Cleveland Indians eemaldas eelmisel hooajal särkidelt kapten Wahoo nime kanda maskoti. Peagi jääb minevikku ka tiimi senine nimi.Foto: AP/Scanpix
Spordivaria
6. juuli 2020, 20:33

Punanahad ja indiaanlased kaovad ajalukku: kaks legendaarset USA võistkonda planeerivad üldsuse survel nimevahetust

Pesapalliliigas MLB mängiv Cleveland Indians ja Ameerika jalgpalliliigas NFL palliv Washington Redskins on nimede tõttu sattunud surve alla ning planeerivad nende väljavahetamist.

1932. aastal loodud NFLi klubi Washington Redskinsi (tõlkes Punanahad – toim) ja neist 17 aastat vanema Cleveland Indiansi (tõlkes Indiaanlased - toim) nimed viitavad põlisameeriklastele. Tundlikul ajal on mõlemad meeskonnad sattunud sponsorite ja põlisameeriklaste õiguste eest võitlevate rühmade surve alla, mistap planeeritakse nimede muutmist.

Redskinsi treeneri Ron Rivera sõnul on ta viimastel nädalatel töötanud koos klubiomaniku Dan Snyderiga uue hüüdnime kallal. "Kui saame selle hooaja alguseks vahetatud, siis see oleks fantastiline," rääkis ta ajalehele The Washington Post. "Meil on laual erinevad variandid, millest kaks mulle väga meeldivad."

Mees ei soovinud võimalikke nimesid avaldada. Klubi omanik Dan Snyder on aastaid nimevahetuse vastu võidelnud, kuid viimastel nädalatel on ta meelt muutnud. Redskinsi eeskujul otsustas sama teed minna ka Cleveland Indians.

"Oleme pühendunud positiivsele mõjule meie kogukonnas. Tunnetame vastutust sotsiaalse õigluse ja võrdõiguslikkuse edendamise eest," ütles meeskond avalduses, milles lubati 105 aastat kasutusel olnud nimi ära vahetatada.

Sarnaselt Redskinsile on Indiansi pikalt survestatud nimevahetuseks, kuid seni on klubi seda vältinud. Pärast George Floydi tapmisele järgnenud proteste on nemadki jäänud erinevate huvirühmade surve alla.