Suurem osa vormelipiloote otsustas enne pühapäevast Austria GP-d põlvitada, millest on saanud rassismivastase kampaania sümbol.Foto: Reuters/Scanpix
Vormel 1
7. juuli 2020, 11:14

Lewis Hamilton: vale on liikvel, mina ei nõudnud teistelt põlvitamist

Kuuekordne vormel 1 maailmameister Lewis Hamilton lükkas ümber jutud nagu oleks ta nõudnud kolleegidelt põlvitamist enne pühapäeval Austrias toimunud hooaja avaetappi.

Kõik 20 pilooti kandsid pühapäeval musti T-särke inglisekeelse kirjaga "lõpetage rassism". Suurem osa sõitjatest tegi võistluse eel, kuid mitte Austria hümni ajal ka põlvitamisžesti, millest on saanud rassismivastase võitluse sümbol.

Seisma jäid kuus meest: Max Verstappen, Antonio Giovinazzi, Daniil Kvjat, Carlos Sainz, Charles Leclerc ja Kimi Räikkönen. F1-sarja ainus mustanahaline piloot Hamilton kinnitas pärast sõitu, et ei mõista nende käitumist hukka.

"Ma ausalt ei tea kõikide põhjuseid ja arvamusi," vahendab Hamiltoni sõnu F1i.com. "Tean, mida mõned piloodid mõtlevad, kuid see on isiklik asi, mida ma ei soovi jagada. Olen seda meelt, et kedagi ei tohi sundida põlvitama.

Tahan ühe asja joonde ajada. On liikvel lugu, mis pole korrektne. Ma pole kunagi palunud või nõudnud kellelgi põlvitada. Ma isegi ei tõstatanud seda teemat, vaid seda tegid F1 ja GDPA (sõitjate ühendus – M. T.)."

Hamilton jätkas: "Seb [Vettel] ja [Roman] Grosjean võtsid põlvitamise sõitjate koosolekul jutuks ja küsisid, kas nad teevad seda. Mõned ütlesid, et ei tee. Lasin kõigile öelda, mida nad tahavad ja ütlesin neile: "Mina kavatsen seda teha, aga teie tehke, mida õigeks peate." Olen väga-väga tänulik neile, kes põlvitasid koos minuga.

Minu arust on see väga tugev sõnum, aga lõppude lõpuks pole vahet, kas põlvitad või mitte, see ei muuda maailma."