Kergejõustiklaste sõnul on Hamiltoni protestid tekitanud lumepalliefekti ja nüüd soovitakse sama teha olümpiamängudel.Foto: AP/Scanpix
Olümpia
19. juuli 2020, 13:42

Tippsportlased nõuavad olümpiaharta muutmist: Black Lives Matter ja vikerkaarelipp on osa inimõigustest

Üha enam sportlasi soovib kehtetuks tunnistada Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) reeglid, mille kohaselt on olümpiamängudel keelatud poliitilised, usulised ja rassismivastased avaldused.

"Isiklikult arvan, et peaksime tegema vahet poliitilise protesti ja inimõiguste kaitse vahel. Minu jaoks ei ole Black Lives Matter poliitika, see puudutab inimõigusi. Sama kehtib ka vikerkaare lipu kohta," ütles ROK-is Rootsit esindav Stefan Holm.

Sportlased loodavad, et muudatused jõustuvad juba enne järgmise aasta Tokyo olümpiamänge. "Siiski on rumal kiirustada, sest sellega on seotud nii palju emotsioone," lisas endine kõrgushüppetäht.

Temaga nõustub kolmikhüppe kahekordne olümpiavõitja ja kolmekordne maailmameister Christian Taylor. "See on osa meie inimõigustest. Meil peaks olema õigus rahumeelsele protestimisele. Näeme vormelisõitjat Lewis Hamiltoni teleris igal nädalal põlvitamas ja sellel on lumepalliefekt," selgitas ta väljaandele The Times. Mees juhib ka USAs tekkinud kergejõustiku organisatsiooni, mis võitleb sportlaste õiguste eest. 

Lisaks Taylorile kuuluvad organisatsiooni aktiivsete liikmete hulka kuus olümpiakulda võitnud USA sprinter Allyson Felix ja kahel korral poodiumi kõrgeimale astmele astunud Jamaica jooksja Shelly-Ann Fraser-Pryce.

ROKi esindaja Danka Bartekova sõnul ollakse sportlastega dialoogis ja peagi viiakse läbi küsitlused. Olümpiaharta reegel 50 keelab igasuguse poliitilise meelsuse avaldamise ning lubab teisiti talitanud sportlased olümpiamängudelt eemaldada.

Mitmete organisatsioonide sõnul tuleks reegel kaotada või teha see leebemaks. Bartekova sõnul arutataksegi praegu, et milline protest oleks sobilik ja kuhu oleks paslik joon tõmmata.

Ka ROKi president Thomas Bach ei välista, et Tokyo olümpial lubatakse poodiumil protestida.