DÜÜNIPOISID: Noormehi peeti pikalt päevavarasteks, kuid kui hakkasid langema esimesed Tsaari-Venemaa rekordid ja jõuti maailma tippu, siis muutus ka üldsuse arvamus.Foto: Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum SA / muis.ee
Spordivaria
17. juuli 2020, 20:02

DÜÜNIPOISID: Tondi liivaluidetel treeninud mässumeelsest noortekambast sirgusid Eesti esimesed olümpiamedalistid

Eelmise sajandi alguses otsustas salk noori spordihuvilisi lüüa lahku kohalikest klubidest ja treenida spartalikes oludes. Tondi liivaväljadel, praeguste kasarmute alal harjutanud ja varastades süüa hankinud kamba liikmed purustasid peagi kümned Tsaari-Venemaa rekordid ja tõusid maailma absoluutsesse tippu. Düünipoisteks (toona ka düünapoisteks) kutsutud sportlaste seast mehistusid muu hulgas kümnevõistluse maailmarekordi teinud Aleksander Klumberg, riigile esimese kergejõustiku olümpiamedali toonud Jüri Lossmann, mitmed toonased kergejõustikutipud ja esimesed jalgpallikoondislased.

1920. aasta olümpiamängude maratonil maailmarekordi jooksnud Hannes Kolehmainenile vaid tosina sekundiga kaotanud Jüri Lossmanni sõnul sai sõpruskond kokku sajandi esimesel kümnendil. Tema sõnutsi mängisid noored spordihuvilised Lasnamäel jalgpalli ning tegeldi kergejõustikuga. Kuna kohalikud spordiklubid olid omavahel tülis, otsustasid noored neist lahku lüüa.

Edasi lugemiseks: