Jukka Toijala.Foto: Martin Ahven
Korvpall
27. juuli 2020, 09:22

Jukka Toijala häälestab Eesti korvpallikoondist oma kaasmaalaste alistamisele

Möödunud nädalavahetusel koduse Balti keti karikaturniiri võitnud Eesti meeste korvpallikoondis peab järgmised mängud juba 29. ja 30. juulil võõrsil Soomega.

Esimene mäng leiab aset Tapiolas ja teist korda minnakse vastamisi Soome koondise treeningkeskuses Lohjal.

Eesti-Soome maavõistlustele annab täiesti omaette dimensiooni n-ö õpetaja ja õpilase vastasseis, kui sel aastal Eesti koondise peatreeneriks nimetatud Jukka Toijala astub vastu kogenud Henrik Dettmannile, kelle abilisena ta aastast 2010 Soome koondise juures töötas.

Koguni kümme aastat Soome koondise juures töötanud Toijala ei osanud veel ennustada, milliseid tunded peatreenerina oma sünnimaa vastu mängimine temas tekitab. "Ma pole seda veel lõpuni mõelnud. Pean lähemalt enda sisse vaatama," naeris 48-aastane mees.

Sarnaselt eestlastele toimetasid ka Soome korvpallurid suve alguses avatud treeningutel ehk n-ö korvpallikodus. Dettmanni sõnul oli plaan võimaluse korral treeningute kulminatsiooniks mänguolukorras oma võimeid testida ning see saab nüüd teoks.

"Pärast seninägematud kevadet, kus klubisarjad kõik enneaegselt lõpetati, on mängijate poolt rahvusmeeskonna tegemisi oodatud kannatamatult. Pikas plaanis on koondisemängudel väga oluline koht ka algavat klubihooaega ja novembris ees seisvaid EM-valikmänge silmas pidades," lausus Dettmann.

Platsi äärde lastakse pealtvaatajaid vastavalt Soomes kehtivatele reeglitele, mille kohaselt üritustele võib lubada kuni 500 inimest. Avalikku piletimüüki mängule ei toimu ning soomlased jagavad vähesed pääsmed ära koondise fänniklubi liikmetele.

Eesti korvpallikoondist ootavad novembri lõpus ees üliolulised EM-valikmängud, kui kodus kohtutakse nii Venemaa kui ka Põhja-Makedooniaga. FIBA otsustas suvisel koosolekul, et valikmängudega jäkatakse senise ajagraafiku alusel. EM-finaalturniiri lükati teatavasti aga aasta võrra edasi ja toimub nüüd Tšehhis, Gruusias, Itaalias ja Saksamaal 2022. aasta septembris.

Eesti sõidab Soome järgmises rivistuses: Henri Drell, Sander Raieste, Kregor Hermet, Rain Veideman, Rait-Riivo Laane, Siim-Sander Vene, Rauno Nurger, Mikk Jurkatamm, Mihkel Kirves, Robert Valge, Kristjan Kitsing, Kerr Kriisa, Martin Dorbek ja Siim-Markus Post. Koondisega ei reisi kaasa Janari Jõesaar ja Saimon Sutt.

Pärast võidukat Balti keti karikaturniiri kinnitas Toijala, et Soomes saavad minutid kätte nii Mikk Jurkatamm kui ka Mihkel Kirves.

Mõlemad kohtumised algavad kell 19:00.