Cristiano Ronaldo (keskel) panus finaalis jäi küll väikseks, ent rahvuskaaslased tõid mehele ihaldatud rahvusvahelise tiitliFoto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
10. juuli 2020, 09:09

VIDEO | Enneolematu draama täna neli aastat tagasi: Portugal kaotas mängu alguses Ronaldo, aga võitis EMi

Tänavused jalgpalli Euroopa meistrivõistlused lükkusid koroonaviiruse tõttu edasi, ent neli aastat tagasi peeti EM, mis jäi kindlasti paljudele rohkete üllatuste tõttu meelde.

Paljud elasid kaasa näiteks pisiriigi Islandi edule, kes murdis edasi alagrupis, alistas siis teises ringis jalgpalli sünnimaa Inglismaa, ent kukkus lõpuks prantslaste käe läbi. Ka Walesi koondis tõusis paljude südamesse, kui jõudis Gareth Bale’i juhtimisel poolfinaali, kus langeti hilisema võitja Portugali vastu.

Just Portugali muinasjutuline turniir jääb aga kindlasti paljudele aastateks meelde. Portugali teekond finaali oli väga konarlik. Küllaltki lihtsast alagrupist (Island, Ungari, Austria) pääseti edasi kolme viigi ja kolmandana. Portugallaste õnneks pääsesid turniiril edasi ka neli parimat kolmanda koha omanikku ja Portugal kvalifitseerus nõnda paremuselt kolmanda kolmanda koha meeskonnana edasi.

Kaheksandikfinaalis oli Portugal Horvaatia vastu püstihädas, ent horvaadid ei suutnud oma võimalusi ära kasutada ning Ricardo Quaresma värav kolm minutit enne lisaaja lõppu viis just Portugali edasi. Veerandfinaalis oli Portugal Poolast üle alles penaltitega, ent poolfinaalis oldi kindlalt 2:0 parem üllatuslikult nelja parema hulka jõudnud Wales’ist.

Finaalis läks Portugal vastamisi kodupubliku ees mänginud favoriit Prantsusmaaga ning portugallased said kohe mängu alguses väga kehva uudise osaliseks. 8ndal minutil tegi prantslaste Dimitri Payet üsna jõhkra vea Portugali suurimale staarile Cristiano Ronaldole, kes püüdis küll kohtumist jätkata, ent 17ndal minutil pisarates väljakult lahkus.

Hoolimata oma suurima staari kaotusest ning prantslaste survest võitis just Portugal Euroopa meistrivõistlused. Normaalajal väravaid ei löödud, ent lisaajal, täpsemalt 109. minutil tõusis portugallaste kangelaseks Eder.