Paide Linnameeskond - Nõmme Kalju.Foto: Stanislav Moškov
Jalgpall
17. juuli 2020, 22:40

GALERII | 7 VÕTIT | Avapoolajal võimalusi raisanud Paide lagunes Kalju vastu teisel poolajal

Eesti jalgpalli meistriliiga 13. vooru kohtumises alistas Nõmme Kalju võõral väljakul tulemusega 3 : 1 Paide linnameeskonna. Võõrustajad tekitasid esimese poole tunni jooksul ohtralt võimalusi, kuid realiseeriti neist ainult üks. Teisel poolajal said külalised oma mängu käima ning ei halastanud. Õhtuleht võtab mängus juhtunu kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Avapoolajal realiseerimata jäetud võimalused. Kuigi mängu algus oli mõlema meeskonna esituses küllaltki rabe, sai end selgelt paremini käima Paide. Kalju väravat ohustati nii vasakult kui ka paremalt äärelt, pikkade pallide ja meisterlike söötudega. Poole tunniga oleks võinud kodumeeskond nelja väravaga ees olla, sealhulgas võinuks Edrisa Lubegal selleks hetkeks olla kirjas kübaratrikk.

Paraku suudeti ainult korra sihile jõuda ning kui külalismeeskond teise poolaja alguses juhtima pääses, lagunes Paide mäng koost. Kalju lõi kiiresti ka kolmanda ning viimase lootuse minetasid võõrustajad siis, kui Mikel Gurrutxaga teise kollase kaardi tõttu platsilt lahkuma pidi.

2.Kummale oli mängu tulemus kaalukam?

Paidele. Täna saadud kolmas järjestikune kaotus on tõsiasi ning võimalused esikolmikus lõpetamiseks said väikese põntsu. Kuid mõistagi on hooaeg veel noor ning mängida jõuab veel küllaga. Kalju sai võidurõõmu maitsta kolmandat vooru järjest ning vahe FC Floraga vähendati kolmele silmale. Kuid mängupilti arvestades on ebatõenäoline, et nad võiksid veel hooaja lõpus meistritiitlile pretendeerida.

3. Kuidas mõjutas tulemus tabeliseisu?

Kalju vähendas vahe liidri Floraga kolmele punktile, kuid vähemalt tänase mängupildi põhjal on ebatõenäoline, et nad sügisel tiitlile pretendeerivad. Levadial avaneb homme šanss suurendada Paide ees edu kuuele silmale, tõsi, vastamisi minnakse tabeliliidriga. Esinelikusse võib kerkida aga Viljandi Tulevik, kes sõidab homme külla Tallinna Kalevile.

4. Kes oli mängu parim?

Amir Natkho. Kunagine Barcelona kasvandik oli ainuke Kalju mängija, kes avapoolajal millegi asjalikuga silma torkas. Ründava poolkaitsja positsioonil tegtsenud pallikontroll ning söödumeisterlikkus oli võrreldes väljakukaaslastega teisest klassist ning tihti langes ta sügavale, et proovida mängu ehitada.

Teisel poolajal sai 24aastane Natkho kirja võiduvärava, saates oskuslikult pöörde pealt nahkkera tagumise posti juurde. 

Kui tema kaitsemängu puhul võis kiita eelkõige püüdlikkust, pidi ta õnne tänama, et teda mitme ohtliku sissesõitmise eest väljakult minema ei saadetud ning saldoks jäi pelgalt kollane kaart.

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Kindlasti jääb tänane mäng Paidele kripeldama. Eelkõige tuleks kodumeeskonnal tegeleda olukordade lõpetamisega, sest häid šansse tekkis nii Lubegal, Kevin Kauberil, Kristofer Pihtil kui ka teistel. Väravani jõuti siiski ainult korra. Samuti jäi mulje, et pärast kaotusseisu jäämist kaotasid nad korraks pea, mille suutsid vastased kiiresti ära kasutada. 

Kaljul tuleks end kiiremini käima saada, sest avapoolajal näidatu oli tõeliselt mannetu. Üksikud poolvõimalused, mis tekkisid tänu juhusele ning omavärav, mille puhul oli kamaluga õnne. Lõpuks saadi küll võit, kuid mängu märksõnaks on eelkõige Paide ebaõnnestumine, mitte Kalju õnnestumine.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Paide peatreener Vjatšeslav Zahovaiko tunnistas, et mängu järel oli rõõmustamiseks põhjust vähe. "Olen muidugi kurb, sest kaotus on ikkagi valus emotsioon. Sellega tuleb leppida, elada ning kiiresti üle saada. Jah, meil olid head võimalused esimesel poolajal, neid tuleb ikkagi realiseerida, sest see kohe muudab ka mängu. Aga üldises plaanis olen meeste panusega väga rahul. Kõik pingutasid ja tahtsid, häälestus oli õige. Etteheiteid mul ei ole," lausus endine Eesti koondislane.

Samas usub ta, et Kalju teise värava puhul oleksid mehed saanud paremini tegutseda. 

"Muidugi jääb kripeldama see, kuidas me kastis lasime Natkhol keerata. Muidugi oleks saanud paremini mängida ka standardolukordade ajal, seal jäime võib-olla jälle magama," sõnas Zahovaiko.

Järgmisel nädalal kohtutakse FCI Levadiaga, eesmärgiks pole midagi vähemat kui kolm punkti.

"Meie eesmärk on alati kolm punkti, teisiti me ei mõtle. Seega on meil pea püsti, nukrutsema me ei hakka. Selle lahingu me kaotasime, kuid juba on tulemas uus väga huvitav lahing," lisas Zahovaiko.

7. Mis saab edasi?

Kui Paide võõrustab Levadiat, siis Kalju sõidab külla Florale. Seega on järgmisel nädalal taas kaks lahingut esineliku klubide vahel.

Standings provided by SofaScore LiveScore