Narva Vaba Lava, kus toimunud e-spordiüritust väisas koroonahaige.Foto: Viljar Voog
Eesti uudised
31. juuli 2020, 00:13

COVIDIOOT: koroonajooksik käis Narvas 300 osalejaga võistlusel (3)

Koroonahaigena ööklubis käinud tartlasest on alguse saanud kaks kollet: Tartus on potentsiaalseid nakatunuid 50 ringis, Narvas võib haigetega kokku puutunute arv küündida suisa üle 300.

Neljapäev tõi teate üheksast uuest positiivsest koroonatestist – suurim päevane koguarv pärast 9. juunit. Võtmeisikuks on inimene, kes sai Tartus arstilt ekslikult angiinikahtluse ja vaatamata selgetele haigussümptomitele külastas ööklubi ja kino ning Narva-Jõesuus spaad. Temalt on saanud koroonanakkuse vähemalt kaheksa inimest. Nende lähikontaktsetena oli neljapäevahommikuse seisuga jälgimise all omakorda veel 53 inimest ja terviseamet ootab nakatunute arvu kasvu.

„Ühe inimese vastutustundetu käitumine võib panna ohtu paljude teiste tervise. Igaühe käitumisest sõltub, kas viirus saab Tartus hoo sisse, mis toob jälle piirangud tagasi, või suudame sellele piiri panna,“ kritiseeris koldele alusepanija käitumist linnapea Urmas Klaas.

Potentsiaalselt veelgi suurem probleem on aga Tartu koroonahaigelt nakkuse saanud inimene, kes samuti juba haigena käis 24. juunil ringi Narvas, muu hulgas Vaba Lava keskuses, kus toimus sel päeval e-spordiüritus Baltic Esport Event 2020. Inimesi osales seal üle 300!

Koroonahaige mees jõudis juba nakatada kahte sõpra, kellega koos ta üritusel viibis. „Võimalus, et nad mõnda inimest lähikontaktis nakatasid, on päris suur. Uusi nakatunuid võib kindlasti tulla,“ selgitas terviseameti meedianõunik Eike Kingsepp. Ta lisas, et samas ei maksa kinni jääda sellesse ühte üritusse, sest nakatunu ja tema kaaslased viibisid terve nädalavahetuse ja ka esmaspäeval Narvas ning suhtlesid seal agaralt teiste inimestega. Seega võib lähikontakte olla veel rohkem, ent seda alles selgitatakse.

Kui Tartus haigena ringi liikunud inimesele on terviseamet otsustanud trahvi mitte määrata, siis Narva haiguskolde põhjustajale oli nakkuskahtluse tõttu antud korraldus püsida karantiinis ja tema võimaliku trahvimise kohta tuleb otsus alles teha.