Bianca Williams (paremalt teine) 2018. aasta Euroopa meistrivõistlustelFoto: PA/Scanpix
Kõmu
6. juuli 2020, 17:55

Lapse ees autost välja sunnitud Briti sprinter süüdistab politseid rassismis

Briti sprinter Bianca Williams peeti laupäeval koos Portugali 400 meetri jooksu rekordiomanikust elukaaslase Ricardo Dos Santosega võimuesindajate poolt kinni. Naine süüdistab Londoni politseid rassilises diskrimineerimises.

Mustanahaliste Williamsi ja dos Santosi sõiduk peeti laupäeva pärastlõunal kinni, sest politsei väitel sõitsid nad valel pool teed. Sportlased sunniti autost välja ja neil pandi kolmekuuse lapse nähes käed raudu. Williamsi sõnul oli tegu rassismiga.

"On aeg muutusteks ja tegudel peavad olema tagajärjed. Olen eilsest katsumusest siiani löödud ja raputatud," kirjutas Williams pühapäeval Instagramis. Võimuesindajate sõnul reageeriti selliselt kuna auto sõitis valel teepoolel ja juht ei peatunud. Williams ja Dos Santos lükkavad politsei põhjenduse ümber.

Dos Santos sõnas briti ajalehele The Times, et pidas auto kohest peatamist ebaturvaliseks ning jätkas sõitmist 20 sekundit, et parkida oma kodu ette. 

Suurbritannia teatenaiskonnaga 2018. aasta Euroopa meistrivõistlustel kuldmedali võitnud Williams ütles meediale, et see pole esimene kord, kuid Dos Santost selliselt peatati. "Nad rääksid Ricardoga nagu ta oleks saast, mustus nende kingadel. See oli šokeeriv ja seda oli kohutav vaadata," rääkis Williams.

Sotsiaalmeedias levib ka video juhtunust. Seal on näha, kuidas Williams auto tagaistmelt välja rebiti, sest politsei soovis auto läbi otsida. Video postitas legendaardne sprinter Linford Christie, kes on mõlema atleedi treener. "Rassistlik politsei pole ainult Ameerikas," kirjutas ta Twitteris. "Kas kahtlane oli auto või mustanahaline perekond selles?"

Londoni politsei tegi ametliku avalduse, milles öeldi, et midagi ebaseaduslikku ei leitud ja kedagi ei arreteeritud. Politsei esindaja sõnul jäi kõik lubatu piiresse. "Ohvitserid saadeti Londoni kuritegelikku piirkonda ja kuna juhi sõit tekitas kahtlusi, siis on õige selle alusel tegutseda."

Williams ja Dos Santos lubasid siiski lähipäevil advokaatidega kohtuda ja kavatsevad politseinike tegevuse vastu esitada ametliku kaebuse.