Läti koondise nimekaim liige on kogenud keskmängija Kaspars Bērziņš (palliga).Foto: Reuters/Scanpix
Korvpall
23. juuli 2020, 16:27

Selgusid Leedu ja Läti korvpallikoondiste lõplikud koosseisud Balti keti turniiriks

Juba sel reedel, 24. juulil saab avalöögi ajaloo esimene Balti keti karikaturniir, millest võtavad osa Eesti, Läti ja Leedu meeste korvpallikoondised. Kui eestlaste peatreener Jukka Toijala teeb valiku 16 mängija seast, siis lähinaabrid tulevad Tallinnasse väiksemas seltskonnas.

Leedu koondise meeste taga kirjas olevate klubide nimekiri on üsna esinduslik. Tooni annab muidugi Leedu hiid Kaunase Žalgiris, kelle hingekirjast on Tallinnasse saabumas viis mängumeest. Mängujuht Lukas Lekavicius  ning viskavad tagamehed Marius Grigonis ja Tomas Dimša on kõik ühe aastakäigu 1994 mehed (sünniaasta 1994) ja korvpallisõpradele juba ammu tuttavad nimed. Noorema generatsiooni Žalgirise meestest liituvad veel mängujuht Rokas Jokubaitis (2000) ja tsenter Marek Blaževic (2001).

Leedu koondise kõige kogenuma mehena üritab ohje käes hoida mängujuht Mantas Kalnietis (1986), kelle nime taga klubina VTB Ühisliiga tiim Krasnodari Lokomotiiv Kuban. Kogemustega mehed ja eeldatavad liidrid selles Leedu rivistuses on ka meie noore koondislase Kaspar Treieri meeskonnakaaslane Eimantas Bendžius (1990) Itaalia klubist Sassari ja uuel hooajal türklaste Istanbuli Fenerbahcesse siirduv Edgaras Ulanovas (1992).

Hispaania kõrgliigast on tulemas Sander Raieste meeskonnakaaslane Baskoniast Tadas Sedekerskis (1998) ja Obradoiro Monbusi 213 cm pikkune tsenter Laurynas Birutis (1997).

Leedulaste peatreeneri Darius Maskoliūnase lõplikud 11 nime: Mantas Kalnietis (Lokomotiv Kuban), Tadas Sedekerskis (Baskonia), Laurynas Birutis (Monbus Abradoiro), Rokas Jokubaitis (Kaunase Žalgiris), Eimantas Bendžius (Sassari Dinamo), Marek Blaževič (Kaunase Žalgiris), Tomas Dimša (Kaunase Žalgiris), Marius Grigonis (Kaunase Žalgiris), Lukas Lekavičius (Kaunase Žalgiris), Arnas Butkevičius (BC Rytas Vilnius) ja Edgaras Ulanovas (Fenerbache).

Läti koondis panustab seekordsel turniiril oma teisele ešelonile. Kogemust ja noorust on koosseisus enam-vähem pooleks, kui tuumiku moodustavad kogenud tsenter Kaspars Berzinš (sünniaasta 1985), terav ja hea viskekäega tagamees Artis Ate (1989), tagamehed Edmunds Elksnis (1990), Arturs Ausejs (1990) ja Andris Misters (1992) ning ääremängijad Kristaps Dargais (1990) ja Artjoms Butjankovs.

Lätlastel on kaasas ka noori mehi, kui sünniaastaga 2000 jookseb väljakule tsenter Edvards Mežulis ja veel noorem on juba Hispaanias palliv äär Marcis Šteinbergs (2001). Eesti publikule hästi tuttav mängija on tagamees Edgars Lasenbergs (2005), kes on esindanud Valga-Valka korvpallimeeskonda.

Roberts Štelmahers kasutab Balti keti karikal 12 mängijat: Edmunds Elksnis (Valmiera Glass/VIA), Arturs Ausejs (Jekaterinburgi Ural), Kaspars Berzinš (BK Ogre), Artis Ate (Riia VEF), Andris Misters (Melilla), Artjoms Butjankovs (BC Samaara), Marcis Šteinbergs (Gran Canaria II), Kristaps Dargais (BK Ogre), Karlis Šilinš (Florida Atlantic), Kristaps Gluditis (Ventspils), Edgars Lasenbergs (Pasvalyse Pieno Žvaigždes) ja Edvards Mežulis (Läti Ülikool).

Mängude ajakava:

Reede, 24.07 kell 19:30 - Eesti vs Leedu

Laupäev, 25.07 kell 19:30 - Leedu vs Läti

Pühapäev, 26.07 kell 19:30 - Eesti vs Läti