Ndubisi Egbo.Foto: Kuvatõmmis videost
Jalgpall
29. juuli 2020, 10:26

Ajalugu teinud aafriklasest treener: „Mind visati banaanidega, minu peale sülitati. Pidin sellega leppima.“

Nigeerlane Ndubisi Egbo tegi ajalugu, kui viis esimese Aafrikast pärit peatreenerina mõne Euroopa jalgpallklubi oma riigi meistriks. KF Tirana Albaania tšempioniks tüürinud mehe põli pole olnud aga sugugi lihtne.

Endine Nigeeria koondise väravavaht Egbo oli klubis väravavahtide treenerina  tegutsenud juba viimased kuus aastat, kuid eelmise aasta lõpus nimetati ta esindusmeeskonna peatreeneriks, kui senine loots sai kehvade tulemuste tõttu sule sappa.

Tirana oli kümne meeskonna konkurentsis kaheksandal kohal ning pigem heideldi kõrgliigasse püsima jäämise nimel. Selle hetke liidrist jäädi maha juba 15 punktiga.

Ent Egbo juhtimisel võideti järgmisest 23 mängust 20 ja napsati tiitel endale. Väljakutse oli nigeerlasele enam kui keeruline, sest lisaks mängijate juhendamisele oli ta tihti ka vastasfännide rassistlike rünnakute objektiks.

"On inimesi, kes ei soovinud minu nahavärvi pärast meie võitu," nentis Nigeeria-Albaania topeltkodakondsusega 47aastane Egbo BBC-le antud usutluses.

"Seal on rassismi. Mind on visatud banaanidega. Minu peale on sülitatud.

Kuid Albaania jalgpalliliidu ametnikud ei võtnud midagi ette, sest see oli võõrsilmäng. Politsei ja turvameeskond ei teinud samuti midagi, sest nad kartsid neid fänne. Ma ei saanud midagi teha, pidin sellega lihtsalt leppima."

Kuna mees oskab albaania keelt, on ta pidanud tihti kuulma ka n-ö selja taga tehtud märkusi. Ükskord läks ta seljakotiga linnaliinibussi, kui kaks meest ütlesid, et "see peab küll Al Qaedast olema".

"Pöördusin ümber ja ütlesin neile albaania keeles: "Kas olete lõpetanud?" Sel hetkel soovisid nad vist, et oleks maa alla vajunud," rääkis Egbo.

Ent kogetud rassismist hoolimata tunneb Egbo, et sai hakkama millegi erilisega.

"Paljud aafriklased ja mustanahalised treenerid on minuga ühendust võtnud ja öelnud, et "Sa ei tea, millega sa seda tiitlit võites meie jaoks hakkama said!" See on nagu Obama võit USA presidendivalimistel. Just nii seda nähakse," tähtsustas Egbo.