Jekaterina Aleksandrovskaja 2018. aastal.Foto: AP/Scanpix
Talisport
20. juuli 2020, 20:28

Surnuks kukkunud iluuisutaja traagiline elutee: sportlaskarjääri lõpetanud haigus ja töötamine striptiisitarina (1)

Eelmise nädala lõpus kukkus aknast surnuks 2018. aastal taliolümpiamängudel Austraaliat esindanud iluuisutaja Jekaterina Aleksandrovskaja. Noore naise lähedaste sõnul langes näitsik sportlastee katkemise järel sügavasse depressiooni ja pidi töötama striptiisitarina.

Nädalavahetusel kukkus 20aastane Jekaterina Aleksandrovskaja Moskvas aknast välja ja suri. Näitsiku sõbrad ja endised treenerid tunnistavad, et Aleksandrovskaja sattus peale sportlaskarjääri ootamatut lõppu depressiooni.

Naisel diagnoositi aasta alguses epilepsia, mille järel pidi ta sportlaskarjäärile joone alla tõmbama. Venemaa meedia sõnul ei suutnud ta olukorraga leppida. Nelja-aastaselt uisutamise juurde jõudnud Aleksandrovskaja võitis 2017. aastal juunioride maailmameistrivõistlused ja esindas koos paarilise Harley Windsoriga Austraaliat PyeongChangi olümpial, kus nad lõpetasid 18. kohal.

Peale karjääri ootamatu lõppu lagunes noore naise elu koost. Vene meedia andmeil oli ta sunnitud töötama striptiisiklubis, et ots otsaga kokku tulla. Tema lähedane sõber Veronika tunnistas, et Katja ei suutnud ennast leida.

"Ta tundis end üksikuna. Ma toetasin teda nii palju kui võimalik, kuid asjaolude tõttu ei saanud ma talle aega pühendada, mida ma nüüd kahetsen. Pidime lähipäeval kohtuma," rääkis ta briti lehele Daily Mail. "Ta tahtis naasta suure spordi juurde, kuid ei teadnud, kuidas seda teha."

Aleksandrovskaja võistles paaril korral ka Eestis, kui. 2016. hooajal võitsid nad paarilisega siinse rahvusvahelise juunioride GP ja aasta hiljem Tallinn Trophy Tema endise treeneri Andrei Hekalo sõnul käis naine viimati jääl 10. jaanuaril.

"Siis tulid esimese haigushood. Ta saadeti uuringutele, kuigi pidanuks valmistuma nelja kontendi karikale," rääkis ta. "See oli Katja ja Harley jaoks oluline võistlus, kus nad tahtsid hästi esineda."

Kuid Katja rohkem treeningutele ei jõudnudki, sest kannatas epilepsiahoogude käes. Arstid ütlesid, et naine peab profispordi lõpetama. "Püüdsin teda ikkagi esinema kutsuda, kuid arstid veensid mind, et Katja peab lõpetama ja astuma uude ellu," lausus Hekalo. "Ta tahtis õppima minna ja ma ei kahelnud, et ta astub mõnda ülikooli."

Kuid nii see siiski ei läinud. Aleksandrovskaja üritas saada tööd Moskva televisioonis, kuid ebaõnnestus. Samuti ei allunud tema epilepsia ravile.

"Varasemalt oli tal iga päev treeningud, laupäeviti sörkjooksud, võistlused ja laagrid. Kujutage ette, ta tegi seda kõike juba varasest noorusest peale. Ja siis oli ta sunnitud arstide nõuandel kõik lõpetama," kirjeldas Hekalo, kes tunnistas, et temalgi tekkisid karjääri lõpus keerulised hetked. "Lisaks see pandeemia. Inimesed taluvad seda erinevalt."

Väidetavalt oli naine kukkumise hetkel joobes ja politsei ei välista enesetappu. Venemaa võimud pole juhtumit ametlikult kommenteerinud.

Õigeaegse märkamise ja abi korral on võimalik raskest olukorrast osaliselt või täielikult välja tulla. Abi aitavad saada ka Peaasi.ee e-nõustajad, täpsemalt saab lugeda siit: http://peaasi.ee/kysi-noustajalt/.

Muud kiired võimalused abi saamiseks:
Eluliin: 6558 088 (eesti keel), 655 5688 (vene keel) (iga päev kl 19-07)
Psühholoogilise kriisiabi telefon: 6314300 (tööpäeviti kl 9-20)
Usaldustelefon: 126 (eesti keel), 127 (vene keel) (iga päev kl 19-23)
Lasteabi: 116111 (24 h)