Choi Suk-hyeon.Foto: International Triathlon Union
Spordivaria
9. juuli 2020, 17:22

KOHUTAV TÕDE: Korea triatleet tegi tiimis lokkava peksmise ja vaimse vägivalla tõttu enesetapu

"Soovin, et oleksin surnud. Soovin, et jääksin tänaval kõndides auto alla või röövel pussitaks mind une pealt surnuks," kirjutas füüsilise ja vaimse väärkohtlemise all kannatanud Lõuna-Korea triatleet Choi Suk-hyeon eelmise aasta juulikuus oma päevikus. Ligi aasta hiljem tegi 22aastane naine enesetapu.

Ta saatis 26. juuni esimestel minutitel emale kurjakuulutava sõnumi: "Ema, palun teavita maailma nende kuritegudest."

Choi vanemad teadsid suurepäraselt, keda tütar pidas "nende" all silmas. Nad avaldasid pärast tütre enesetappu salajased helisalvestised ja päeviku, milles Choi dokumenteeris aastaid kestnud väärkohtlemist, mille taga olid tema triatlonivõistkonna treener, arst ja kaks vanemat sportlast. 

Ühes heliklipis on kuulda, kuidas tiimi arst Ahn Ju-hyeon lööb Choid korduvalt. "Pea lõuad! Tule siia!" kamandab Ahn 2019. aasta märtsikuust pärit lindil, mida New York Timesil õnnestus kuulata.

Päevikust ja salvestustelt avaneb nii karm maailm, et Korea triatloniliit karistas treener Kim Gyu-bongi ja tiimi kaptenit Jang Yun-jeong eluaegse tegutsemiskeeluga. Prokurörid valmistavad nii nende kui ka dr. Ahni kohta kriminaalsüüdistust. Kim, Jang ja samuti kiusamises süüdistatav triatleet Kim Do-hwan eitavad süüd, Ahni ei õnnestunud New York Timesil tabada.

Enne, kui Choi endalt elu võttis, otsis ta abi. Ta tegi enesetapule eelnenud kuudel avalduse nii Gyeongju linna politseisse, triatloniliitu, Korea olümpiakomiteesse kui ka riiklikusse inimõiguste komisjoni. 
 
Näiteks kaebas Choi politseile, et Ahn lõi teda käte ja jalgadega üle 20 korra tol päeval, millest pärineb ülalmainitud lindistus, ja purustas ühe tema roide. Ta lisas, et kartis kättemaksu ega otsinud seepärast arstiabi.
 

"Ta oli viimasel ajal endast väljas, sest ametnikud, kelle poole ta pöördus, pidasid peksmist ja väärkohtlemist spordis justkui enesest mõistetavaks," ütles kadunu isa Choi Young-hee. "Ametnikud ütlesid tütrele, et süüdistatavad eitavad kõike ning neil pole piisavalt tõendeid, et midagi ette võtta, kuigi andsime neile helifailid."

Papa Choi lisas: "Meie riik võib olla paljudes sektorites väga arenenud, aga inimõigused spordis on 1970ndate ja 80ndate tasemel. Kes äratab mu tütre ellu?"

Päevikus, mida triatleet hakkas pidama möödunud aastal, kirjeldab ta pikalt ja laialt peksmist, kiusamist ja muud väärkohtlemist. "Soovin, et oleksin surnud. Soovin, et jääksin tänaval kõndides auto alla või röövel pussitaks mind une pealt surnuks," kirjutas ta eelmise aasta juulis.

Kiusajad nimetasid Choid hulluks ja paranoiliseks, mis pani neiu kahtlema enda vaimses tervises. 

Choi rääkis võimudele, et doktor Ahn, kel väidetavalt polegi arstipabereid, peksis teda eelmise aasta märtsis Uus-Meremaal treeningulaagris, sest ta sõi virsikut, kuigi arst käskis tal kaalu kaotada. Heliklipist on kuulda, kuidas Choi nuuksub ja palub korduvalt andestust.
 

"Doktor peksab sind sinu enda heaolu nimel," ütles treener Kim tolles klipis Choile. "Lõpeta vingumine! Või ma peksan su ise surnuks!"

Choi oli noorena andekas ujuja. Aastal 2015 valiti ta juunioride triatlonikoondisesse. Pärast keskkooli lõpetamist aastal 2017 liitus ta Gyeongju eliittiimiga, kus elu muutuski põrguks.

Choi sõnul oli verbaalse väärkohtlemise agitaator Jang Yun-jeong, võistkonna staar ja Korea meister. Choi kirjeldas politseile, kuidas Jang "lõi ja lükkas mind ning narris erinevate nimedega". Lisaks olevat Jang teda teiste tiimikaaslaste ees alandanud, väites, et ta on nii-öelda lõdva püksikummiga. Korra olevat treener Kim sundinud Choid Jangi ees põlvitama.

Choi väitis, et Jangi kiusamine oli põhiline põhjus, miks ta vahepeal aastaks tiimist lahkus ja meditsiinilist abi otsis.
 

Juhtumeid on veel. Näiteks aastal 2016 olevat treener löönud teda jalanõuga näkku. Samal aastal olevat treener ja arst sundinud Choid ja üht teist sportlast sööma 148 euro väärtuses saia karistuseks kaalus juurde võtmise eest. Neid sunniti sööma, oksendama ja uuesti sööma kuni varajaste hommikutundideni.

Kõigest hoolimata alustas Choi aastat 2019 entusiastlikult. "Olen tagasi Uus-Meremaal ja see on uus algus," kirjutas ta tiimiga taasliitumise järel oma päevikus. "Suudan teha imelise tagasituleku. Ma suudan seda. Teeme ära!"

Aga väärkohtlemine jätkus. "Põhimõtteliselt sa meeldid meile, aga sa petsid meid," sõnas doktor Ahn ühel salvestusel Choile. Nende sõnadega viitas arst, et karistab Choid, sest ta kaebas peksmiste kohta.

Ühel lindil on kuulda, kuidas treener Kim lööb Choid. Teisel kutsub treener noort naist psühhootiliseks ja käsib tal kolm päeva nälgida, et mitte kaalus juurde võtta.

Choi lahkus Gyeongju tiimist sel aastal ja alustas seejärel kaebuste esitamist. Nagu mainitud, eitavad süüdistatavad väärkohtlemist.
 

Pärast Choi enesetappu on mitmed teisedki Gyeongju triatlonitiimi endised liikmed jaganud oma lugusid sarnasest väärkohtlemisest. Kaks triatleeti ütlesid esmaspäevasel pressikonverentsil, et tiim on kuningriik, mida valitsevad treener Kim ja staarsportlane Jang. Üks naine ütles, et neid peksti kümnel päeval kuus ja verbaalne vägivald oli tavaline nähtus.