Ragnar Klavani (valges) koduklubis millegi suure peale enam ei mängi, kuid Romelu Lukaku võib veel unistada Juventuse püüdmisest.Foto: SIPA/Scanpix
Jalgpall
18. juuli 2020, 14:56

PUUST JA PUNASEKS | Mis on veel mängus Euroopa suurliigades

Euroopa suured jalgpalliliigad on jõudnud lõpusirgele. Kuigi Liverpool on Inglismaal ja Real Madrid Hispaanias tiitli juba kindustanud, siis tippliigadest pole põnevus veel kadunud. Inglismaal madistavad Leicester City, Manchester United ja Chelsea kahele viimasele Meistrite Liiga kohale, Hispaanias käib tihe heitlus Euroopa Liiga kohtade eest ja Itaalias võivad veel neli klubi unistada tiitlist.

Inglismaa

Inglismaa kõrgliigas on hooaja lõpuni veel kaks vooru. Kui Liverpooli tiitlivõit ja Manchester City teine koht olid sisuliselt kindlustatud enne koroonapausi, siis viimasele kahele Meistrite Liiga kohale käib tuline heitlus. Kolmandat kohta hoiab hetkel Londoni Chelsea, kellel on 63 punkti. Manchester United ja Leicester City on neist vaid punkti kaugusel.

Parim seis näib olevat pealinna klubil, kellel on jälitajate ees punktine edu ja kellel võib nelja sekka jäämiseks piisata ka ühest võidust. Teisalt tulevad neile viimases kahes voorus vastu liider Liverpool ja Euroopa Liiga koha eest võitlev Wolverhampton Wanderers, mistap ei saa nad ennast liiga kindlalt tunda.

Leicester kohtub eelviimases ringis Tottenhami ja Manchester United West Hamiga. Kuna võrdsete punktide korral otsustab tabelikoha omavaheliste mängude tulemused, siis saab otsustavaks 26. juulil toimuv viimane voor, kui Leicester võõrustab koduväljakul Manchester Unitedit. Kui kõik kolm meeskonda peaksid jääma võrdsetele punktidele, siis jääb suure tõenäosusega viiendaks Chelsea, kellel on täna kahele suurele kaotusele ManUle väravatevahe tugevas miinuses.

Tihke heitlus käib ka Euroopa Liiga kohale, sest Premier League'i kuuendat meeskonda Wolverhamptonit lahutab üheksandast tiimist Arsenalist vaid kolm punkti. Nende vahele mahuvad veel Tottenham ja Sheffield United.

Hetkeseisuga püsimajäämist kindlustaval kohal oleva Watfordil edu Bournemouthi ja Aston Villa ees on kolm silma. Kuna esimele neist tulevad viimases kahes voorus vastu Manchester City ja Arsenal, siis võivad viimased veel ellujäämisest unistada. Teisalt on Watfordil mõlema vastu eelis omavahelistes mängudes ehk samadele punktidele tõusmisest Villale ja Bournemouthile ei piisa. 

 
Standings provided by SofaScore LiveScore

Hispaania

Voor enne lõppu on Hispaanias suures plaanis asjad klaarid. Madridi Real on meister ning Barcelona, Madridi Atletico ja Sevilla on kindlustanud kohad Meistrite Liigas. Lahtisem on seis Euroopa Liigaga. Sellel pühapäeval kell kaheksa toimuv voor selgitab, mis duo nelikust Real Sociedad (55 punkti), Getafe (54), Valencia ja Granada (mõlemad 53) pääsevad ihaldusväärsetele eurorahadele.

Lahtine on ka üks väljalangeja. Viimases voorus Espanyoliga mängiv Celta Vigo omab nappi ühe punktist edu Real Madridiga mängiva Leganese ees.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Itaalia

Täna laiaulatuslikult koroonapuhangule läks Itaalia liiga teistest suurliigadest varem pausile ja naasis hiljem mängudega. Nii on saapamaal mängida veel viis vooru. Kui ei juhtu enneolematut põrumist, siis on trio Inter (71 punkti), Atalanta (70) ja Lazio (69) kindlustanud endale kohad Meistrite Liigas. Siiski on õhus küsimus, kas keegi neist suudab püüda 77 punktiga liigat juhtivat Juventust.

Viimaste aastate suveräänne valitseja on viimasest kolmest mängust teeninud vaid kaks punkti, millega on jälitajad lubatud lähemale. Kui esmapäevases mängus peaks Juventus ka Lazio vastu koperdama, siis võivad Inter ja Atalanta tõusta juba löögiulatusse.

Lootusetu see pole, sest viimasest kahest Juventuse ja Lazio omavahelisest mängust on võitjana väljunud just pealinna klubi. Atalanta ja Interi kahjuks räägib asjaolu, et omavahelistes mängudes Juventusega on edukam olnud Torino klubi, mistap nendega samadele punktidele jõudmisest tiitliks piisav ei ole.

Euroopa Liiga kohtade konkurentsis hoiavad AS Roma ja Milan soliidset kuue silmast edu lähima jälitaja Sassuolo ees. Kuna viimane on Serie A ühe parima vormiga meeskond, siis ei saa suurklubid ennast veel rahulikult tunda. Kolmas Euroopa Liigasse pääsev tiim on karikavõitja Napoli.

Püsimajäämise nimel heitlevad Lecce ja Genoa, keda lahutab tabelis üks punkt, liialt rahulikult ei saa tunda ennast ka nende ees olevad Torino ja Udinese. Georgi Tunjovi koduklubi SPALi püsimajäämise lootused, sarnaselt Bresciaga, on vaid matemaatilised. Ragnar Klavani tööandja Cagliari võitleb selle eest, et lõpetada esimest korda peale 2008/2009 hooaega esikümnes.

Standings provided by SofaScore LiveScore