Flora alistas karikafinaalis Transi.Foto: Tiina Kõrtsini
Jalgpall
4. juuli 2020, 17:52

GALERII | Flora ja Paide pidu, Narva äng

Eesti karikavõitjaks jalgpallis krooniti FC Flora, kes sai laupäeval Lilleküla staadionil peetud finaalis 2 : 1 jagu Narva Transist. Flora võit tähendab ühtlasi seda, et Paide kindlustas koha UEFA Euroopa liigas.

Flora läks kohtumist juhtima 18. minutil, kui Konstantin Vassiljev virutas võrku Frank Liivaku ideaalse söödu. Roheliste pidu ei kestnud esialgu siiski kaua, sest kümme minutit hiljem viigistas Sadio Tounkara mänguseisu.

Narva suutis ka teisel poolajal marulise publiku toetuse abil mitmeid ohtlikke olukordi tekitada, kuid 73. minutil oli ikkagi valitsev meister Flora see, kes juhtima läks. Nurgalöögist tulnud palli suunas peaga võrku Henrik Pürg.

Karikakaitsja Narva oleks võidu korral taganud koha Euroopa liigas, millega omakorda teeninuks minimaalselt 150 000 eurot. Flora võit tähendab aga seda, et Euroopa liigasse pääseb hoopis Paide, sest Tallinna klubil oli eurokoht tagatud juba meistritiitliga. Nüüd saab kopsaka rahasumma hoopis Paide, kes jõudis eurosarja esimest korda ajaloos.

„Kõik teavad, et Narvaga on alati raske. Kui oleksime oma võimalused ära löönud, olnuks kõvasti kergem päev. Aga ei löönud... Lõpuks tegime ikkagi oma ära,“ ütles võiduvärava autor Pürg. „Neil olid samuti omad võimalused, aga arvan, et need polnud liiga ohtlikud.“

Paides mängib mitmeid mehi, kes on olnud aegade jooksul seotud Floraga. Kas kuskil kuklas oli mõte, et tahaks vanadele sõpradele kingituse teha ja nad eurosarja aidata? „Ei, niimoodi me ei mõtle. Mõtleme enda peale, et tahame seda võitu! Tänusõnad võtame ikka vastu. Kui neil on meie võidu üle hea meel, siis on alati tore.“

Flora alistas karikafinaalis Transi. Foto: Tiina Kõrtsini

Flora peatreener Jürgen Henn: „Mängu algus oli meie poolt päris terav. Esimesel poolajal oli Transil mõni üksik kauglöök ja tsenderdus, kuid lasime nad mängu tagasi. Trans võttis sellest võimalusest natukene kinni. Teisel poolajal olid neil mõned hirmutavamad momendid. Löödi posti ja tehti paar ohtlikku kontrarünnakut. Parema realiseerimise korral võinuks mäng ka teistpidi minna. Samas lõime ka ise päris palju võimalusi, mille jätsime lahendamata.

See oli karikafinaalile vastav mäng. Publik mõjutas ja närvilisust oli rohkem. Trans mind ei üllatanud. Eeldasime, et nende koosseis on teistsugune kui eelmises kohtumises. Neil on head mängijad, täna andsid nad meile korraliku lahingu.

Paide leerist pole veel toetavaid sõnumeid tulnud. Vaatasin küll ülespoole, kas Gert (Gert Kams, endine Flora kapten ja praegune Paide spordidirektor - toim) istub kuskil, aga teda ma ei näinud. Võib-olla saadab mulle sõnumi, ei tea.“

Flora alistas karikafinaalis Transi. Foto: Tiina Kõrtsini

Narva mängija Martin Käos: „Kellelegi ei meeldi kaotada, aga ütleme nii, et lahkume pea kõrgel. Tegime hea mängu. Usun, et kõik on uhked, kuidas me võitlesime ja viimase sekundini mängus püsisime. Peab tunnistama, et Flora oli täna veidi parem. Vapustav oli tunda, kuidas fännid meid toetasid. Hoiame pea püsti ja keskendume nüüd liigale.

Jalgpalli mängitaksegi suure matšide nimel. Sellest unistavad kõik. Ma ei usu, et meil oli enne mängu peal väga suur pinge. Tulime siia, et üritada hetke nautida, anda fännidele elamust ja muidugi võita.

Eelmisel treeneril (Cenk Özcan - toim) olid omad nüansid, kuidas ta tahtis, et mängiksime. Eks see on professionaalne jalgpall - mõnikord ei tule lihtsalt välja. Treenerivahetus andis uut hingamist ja värskust, mida vajasime. Uus treener ehk Oleg (Oleg Kurotškin - toim) on hea treener. Oleme kõik elevil, mängijad naudivad! Eks oleme veel varajases faasis ja mängupildi tundma õppimine võtab veel aega. Nagu täna nägite, siis mängime head jalgpalli. Peame trennis juurde panema ja asju lihvima.“

Flora alistas karikafinaalis Transi. Foto: Tiina Kõrtsini