Thomas Bachi sõnul oli Moskva olümpia boikott ebaõnnestunud ja sportlastel ei tohi röövida võimalust mängudel osaleda.Foto: Reuters/Scanpix
Olümpia
19. juuli 2020, 14:53

ROKi president: 1980. aasta Moskva olümpia boikoteerimine oli mõttetu

Rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) president Thomas Bach tõdes, et Moskva olümpia boikoteerimine oli täiesti ebaõnnestunud ja sellel polnud mingit mõju

Kuna Nõukogude väed tungisid Afganistani, siis otsutas Lääne-Saksamaa valitsus, sarnaselt paljudele muudele riikidele, boikoteerida 1980. aasta Moskva olümpiamänge. Praegusele ROKi presidendile tähendas see, et ta ei saanud lisa 1976. aastal Montrealis võidetud vehklemise meeskondlikule olümpiamedalile.

Bach tõdes Moskva olümpia avamise 40. aastapäeval, et boikotil polnud mingit poliitilist mõju. "Nõukogude armee viibis pärast mänge Agfanistanis veel üheksa pikka aastat. Sportlik boikott karistab ainult atleete ning jätab nad ilma olümpiakoondise edust ja rõõmust," vahendab väljaanne Inside the games mehe sõnu. ROKi juhi sõnul oli boikoteerimise ainus mõju see, et 1984. aasta Los Angelese olümpiaks käivitati käitemaksuboikott.

Moskva olümpiamängud toimusid mitmes erinevas linnas üle toonase Nõukogude Liidu. Purjeregatt toimus Tallinnas, jalgpalliturniiri kohtumisi peeti Minskis ja Kiievis.

66aastane Bach oli Moskva mängude eel Saksamaa sportlaste eestkõneleja. Mehe sõnul oli toona väga keeruline aeg ja sportlaste hääle kuuldavaks tegemine oli sisuliselt võimatu. "Ühest küljest polnud atleetide häält spordiorganisatsioonides kuulda. Ja teisest küljest oli spordiorganisatsioonidel, riiklikel olümpiakomiteedel ja ROKil, diplomaatiliselt öeldes, väga piiratud poliitiline mõju. Võiksin öelda, et sisuliselt polnud mingit mõju."

2013. aastal ROKi presidendiks valitud mees meenutab, et toona soovisid enamik sportlased Moskvasse sõita, kuid tal ei lubatutud otsustaval koosolekul sõna võtta. "Olin kohutavalt pettunud, et sportlaste häält polnud kuulda," meenutas Bach.

"Ma ei saanud isegi Rahvusliku olümpiakomitee lõplikul peaassambleel sõna võtta. Keegi ei kuulanud meid, sest nad kummardasid igast küljest tulnud poliitilist survet. Nad ei seisnud sportlike huvide eest."

Kuna Bach võitles toona selle eest, et sportlased siiski Moskvasse sõidaks, siis sai ta avalikku kriitikat. "Arvasime, et võitleme õige asja eest ja siis kutsuti mind kommunistiks, kes justkui vastutaks kõigi Nõukogude bloki inimeste saatuse eest."

Hiljem tunnistasid paljud Bachile, et boikott oli vale. Tema sõnul tegi seda isegi toonane kantsler, kes küll vabandas alles 2008. aastal. Sakslase sõnul on sarnane teema taas päevakorda tõusnud.

Juulis toiminud istungjärgul kutsuti üles boikoteerima Pekingi 2022. aasta taliolümpiat, sest Hiina võimud väärkohtlevad Uiguuri moslemeid ja Hong Kongi elanikke. ROKi presidendi sõnul võiks Moskva mängudest õppust võtta.

"Boikotid ja poliitilise tausta või rahvuse tõttu diskrimineerimine on taas reaalne oht. Näib, et paljud ei taha ajaloost õppida. Tulevaste põlvkondade sportlastega ei tohi sarnast asja juhtuda," kinnitas ta. "Ma töötan selle nimel, et kõigil maailma puhastel sportlatel oleks võimalus olümpial osaleda."