis aitavad vähendada väsimust ja kurnatust. Raud aitab kaasa hemoglobiini normaalsele moodustumisele ning koos vitamiinidega B6 ja B12 aitavad kaasa vere punaliblede normaalsele moodustumisele. Folaat (foolhape) aitab kaasa kudede kasvule raseduse ajal. Raua imendumist suurendab C-vitamiin. Tabletid on laktoosi- ja gluteenivabad ning sobivad kasutamiseks ka taimetoitlastele.

Floradix Ferrum siirup sisaldab orgaanilist rauda, mis on vedelal kujul on organismi poolt eriti hästi omandatav. Raua imendumist suurendab C-vitamiin. Floradix Ferrum sisaldab rauda ja vitamiine B2, B6, B12 ning C, mis aitavad vähendada väsimust ja kurnatust. Raud aitab kaasa hemoglobiini normaalsele moodustumisele ning koos vitamiinidega B6 ja B12 abistavad vere punaliblede normaalsel moodustumisel. Lisaks aitavad vitamiinid B6, B12 ning C kaasa immuun- ja närvisüsteemi normaalsele talitlusele.

Tooteid leiab apteekidest!