TUULT PURJEDESSE: 1980. aasta Moskva suveolümpiamängude purjeregatt toimus Tallinna lahel ning nõnda oleme saanud otseselt hingata ka maailma suurima spordipeo hõrku õhku.Foto: Vikor Salmre / Eesti olümpia-ja spordimuuseumi fotokogu
Spordivaria
8. juuli 2020, 20:00

Olümpiaregatist Simple Sessionini: milliseid suuri spordivõistlusi on Eestil olnud au ja õnn võõrustada?

Nädalapäevad tagasi sai selgeks, et pikalt koroonapausi pidanud autoralli MM-sari jätkub septembri alguses Lõuna-Eesti teedel sõidetava Rally Estoniaga. Maailma parimate roolikeerajate võidukihutamisele elab telepildi vahendusel kaasa eeldatavalt 80 miljonit inimest, mis teeb Rally Estoniast ühe aegade suurima spordisündmuse, mis on Eestis toimunud. Kuid milliseid suuri ja rahvusvaheliseltki olulisi võistlusi me varasematel aegadel võõrustanud oleme? Meenutada aitab spordiajaloolane, Eesti spordi- ja olümpiamuuseumi teadur Kalle Voolaid.

Voolaid rõhutab hakatuseks, et nagu erinevaid spordialasid, on ka võistluste suurust ja tähtsust tegelikult väga keeruline võrrelda – kas võtta aluseks sportlaste ja osalenud riikide arv, teleauditooriumi suurus või hoopis emotsionaalne tähendus? Üks peaks olema siiski selge: nime poolest kõige suursugusem Eestis toimunud võistlus on mõistagi 1980. aasta Moskva suveolümpiamängude purjeregatt Tallinnas.

Edasi lugemiseks: