Urmo Aava.Foto: Robin Roots
WRC
14. juuli 2020, 22:32

Rally Estonia korraldajad: oleme esimesed, kellel on võimalus näidata, et spordiüritused pealtvaatajatega on võimalikud

Eesti Autospordi Liit kinnitas, et septembris toimuvast Rally Estoniast saab osa 21 000 inimest, kellest 16 000 moodustavad pealtvaatajad. WRC etapi korraldajad Urmo Aava ja Tarmo Hõbe käisid täna "Ringvaates" selgitamas, kuidas fännid ajaloolisest spordiüritusest osa saaksid.

Kui eelmisel aastal tõi Rally Estonia kohale üle 50 000 pealtvaataja, kellest arvestatav osa oli mitmest välisriigist, siis tänavu ei saa koroonaviiruse pandeemia tõttu niivõrd suuri rahvamasse lubada.

"Nii kahju kui meil ka pole, siis me peame piirama publiku arvu. Kui kõik on harjunud nägema Rally Estoniast kaadrit, kus on tohutud publikumassid - kümned tuhanded inimesed ühes pealtvaatamiskohas -, siis see aasta me sellist pilti kahjuks ei näe. Aga tänase hetkeseisuga võimaldame publikul raja äärde tulla, see saab olema väga piiratud," tõdes Hõbe.

Juba juuli lõpus on võimalik hakata piletitega tutvuma ning kindlaid plaane tegema, kuidas rallis osa saada.

"Piletid tulevad müüki kolme sammuna. Juuli viimasel nädalavahetusel paneme üles rallipassi komplektid ja programmid, mida on 16 erinevat. Nädal aega on tutvumiseks, et inimesed saaksid sõpruskonnas kokku leppida, kuhu soovitakse minna. Siis tulevad need müüki. Füüsiliselt hakkame neid kullerdama augusti keskpaigas. "Rallipassi, mis saab maksma 65 eurot, eest on võimalik kolme päeva jooksul nautida vähemalt viit kiiruskatset," selgitas Hõbe.

Aava sõnul on nii korraldajatel kui ka pealtvaatajatel kanda suur vastutus, et üritus õnnestuks.

"Peame meenutama, et oleme esimene WRC etapp pärast kriisi. Oleme esimesed, kellel on võimalus näidata, et spordiüritused pealtvaatajatega on võimalikud. Nii meil, korraldajatel kui ka pealtvaatajatel tuleb meeles pidada, et igaüks saab oma panuse anda, et üritus õnnestuks. Nii on meil võimalik tulevikus tagada see, et WRC etapp võiks korraliselt Eestis käima hakata," lausus Aava.

Mõistagi on paratamatult rohkem neid fänne, kes suurüritust kohapeal jälgida ei saa. Kuid erinevaid lahendusi püütakse pakkude kõigile.

"Kindlasti on neid, kes üritavad jõuga ronida. Keelata on alati lihtne, aga peab lahendusi pakkuma. WRC promootor, kes otsepilti toodab, teeb seda kõigist 17 katsest. Töötame ka selle kallal, et Rally Estonia pealtvaatajatele tehtaks väga erilise ja kättesaadava paketi, et soetada omale All-Live'i võimalus, et kõiki katseid kodus turvaliselt vaadata," lisas Aava.

Rally Estonia peakorraldaja avaldas lootust, et lahendatud saab ka probleem absurdselt kõrgete majutushindadega.

"Kõik, mis on seotud Rally Estoniaga, on meie teema. Arvan, et ilmselt see olukord normaliseerub. Tarmo selgitas, kui palju on võimalik radade äärde inimesi lubada ning sealt võiks normaliseeruda ka majutuse küsimus," selgitas Aava.

Maailmas valitseva olukorra tõttu pole üritusel võimalik ralliässadele käppa visata või muul moel neid lähedalt tervitada.

"Füüsilist kokkupuudet on raske lubada," tõdes Hõbe.