Lewis HamiltonFoto: Reuters/Scanpix
Vormel 1
18. juuli 2020, 10:22

Vormel 1 legendid kritiseerivad Lewis Hamiltoni. Endine maailmameister: soovin, et poliitikat ei segataks sporti

Legendaarsed vormel 1 piloodid Mario Andretti ja sir Jackie Stewart ei kiida heaks Lewis Hamiltoni teguviisi, kes on sellel hooajal asunud häälekalt võitlema rassismi vastu. Meeste sõnul tuleks poliitika ja sport hoida omavahel lahus.

1978. aastal vormel 1 maailmameistrivõistlused võitnud Mario Andretti imestab, miks Mercedes võõpas rassismi vastu võitlemiseks auto mustaks. "Ma väga austan Lewist, kuid mu meelest on kogu maailm teda alati hästi vastu võtnud ja kohelnud. Motospordis pole nahavärvil tähtsust. Koht tuleb tulemustega välja teenida ja tingimused on kõigile samad," leidis 80aastane Andretti.

"Soovin, et poliitikat ei segataks sporti," jätkas Andretti. Temaga on sama meelt sir Jackie Stewart. 81aastane kolmekordne maailmameister ütles ajalehele Good Morning Britain, et Hamiltoni tegevus jätab mulje, on rassism on suurem probeem, kui ta seda tegelikult on.

Varasemalt on Hamiltoni tegevust kritiseerinud ka 89aastane Bernie Ecclestone. Endine vormel 1 sarja kommertsõiguste omanik ütles paar nädalat tagasi, et ta ei poolda Black Lives Matteri proteste.

Lewis Hamilton on vormeli 1 ajaloo ainus mustanahaline piloot. Tema eesvedamisel teevad osad piloodid võistluste eel põlvitamisžesti, millest on saanud rassismivastase võitluse sümbol.

"Näen, kuidas paljud inimesed lähevad kaitseasendisse. Nad ütlevad, et kõigi elu on oluline ja valgetel eludel on ka tähtsus. Kuid me ei eita seda," ütles Hamilton pärast Steiermarki võistlust.

"Olen rääkinud mitme vormelipiloodiga. Ma pole kindel, et nad mõistavad, kui suurt mõju võib nende hääl avaldada. Mõned neist on rassismi vastu, kuid ei taha toetada Black Lives Matterit. See on sama asi. Mõne vormelisõitja arvates on Black Lives Matter poliitiline. Olen selgelt öelnud, et ma ei toeta poliitilist poolt - ma lihtsalt kaitsen inimõigusi," selgitas Hamilton.