Lewis Hamilton Briti GP viimasel ringil.Foto: AP/Scanpix
Vormel 1
2. august 2020, 18:00

USKUMATU! Purunenud rehviga lõpetanud Hamilton võitis Suurbritannia GP

Vormel 1 Suurbritannia GP sai pöörase lõpu, kuid liidrite rehvid ütlesid mõned ringid enne võistluse lõppu üles. Kui Bottas ja Sainz jr kukkusid esiviisikust välja, siis Lewis Hamilton suutis viimase ringi läbida purunenud rehviga ja võistluse võita.

Suurbritannia GP esimese poole tunni kõige tähelepanuväärsemad sündmused olid kaks rasket avariid. Avaringi lõpus ei mahtunud asfaldile ära Alexander Albon ja Kevin Magnussen, mistap viimane lendas suurel kiirusel rajalt välja. Pikalt turvaauto taga sõitnud vormelid ei saanud liiga kaua gaasi põhjas hoida, sest peagi eksis kurvis venelane Daniil Kvyat, kes niisamuti rajapiiretesse lendas. 

Tundus juba, et võistlus päädib taas Mercedeste kindla kaksikvõiduga, kuid viimasel paari ringil hakkas juhtuma. Pikalt vibratsiooni üle kurtnud Valtteri Bottase rehv purunes kolm ringi enne võistluse lõppu, soomlane pidi minema boksi ja ta kukkus teiselt kohalt teise kümne keskpaika. Sama tehnilise mure pärast kukkus esikümnest välja Carlos Sainz jr.

Viimase ringi alguses purunes ka liidri Lewis Hamiltoni rehv, kes suutis vormeli siiski finišisse tuua. Hamiltoni kõrval astusid poodiumile Max Verstappen ja Charles Leclerc. Neile järgnesid Norris, Ricciardo, Ocon, Gasly, Albon, Stroll ja 10. kohal lõpetanud Vettel.

Hooaja kokkuvõttes juhib Hamilton, kellel on 88 punkti. Bottas jääb temast maha 30 ja Verstappen 36 silmaga. Meeskondlikult on Mercedes kogunud 146 punkti, Red Bullil on kirjas 78, McLarenil 51 ja Ferraril 43 silma.

17:49

Hamiltonil vedas kõvasti. Kui Bottasele ja Sainzile tähendas purunenud rehv punktidelt kukkumist, siis britt suutis võistluse lõpuni longata. Aga õnn soosivat tugevamaid.

17:45

Peamine küsimus on see, kas Verstappen pidi 2 ringi enne lõppu boksis käima. Jäänuks Verstappen rajale, siis läinuks ta rahulikult Hamiltonist mööda. Aga need on kõik oleksid.

17:44

1. Hamilton 2. Verstappen 3. Leclerc 4. Ricciardo 5. Norris.6. Ocon 7. Gasly 8. Albon 9. Stroll 10. Vettel

17:43

Uskumatu lõpp võistlusele!

17:43

Hamiltoni rehv puruneb, aga briti õnneks saab enne võistlus läbi, kui Verstappen talle järgi jõuab!

17:42

Ja Sainzil sama prolbeem! Kuuendat kohta hoidnud hispaalnase rehv puruneb.

17:41

Bottas tuleb boksist välja 12. kohal ehk soomlane jääb täna punktideta. Võistluse lõpuni on veel üks ring.

17:40

Pikalt vibratsiooni pärast kurtnud Bottasel purus esirehv ja mees peab sisuliselt terve ringi tühja rehviga sõitma, enne kui seda boksis vahetada saab. Boksis käib igaksjuhuks ära ka teiseks tõusnud Verstappen.

17:38

Bottas käib rajalt väljas ja Verstappen tõuseb teiseks!

 
17:32
Eigo Kaljurand

Seis seitse ringi enne lõppu: 1. Hamilton 2. Bottas 3. Verstappen 4 . Leclerc 5. Sainz 6. Norris 7. Ricciardo 8. Stroll 9. Ocon 10. Gasly

Selge on see, et Mercedestele keegi sõiduga järgi ei jõua, kuid mõlemad sõitjad kurdavad kulunud esirehvide pärast. 

17:27

Tipus juhib Hamilton Bottase ees natuke vähem kui 3 sekundiga. Samas kurtis soomlane, et vibratsioonis masinas on läinud väga suureks. Kolmandal kohal kulgev Verstappenilt sai kirja päeva kiireima ringiaja, kuid ta jääb Mercedest ikka enam kui 10 sekundi kaugusele.

17:26

Grosjeani rehvid olid täiesti läbi ja mees tuli lõppeks boksi. Rajale naases ta 15. kohal.

17:17

Grosjean andis rajal oodatult paar kohta ära ja lasi Sainzi ning Norrise mööda. Muus osas esikümnes muutusi pole.

16:54

Turvaauto lahkus rajalt ja taaskord sõitsid Hamilton ja Bottas vaid ühe ringiga järgnevatel eest ära. Hetkel on punktikohtadel: 1. Hamilton 2. Bottas 3. Verstappen. 4 Leclerc. 5. Grosjean 6. Sainz 7. Norris 8. Ricciardo 9. Stroll 10. Ocon

Üllatuslikult on viiendale kohale kerkinud Haasi sõitja Romain Grosjean, aga ta pole veel täna boksis käinud. Eriti tuline andmine käib kohtadele 6-10.

16:51

Videopilti ka Kvyati avariist. Venelase masina koristamisega läks taaskord aega, mistap said vormelid päris kaua turvamasina taga veereda. Hamilton kurtis, et turvaauto on liiga aeglane ja korra vajus sellele kõrvale. Oleks britt turvaautost möödunud, siis saanuks ta karistuse, aga läks õnneks.

16:39

Venelase masin on päris juppideks, kuid mehe endaga on õnneks kõik korras

16:38

Sõitjad hoidsid rahulikult positsioone ja siis hakkas juhtuma. Kvyat katkestab ja see toob taaskord rajale turvaauto. See tähendas omakorda, et kõik tulevad boksi rehve vahetama. Korralik virr-varr!

16:29

Turvaauto lahkus rajalt ja masinad said taas gaasi põhja vajutada. Esikümnes muudatusi ei toiminud, kuigi Ocon survestab tugevalt Strolli ning näib vaid aja küsimus, millal nad kohti vahetavad. Magnusseniga kokku põrganud Albon tuli boksi, kus tal vahetati rehvid ja mehe kohutav nädalavahetus läks veelgi nukramaks, sest ta on nüüd sõitvatest masinatest viimane.

16:25

Haasi koristamisega läheb aega ja vormelid alustasid turvaauto taga viiendat ringi. Esikümme: 1. Hamilton 2. Bottas 3. Verstappen 4. Leclerc 5. Sainz 6. Ricciardo 7. Norris 8. Stroll 9. Ocon 10. Vettel.

16:21

Videopilt olukorrast. Kuigi Alboni masin sai kõva paugu, siis hetkel jätkab ta rajal.

Loe rohkem