Maria Lasitskene.Foto: Reuters/Scanpix
Kergejõustik
9. juuli 2020, 12:20

Venemaa kergejõustikutipud kavatsevad võistlema pääsemiseks kodakondsust vahetada

Valgevene pakub riigi kodakondsust Venemaa kergejõustiklastele, kes tahavad rahvusvahelistel võistlustel osaleda. Kõrgushüppe kolmekordne maailmameister Maria Lasitskene on väidetavalt juba valmis selle nimel kodumaalt lahkuma.

Teadupärast ei soostunud Venemaa kergejõustikuliit (RusAF) 1. juuliks Rahvusvahelisele Kergejõustikuliidule (WA) tasuma 5 miljoni euro suurust trahvi, mis esitati süsteemse dopingureeglite rikkumise eest. RusAFi president Jevgeni Jurtšenko väitis toona, et alaliidul pole kuskilt sellist raha võtta. 

Seetõttu kaotas Venemaa võimaluse saata oma sportlased rahvusvahelistele võistlustele neutraalse lipu all - nii oli toimitud alates 2016. aastast.

Valgevene kergejõustikulilidu presidendi Vadim Devjatovski sõnul kaalutakse võimalusi Venemaa sportlasi oma lipu alla saada.

"Praegu on küll liiga vara kindlatest otsustest rääkimiseks, kuid oleme sündmustikul silma peal hoidnud ning kui peaksime saama Venemaa sportlastelt pakkumisi, siis me mõistagi kaalume neid. Mitmete tippkergejõustiklaste karjäärid on suure riski all. Kui nad jääksid ilma olümpiamängudest või ei saa oma karjääri korralikult lõpetada, poleks see kaotus ainult venelastele, vaid kogu maailma kergejõustikule," lausus Devjatovski.

Kolmekordne maailmameister Lasitskene, kelle auhinnakapist seni veel olümpiakuld puudub, on oma sportlaskarjääri jätkamise nimel kõigeks valmis. 

"Ma ei saa välistada ühtegi võimalust, kaasa arvatud Venemaa koondisest lahkumist. Olen väsinud seadusetusest, mis siin viimase viie aasta jooksul valitsenud on," tõdes 27aastane Lasitskene.

WA reeglite järgi peab sportlane kolm aastat ootama, enne kui teise riigi alaliitu üle läheb.

Lisaks Lasitskenele on väidetavalt kodakondsust vahetamas ka 16aastane teivashüppaja Matvei Volkov, kes talvel 5.50 ületamisega omavanuste maailmarekordi püstitas.