Foto: Zuma/Scanpix
Maailm
9. juuli 2020, 11:06

Politseinik surevale ohvrile: rääkimine kulutab pagana palju hapnikku!

Kolmapäeval avaldatud politseiniku kehakaamera salvestuse üleskirjutusest selgub, et George Floyd palus politseid enam kui kakskümmend korda,  et ta ei saa hingata. Tema kõri põlvega surunud ohvitser Derek Chauvin vastas: "Rääkimine kulutab pagana palju hapnikku!"

Floydi surmaeelsetest sõnadest said USAs alguse meeleavaldused, mis nõuavad politseivägivalla ja rassismi lõppemist. 

Enne surma hüüdis Floyd ema. "Ema ma armastan sind. Ütle mu lastele, et ma armastan neid. Ma olen surnud."

Verdtarretav stenogramm kehakaamera salvestisest sai avalikuks kolmapäeval, kui üks Floydi mõrvas osalenud politseinik, Thomas Lane, taotles enda kohta käivate süüdistuste tühistamist, vahendab The Guardian. 

Salvestiste üleskirjutisest on näha, et Floyd üritas politseiga igakülgselt koostööd teha ning väljendas selgelt, et ta tunneb end halvasti. "Mu kõht valutab. Mu kael valutab. Kõik valutab. Ma vajan vett või midagi, palun." 

Floyd palus ka korduvalt, et teda ei pandaks politseiautosse, kuna ta  kannatab klaustrofoobia all.

Suure osa sellest, kuidas Floyd suri, teab avalikkus pealtvaataja poolt filmitud videost. Politsei salvestistest selgub, et pealtvaatajad küsisid, kas Floyd ikka hingab. 

"Kas sa leiad pulsi," küsis Lane, kui tema ja teised politseinikud üritasid kontrollida, kas Floyd hingab. Chauvin hoidis samal ajal ikka veel põlve Floydi kaelal.  

Lane advokaat on püüdnud oma kaitsealust kirjeldada kui algajat politseinikku, kes usaldas endast kogenumat Chauvini. Advokaadi sõnul küsis Lane kaks korda, kas Floydi tuleks külili keerata. 

Chauvinile on esitatud kolm eraldiseisvat süüdistust: teise astme mõrv, kolmanda astme mõrv ja tapmine. 

Lane’ile, Kuengile ja Tou Thaole on esitatud süüdistus teise astme mõrvale ja tapmisele õhutamises ja kaasaaitamises. Lane hoidis Floydi kinni jalgadest, Kueng keha keskosast ja Chauvin surus põlvega mehe kaelale. Thao ohjas samal ajal pealtvaatajaid. Kõik neli politseinikku vallandati.