Lewis Hamilton Ungari GP finišisFoto: AFP/Scanpix
Vormel 1
19. juuli 2020, 18:07

VORMELIRINDEL MUUTUSTETA: Hamilton tuli, nägi, võitis ja kordas Schumacheri rekordit

Ungaris toimunud vormel 1 hooaja kolmandal etapil jätkus Mercedeste ülemvõim. 35aastane Lewis Hamilton võttis hooaja teise ja karjääri 86. esikoha. Lisaks oli tegu briti kaheksanda Ungari GP võiduga, millega ta tõusis legendaarse Michael Schumacheri kõrvale – vaid need kaks meest on suutnud ühel GP-l võidutseda kaheksa korda.

Hungaroringil toimunud Ungari GP-l esimestel ringidel segasid kaarte niisked olud. Vormelid läksid rajale vahepealsete rehvidega ja vaid paari ringi järel vahetasid sõitjad enda masinate alla kuivale ilmale mõeldud varustuse. 

Segadus võistluse alguses ei vääranud Lewis Hamiltoni seljavõitu. Britt sõitis juba esimestel ringidega teistel pikalt eest ära ja mehe ülekaal oli etapi lõpuks nii suur, et ta võis vaid mõned ringid enne võistluse lõppu käia boksis, kust naases rajale kindlas eduseisus.

Tegu oli mehele hooaja teise ja karjääri 86. etapivõiduga. Sealjuures oli see Hamiltoni kaheksas Ungari GP võit, millega ta tõusis legendaarse Michael Schumacheri kõrvale – vaid need kaks meest on suutnud ühel GP-l võidutseda kaheksa korda.

"Tegu oli ühe mu lemmiksõiduga. Sõitsin üksinda, aga olime väga kiired ja ideaalse strateegiaga. Viimased kaks etappi on olnud fantastilised ja loodetavasti suudame nii jätkata," ütles võitja finišis.

Taas pidasid põneva heitluse teisele kohale Valtteri Bottas ja Red Bulli piloot Max Verstappen. Kohutava stardi teinud ja teiselt kohalt kuuendaks kukkunud soomlane hakkas sõidu käigus vaikselt kõrgemale ronima. Viimaseks ringiks jõudis ta teist positsiooni hoidnud Verstappenist poole sekundi kaugusele. Kui eelmisel etapil õnnestus soomlasel finiši eel hollandlasest mööduda ning Mercedestele järjekordne kaksikvõit kindlustada, siis Ungaris sai võistlus enne otsa.

Verstappen elas üle ka ärevad hetked, kui ta suutis võistluseelsel soojendusel masinaga seina sõita. Etapi järel tänas ta meeskonda, kes suutsid vormeli kiiresti korda lappida.

"Algus polnud mõistagi selline, nagu oleksin tahtnud, aga mehaanikud tegid imelist tööd ja said auto korda," lausus Verstappen, kes oli rahul, et suutis Mercedeste kaksikvõidu ära rikkuda.

Bottas valas endale tuhka pähe. "Ausalt öeldes oli see minult väga halb sõit. Kaotasin stardis väga palju kohti ja see tegi sõidu keeruliseks. Võitlesin Maxiga, kuid enne sai võistlus läbi," nentis soomlane.

Taaskord olid väga nutused Ferrarid. Viiendalt kohalt startinud Sebastian Vettel kukkus sõiduga ühe koha ja tema kõrvalt alustanud Charles Leclerc langes sootuks esikümnest välja.

Neljandana lõpetas etapi Racing Pointi sõitja Lance Stroll ja viiendana Verstappeni tiimikaaslane Alexander Albon. Tai lipu all võistleva Alboni lõppkoht on siiski löögi all ja ta meeskond Red Bull kutsutakse pärast võistlust kohtunike juurde, sest väidetavalt kuivatas tiim etapi eel tema stardipositsiooni. See on reeglitega vastuolus.

Esikümnesse mahtusid veel seitsmendana lõpetanud Sergio Perez (Racing Point) ja tema seljataga üle finišijoone veerenud Daniel Ricciardo (Renault), Kevin Magnussen (Haas) ja Carlos Sainz Jr. (McLaren).

MM-sarja üldaervestuses kerkis 63 punktiga liidriks Hamilton, Bottas on 58 silmaga teine ja Verstappen 33 punktiga kolmas. Meeskondlikult on Mercedese ülekaal järgnevate ees masendav: kui neil on koos 121 silma, siis Red Bull teisena kaotab neile juba 66 ning kolmandat-neljandat kohta jagavad McLaren ja Racing Point 81 punktiga.

Vormel 1 hooaeg jätkub 2. augustil Suurbritannias Silverstone'i ringrajal sõidetava Briti GP-ga.