Malcolm WilsonFoto: Joosep Martinson
WRC
13. juuli 2020, 10:05

TOP 5 | Tänaku ja Märtini endine leivaisa Malcolm Wilson reastas karjääri kõige erilisemad hetked

Malcolm Wilsoni juhitud M-Sport on autoralli maailmameistrivõistlustel osalenud alates 1997. aastast, mille jooksul on võidetud seitse tiitlit. Legendaardne britt valis välja viis hetke, mida ta karjääris enim hindab.

Wrc.com veebileht palus Markko Märtini ja Ott Tänaku karjääris olulist rolli mänginud Malcolm Wilsonil välja valida karjääri viis kõige olulisemat sündmust.

1996. aastal sõlmitud leping Fordiga

"Ausalt öeldes on raske valida vaid viis hetke, sest aastate jooksul on toimunud nii palju toredaid sündmusi. Aga leping Fordiga, millega alustasin nende WRC-projekti juhtimist, oli minu jaoks tohutu sündmus. Alustasin oma karjääri Escortiga ja Ford on mulle alati südamelähedane olnud," ütles Wilson.

Debüüthooaja kaksikvõit Akropolise rallil

"Carlos (Sainz) lõpetas hooaja alguses Monte Carlos ja Rootsis teisel kohal, kuid pärast seda katkestasime mitmetel etappidel ja olime keerulises seisus. Teadsime, et Akropolis on suur väljakutse ja see oli legendaarne võistlus koos ägedate kiiruskatsetega. Kasutasime sama strateegiat nagu Safari rallil ja vahetasime regulaarselt välja kõik olulised vedrustuse osad. See töötas. Carlos ja Juha (Kankkunen) võtsid kaksikvõidu. See oli pilootide ja meeskonna jaoks suur tulemus, mis andis kõigile enesekindlust," selgitas ta valikut.

Colin McRae võit 1999. aasta Safari rallil.

"Ford Focus RS WRC oli 1999. hooaja alguses valmis. Esimesel kahel võistlusel näitasime suurepärast kiirust, kuid Safari ralli tegi meid närviliseks. Tegime kõik endast oleneva, et olla etapiks valmis, kuid me ei teadnud, mida oodata. Colin läbis võistluse väga kenasti. Üldine arusaam oli, et Colin on kiiretel rallidel hea. Kuid mehaanilise taibu ja teadmiste poolest on ta parim juht, kellega olen koos töötanud. Safaris võitmine oli unistuse täitumine. Paar nädalat hiljem võitsime ka Portugalis, mis näitas meie uue auto võimekust," tõdes ta.

Meeskondliku MM-tiitli võitmine 2007. aastal

"Rallide võitmine on suurepärane, kuid esimene tiitel on asi, mida ei saa unustada. Ford polnud meistritiitlit võitnud ja selle kindlustamine oli väga oluline. Omamoodi kahju, et see kindlustati teisel poole maakera Uus-Meremaal. Siiski teadsin, et Dovenby Hallis on veebikaamerad lahti ja meie töötajad said öösel tähistada. Ralli lõppes Marcus Grönholmi ja Mikko Hirvoneni suurepärase kaksikvõiduga."

2017. aasta Walesi ralli

"Keeruline on valida viis hetke ja panna need järjekorda. Aga suurim ja olulisem ralli on päris selge. 2017. aasta Walesi ralli on midagi, mida ma ei unusta ja vaevalt midagi sellist enam kunagi kordub. Võitsime sel päeval kõik võimaliku. Seb (Ogier) ja Julien (Ingrassia) võtsid individuaalse ning M-Sport meeskondliku MM-tiitli. Samal ajal võitsid Elfyn (Evans) ja Dan (Barritt) oma karjääri esimese ralli," meenutas Wilson päeva, mis jääb talle igavaseks meelde.