Eesti alistas taasisesesvumise järel esimest korda Leedu.Foto: Hannes Dreimanis
Korvpall
24. juuli 2020, 22:23

GALERII | Eesti alistas Leedu! Kriisa: „Poetasin pisara.“

Eesti korvpallikoondis alistas reede õhtul lisaaja järel 92 : 85 Leedu. 12st kaugviskest kaheksa tabanud 19aastase Kerr Kriisa arvele jäi 26 punkti ja seitse resultatiivset söötu. Sander Raieste lisas 17 ja Siim-Sander Vene 13 silma. Laupäeval kohtuvad Balti Keti karikaturniiril omavahel Leedu ja Läti, Eesti võõrustab lõunanaabreid pühapäeval. 

Algkoosseisuga Kerr Kriisa, Sander Raieste, Janari Jõesaar, Siim-Sander Vene ja Kristjan Kitsing alustanud Eesti alustas mängu väga teravalt. Tänu Kriisa, Raieste ja Vene punktidele saadi sisse kiire 10 : 4 edu. Kuigi Leedu tuli esimese veeranda keskel järgi ja suutis viivuks juhtimagi asuda, siis Kerr Kriisa tabava kolmese järel juhtis Eesti 10 minuti järel 24 : 21.

Teine veerandaeg jätkus samas taktikas. Mõlemad meeskonnad vahetasid väga aktiivselt, mis mõneti lõi tiimide rütmi sassi. Kuid Eesti hoidis viisakat edu, väga hästi sekkus pingil Saimon Sutt, ja poolajaks juhiti 45 : 41. 

Peale puhkepausi tõusis päevakangelaks Kerr Kriisa. Esimesel poolajal 9 punkti visanud 19aastane mängujuht alustas kohe tabava kolmesega, lisaks meelitas ta vastaste nimekaimalt mehelt Mantas Kalnietiselt välja kaks ründeviga. Kuigi Eestis pääses üheksa punktiga ette, siis kolmanda veerandaja lõpuks edu sulas ja viimasele kümnele minutile mindi vastu 63 : 62 eduseisus.

"Kolmandal veerandajal tekkis raske hetk, kuid tänu võitlusele saime sellest üle. Näiteks Raieste noppis olulisi lauapalle, see aitas," tunnistas meeskonnas kapten Siim-Sander Vene.

Neljas veerandaeg edenes punkt-punkti mängus, kuniks kaks minutit enne lõpuvilet tõi Laurynas Birutis tabloole viiginumbrid 77 : 77. Kuigi mõlemal meeskonnal olid lõpuvile eel suurepärased võimalused skoorida, siis rohkem korve ei tulnud ja mäng läks lisaajale.

Lisaja kangelaks tõusis Kerr Kriisa. Kohe alustuseks röövis ta Kalnietiselt palli, paar rünnakut hiljem sopsas oma seitsmenda kolmese. Kuigi Leedu pääseb korraks kolme punktiga ette, siis leidis Kriisa kolmepunktijoone taha vabaks unustatud Raieste ja rünnak hiljem korvi all oleva Nurgeri, kes mõlemad tabasid. Lõpliku naela Leedu kirstu lõi Kriisa 32. sekundit enne mängu lõppu teele saadetud tabav kolmene. Eesti võttis väga väärtusliku 92 : 85 võidu.

"Oli minu päev, ma ei oskagi muud öelda. Kui esimene läheb kotti, siis tekib platsil mugav olek," selgitas üleplatsimehena 26 punkti ja seitse resultatiivset söötu kirja saanud Kriisa. Noormees siiski kinnitas, et tema jaoks pole oluline statistika, vaid võit. "Poetasin ise ka kerge pisara. Nii magus võit, olgugi, et see on sõprusturniir."

Sander Raieste lisas 17 punkti ja võttis maha 9 lauapalli (neist 5 ründelauast), Siim-Sander Vene 13 ja Kristjan Kitsing 9 silma. Väga kasulikult mängis ka Janari Jõesaar, kes 4 punkti kõrval võttis mängu parimana maha 13 lauapalli, andis 6 resultatiivset söötu ja pani 2 blokki. Vastaste poolelt tegi enim pahandust Žalgirise duo Marius Grigonis ja Lukas Lekavičius, kes tõid vastavalt 14 ja 12 silma.

"Mängupilt oli väga okei ja üldiselt olen väga rahul. Ma arvan, et meeskondlik mäng oli võti," sõnas päevakangelane Kriisa, kelle sõnul oli peale pikka pausi väga mõnus platsil olla.

"Ikka on hea meel. Noorele satsile annab iga selline võit midagi juurde ja on hea näha, et me suudame ja tahame," lisas Siim-Sander Vene. 

Laupäeval kohtuvad Balti Keti karikaturiniiril omavahel Leedu ja Läti, Eesti võõrustab lõunanaabreid pühapäeval.

21:35
Eigo Kaljurand

JA KÕIK! EESTI VÕIDAB 92 : 85! VÕIMAS!

21:34
Eigo Kaljurand

25 sekundit minna ja Eesti peale Kitsingu vabaviskeid peal 92 : 85

21:34
Eigo Kaljurand

ULME! Ühe korvi all paneb Nurger Ulanovasele võimsa bloki ja teisel pool paneb Kriisa JÄLLE kolmese. Kriisal koos 26 punkti ja Eesti peal 90 : 85!

21:32
Eigo Kaljurand

Kriisa lammutab! Kõigepealt leiab ta üles kolmese joone taga vabaks unustatud Raieste, kes tabab ja järgmisel rünnakul sokutab ta palli Nurgerile, kes upitab palli sisse. Kuigi Leedu sai korraks kolmega ette, siis 1.16 enne esimese lisaaja lõppu on Eesti taas 87 : 85 peal.

21:28
Eigo Kaljurand

Leedu saab kahe silmaga ette, kuid kohe vastab Kerr Kriisa oma seitsmenda tabava kolmesega.

21:26
Eigo Kaljurand

Kui normaalaja viimased kaks minutit ei skoorinud kumbki meeskond, siis lisaaeg algab tempokalt. Kriisa varastab Kalnietiselt palli ja viskab korvi alt sisse, kuid kohe vastab Grigonis kahe tabava vabaviskega. 79 : 79

21:21
Eigo Kaljurand

Marius Grigonis proovib üks-ühele ette võtta Raieste, kui eestlane seisab kaitses hästi Žalgirise mängumees paneb korvi alt mööda. LISAAEG!

21:19
Eigo Kaljurand

Eesti rünnak jookseb umbe ja Jõesaar peab saatma teele hädaviske, mis läheb rõngast mööda. 25.9 mängu lõpuni, pall Leedule, kuid ideeliselt peaks Eesti veel ühe rünnaku saama.

21:18
Eigo Kaljurand

AI-AI! Raieste leiab suurepärase sööduga Jõesaare, kes keerutab korvi alt mööda. Järgnevalt rünnakul keerab Kitsingu vise korvist välja. Kuid õnneks püsib ka Leedu nullil. Tablool viik ja mängida 48 sekundit.

21:15
Eigo Kaljurand

2.13 pikk Birutis näitab korvi all võimu ja toob tabloole 77 : 77 viigi. Mängida 1.58.

21:13
Eigo Kaljurand

Eesti läheb viimasele kolmele minutile vastu koosseisus Kriisa-Sutt-Raieste-Kitsing-Jõesaar. Viimane neist murrab korvi alla ja viskab veaga sisse. Kuid taas ei suudeta vabaviset sisse panna. Lekavičius viskab teiselt poole kolmese ja Eesti eduseis kahaneb kahele punktile: 77 : 75

21:11
Eigo Kaljurand

Ja teinegi Žalgirise taustaga Eesti mängija, Siim-Sander Vene, teeb suurepärast mängu. Kerge pettega saadetakse vastane kohvile ja keskpositsioonivise sopsab sisse. Kui mängida on natuke üle 3 minuti on Eesti ees 75 : 70.

21:10
Eigo Kaljurand

Koondise hea esitus on lõpuks ka kodumeeskonna fännid üles äratanud. Viimasel veerandajal on "Eesti, Eesti" hüüdeid aina enam kuulda ja lärmi tehakse korralikult.

21:08
Eigo Kaljurand

Huvitav, kas Žalgirise mehed mõtlevad praegu, et miks selline poiss nagu Kriisa minema lasti? 18 punkti (visked 6/7) ja 5 resultatiivset söötu. Pole paha!

21:06
Eigo Kaljurand

Janari Jõesaar mängib palli korvi alla Raiestele, kes selle rahulikult sisse viskab. Kuigi Jõesaar on visanud vaid 2 punkti, siis ta on võtnud 9 lauda (neist 4 ründelauast), andnud 6 tulemuslikku söötu ja pannud 2 blokki. Järgnevalt rünnakul tuleb taas Kerr Kriisa, kes viskab oma kuuenda(!!!) kolmese ja Eesti 4.18 enne lõppu ees 73 : 68.

21:03
Eigo Kaljurand

Arnas Butkevicius viigistab. 5.51 neljanda veerandaja lõpuni ja tablool seis 68:68.

21:01
Eigo Kaljurand

KEEEEERRRRRRRRR KRIISA! Leedu jõudis punkti kaugusele, kuid Raieste-Kriisa-Vene trio toidab taas. Raieste võtab maha kaitselaua, pall Kriisale, Vene teeb hea katte ja Kriisa tabab mängu viienda kolmese. Eesti neljaga peal.

20:59
Eigo Kaljurand

Eesti võitleb korralikult. Raieste möödaviske järel võidetakse ründelauapall, Kriisa annab palli Venele, kes tabab korvi alt. Ka Venel nüüd kahekohale arv punkt koos ja Eesti ees 65 : 62.

20:56
Eigo Kaljurand

Eesti parimad kolmanda veerandaja järel on 12 punkti visanud Kriisa ja Raieste. Leedul pole veel keegi kahekohaliste punktideni jõudnud, kuid samas on neil käe valgeks saanud kõik üksteist meest.

20:55
Eigo Kaljurand

Kolmanda veerandaja lõpp oli kodumeeskonna vaates valus. Mitmel korral keeras pall rõngast välja ja Leedu vähendas vahe minimaalseks. Kuid Eesti veel 63 : 62 peal.

Loe rohkem