Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
16. juuli 2020, 20:12

GALERII | Tallinn võõrustab järgmisel aastal maailma suurimat purjelaevastikku

 „Kui lõpuks teisele poole jõuad on selline tunne nagu sa osaleksid olümpiamängudel, sest viie sadama peale on pealtvaatajaid kokku rohkem kui olümpial mahub publikut areenile,“ kirjeldab Madis Rallmann emotsioone pärast rahvusvahelise purjeõppe regati The Tall Ships Race läbimist.

„Istud oma jahil, sööd seal hommikust ja sajad ning tuhanded inimesed kõnnivad sinust mööda ja vaatavad sind. See on selline täiesti teistsugune tunne,“ sõnab Eesti Noorte Purjeõppeseltsi TA Estonia juht Rallmann.

Rallmann ise on purjetanud alates 2007. aastast saadik ja osalenud regatil rohkem kui üks kord. Alates 2011. aastast  on ta MTÜ-na viinud Eesti noori sarnastele projektidele. Rallmanni sõnul peab kõikide laevade peal olema pool meeskonnast vanuses 15-25. „Need noored, kes ei ole varasemalt kunagi merel käinud või varem purjetanud, siis see on nende jaoks esimene selline õppimise ja purjetamise kogemus,“ räägib ta.

Tallinna linnal on plaanis saata purjetama pea 200 noort. „Septembris avaneb konkurss, kus noored saavad kandideerida ka toetusele, sest ilmselgelt need laevad ei sõida ainult armastusest ja kuigi tuul neid lükkab, vajavad need siiski rahastamist. Noore jaoks tähendab see seda, et nad peavad osalemise eest maksma,“ nendib Rallmann.

Rallmann lisab, et Tallinn kui vastutav sadamalinn on välja pannud muljetavaldava stipendiumi, et toetada noorte laeva peal purjetamist. „See on ainulaadne võimalus, millest soovitan kõigil Tallinna noortel kinni haarata, avaldus ära täita, minna ja proovida, milline mere peal elu on,“ julgustab ta noori.

Regati võtmeteema on keskkonnasõbralikkus

Tallinna abilinnapea Vadim Belobrovtsevi sõnul on The Tall Ships Race toimumine mitmel põhjusel oluline. Ühelt poolt toob ta välja majandusliku mõju, näiteks 2017. aastal neljaks päevaks Turus peatunud regatti külastas üle poole miljoni inimese, millega kaasnes enam kui 35 miljoni eurone suurune turismitulu. Teiselt poolt annab see nii linnale kui ka riigile head reklaami. 

Õpperegati eesmärk on kaasata ja õpetada noori, juhtides seejuures kõigi osalejate ja külaliste tähelepanu merekeskkonna hetkeolule ja loodussäästlikkusele.

Belobrovtsevi sõnul on The Tall Ships Races regati jõudmine pealinna võrreldav 40aasta taguse olümpiaregati toimumisega Pirital. „Nii suurejoonelise purjelaevastiku vastuvõtmine paigutab Tallinna veelgi tugevamalt Euroopa merelinnade kaardile. Järgmisel suvel Vanasadamasse, Lennusadamasse, Noblessneri sadamalinnakusse, Kalaranna sadamasse ja Patarei merekindlusesse silduvad sadakond laeva pakuvad võimsa vaatemängu nii tallinlastele kui ka selleks puhuks pealinna tulnud tuhandetele külalistele,“ räägib ta.

Järgmise aasta kesksuvel võõrustab Tallinn rahvusvahelist purjeõppe regatti The Tall Ships Races 2021, mis toob pealinna sadamatesse maailma suurima purjelaevastiku. Regatt peatub Tallinnas 15.-18. juulil.

Õpperegati muudab omanäoliseks meeskondade koosseis – vähemalt pooled meeskonna liikmetest on eri riikidest pärit 15-25-aastased noored, kes on oma kodumaal välja valitud sadade soovijate seast ning kellest nii mõnigi on tegemas oma elu esimest meresõitu. Regatil saavad soovi korral osaleda ka Eesti noored, Tallinna linn toetab enam kui 200 noore osalemist regatil. Avalduste vastuvõtt algab septembrist. Lisaks noortele on igal purjelaeval ka professionaalne meeskond, kes tagab turvalisuse ja kvaliteetse purjeõppe programmi.