Juri Sedõhh 2011. aastal Tallinnas.Foto: Joosep Martinson
Doping
30. juuli 2020, 09:55

Tallinnas maailmarekordi heitnud Sedõhhi positiivne dopinguproov vaikiti maha? „Uriinis oli nii palju anaboolseid steroide, et mõõteseade läks lolliks.“ (1)

Venemaa dopinguprogrammi paljastajana tuntuks saanud Grigori Rodtšenkov kirjutab oma biograafias "Võit või surm: Venemaa salajane dopinguprogramm", et Juri Sedõhhi Tallinnas antud dopinguproov näitas nii suurt kogust anaboolseid steroide, et testija mõõteseade läks lolliks.

Vasaraheitja Juri Sedõhh võitis karjääris kõik võimaliku: kaks olümpiakulda, maailmameistrivõistlused ja kolm esikohta Euroopa meistrivõistlustel. Ta parandas 1986. aastal ka maailmarekordit, kui heitis Tallinnas 86.66. Toona mehe dopinguproovi töödelnud Grigori Rodtšenkovi sõnul sisaldas see nii suures koguses anaboolseid steroide, et dopingutestija mõõteseade läks ülekoormusest lolliks.

Ametlikult Sedõhh dopinguga vahele ei jäänud, kuid Rodtšenkovi sõnul mätsiti lihtsalt proovid kinni. "Ehkki ta on seda alati eitanud, siis Sedõhh oli peamine sterodide kasutaja. Ta oli ka suur: kaks meetrit pikk ja kaalus üle saja kilo, pea kõik sellest oli lihas," kirjutas alates 1985. aastast dopingutestijana töötanud Rodtšenkov oma raamatus.

"Ta kasutas stanosolooli nii suurtes kogustes, et Hewlett-Packardi testri tulukesed hakkasid ülekoormuse pärast vilkuma," meenutas ta. Rodtšenkovi sõnul hakkas seade häiret andma ja oli stanosolooli metaboliitidega nii küllastunud, et isegi paljud järgmiste sportlaste testid olid positiivsed, kuigi nad tegelikult seda polnud.

Sedõhh püstitatas 1986. aasta suvel Tallinnas uue maailmarekordi ja mehe uuriniproov saadeti Moskasse. "See tuli anonüümselt, kuid kuna tegemist oli maailmarekordi heitnud mehega, siis spordiuudiseid jälginuna teadsin kohe, kelle prooviga on tegu," lisas ta. "Ehkki lahjendasin proovi destilleeritud veega suhtes 10: 1, näitasid kromatograaf ja massispektromeeter siiski väga suures koguses stanosolooli metaboliite."

Rodtšenkovi sõnul vaikiti positiivne proov maha. Ametlikult ei jäänud Sedõhh kunagi dopinguga vahele ja ka mees ise on eitanud keelatud ainete kasutamist. 1986. aastal heitis ta kehtiva maailmarekordi 86.74. 1980. aasta Moksva olümpial võitis Sedõhh kulla ja kaheksa aastat hiljem Soulis hõbeda, mõlemal võistlusel jäi kolmandaks eestlane Jüri Tamm.

Sedõhh abiellus hiljem kuulitõuke maailmarekordinaise Natalia Lisovskajaga, kellega nad kolisid Prantsusmaale. "Nad esinevad aeg-ajalt dopinguvastastel üritustel, kus räägivad puhtast spordist. Nad olid programmeeritud võitma ja seega on nad suurepäraseks näiteks dopinguprogrammi ja kommunistliku ideoloogia tihedast suhtest," tõdes Rodtšenkov.