Briti GP. Lewis Hamilton (esireas vasakult kuues) on põlvitamas, kuid mitmed sõitjad eelistasid selle žesti asemel püsti seista.Foto: FIA Pool/Scanpix
Vormel 1
3. august 2020, 18:37

Hamilton avaldas imestust kolleegide käitumise suhtes

Vormel 1 sarja liider Lewis Hamilton kiitis F1 korraldajaid Briti GP eest, kuid jäi kahtlevale seisukohale nende sõitjate suhtes, kes endiselt pole tahtnud kaasa tulla Black Lives Matter liikumisega.

Juuli keskpaigas peeti F1 sarjas Ungari etapp, kus kuningliku võidusõidusarja korraldajad ei käitunud sugugi nii nagu Lewis Hamilton oleks heaks kiitnud. Nimelt leidis kuuekordne maailmameister, et etapieelne rassisimiprobleemile tähelepanu pöörav aktsioon oli liiga lühike ning tundus, et korraldajad ei võta asja tõsiselt.

Möödunud nädalavahetusel peetud Suurbritannia etapp oli aga briti sõitja arvates korraldatud oluliselt paremini ja sellele jagas ta kiidusõnu, sest seekord osalesid etapieelsel aktsioonil kõik sõitjad.

"Leian, et F1 tegi seekord palju-palju paremat tööd pärast seda, kui pidasime eelmisel nädalal maha pikad jutuajamised ja arutasime, kuidas saaksime ühisrinde moodustada ning teha paremat tööd," rääkis Hamilton portaalile crash.net. "Oli näha, et see oli eelmise korraga võrreldes palju professionaalsem. Olen väga uhke, et kõik sõitjad kandsid särke, kus oli loosung, mis kutsus üles rassisimi lõpetamisele. Usun, et oleme teinud arengus sammu edasi."

Kuigi kõik võidusõitjad kandsid Briti GP-l kampaaniasõnumiga särki, ei tulnud sugugi kõik kaasa aktsiooniga, et enne sõitu ühele põlvele laskuda. Üks neist sõitjatest, kes otsustas seista, oli taanlane Kevin Magnussen. "Ma ei tea, miks Magnussen seda ei teinud, ma pole temaga rääkinud," kommenteeris kaassõitja otsust Hamilton. "Aga usun, et vaikselt suudame parandada üksteise arusaamist neil teemadel."

F1 sarja liider lisas, et tema teada pole vormel 1 korraldajad teinud piisavalt teavitustööd ning sõitjatega pole Black Lives Matter kampaania olulisest eraldi räägitud, mistõttu võib lihtne lahendus olla lihtsalt see, et üksteisega räägitakse rohkem.

Kuigi britt andis mõista, et osaliselt on teavitustöö puudulik korraldajate poolt, ei saanud ta aru, miks mitmed tema kaassõitjad nii olulise teemapüstitusega endiselt kaasa pole tulnud. "Kui vaadata teisi spordialasid - korvpalli, jalgpalli, Hispaania või Itaalia või muude riikide tiime üle maailma, siis pole vahet, millisest rahvusest nad on, sest nad kõik seisavad selles teemas ühtselt. Võistkonnas võib olla mängijaid Venemaalt või Hispaaniast - see ei loe. Kui mõne sportlase jaoks on selle aktsiooni toetamise probleemiks see, kuidas see tema kodumaal vastu võetakse, siis tuleks lihtsalt pöörata pilk teiste spordialade poole, sest seal tehakse seda. Seega loodan, et suudame väikeste sammude haaval üksteisele järjest lähemale astuda," lisas britt.