Triitoni klubi ja Läti noortekoondise maavõistluses kuulus kindel võit Triitonile.Foto: Triitoni sulgpalliklubi
Spordivaria
4. august 2020, 17:00

Tartu sulgpallurid tegid Läti noortekoondisele tuule alla

Eestlaste ja lätlaste tihedad ja sõbralikud spordisuhted täienesid juulikuu viimasel päeval veel ühe uuenäolise jõuprooviga. Sulgpallist lugu pidavad lätlased tulid oma noortekoondistega Tartusse külla, et pidad maha maavõistlus Triitoni klubiga ja tähistada nii peatselt saabuvat Balti Keti 31. aastapäeva.

Võõrustajad A. Le Coqi spordimaja viiel väljakul eriti külalislahked polnud, sest 36 kohtumisest (neljas vanuseklassis igas kaheksa pluss veel kaks mängu meestele ning üks nii meesveteranidele kui ka U-11 vanuseklassis) võitsid tartlased 28 ja külalised vaid 8.

Nii sai Catlyn Kruus U-17 vanuseklassi valitsevast Läti meistrist ja täiskasvanute edetabeli kolmandast Anna Kupčast jagu 21:4, 21:12, Hugo Themas alistas U-15 vanuseklassis mullu kolm kulda noppinud Dāvis Strazdiņši 21:12, 21:13.

Alla 13-aastaste seas mullu Läti meistrivõistlustelt kolm kulda kaela saanud ja kaks aastat vanemate noormeeste üksikmänguski nelja parema sekka jõudnud Toms Sala kaotas U-15 konkurentsis meie Andrei Schmidtile 7:21, 10:21.

Meeste üksikmängus võitis viimaseid päevi 15-aastane Tauri Kilk Läti kolmanda reketi meeste seas Pauls Gureckise 21:6, 21:10, paarismängus lõid Kilk ja Mihkel Laanes kahes geimis Gureckist ja Viesturs Bajārsit 21:14, 21:11.

Kui U-13 ja U-15 vanuseklassis võitsid külalised vaid ühe kohtumise (kõige nooremate seas segapaar Artūrs Bratčikovs ja Madara Mackeviča ning alla 15-aastaste seas naispaar Elza Zitāne ja Nikola Muķiele), siis U-17 vanuseklassis jäädi peale kaheksast kohtumisest viies.

Triiton sai selles vanuseklassis oma kolm võitu vaid üksikmängudes: Catlyn Kruus (Kupča üle), Hugo Themas (Strazdiņši üle) ja Roland Kutsei (Pauls Rozenvaldsi üle 21:19, 17:21, 21:19). Seevastu alla 19-aastaste seas ei teeninud lätlased ainsatki võitu, ehkki kahes kohtumises selgitas võitja alles kolmas geim.

Vanuseklasside turniiri lõppemise järel läks lahti mäng 100 punktini. Ühe võistkonna moodustasid U-13 ja U-15 vanuseklassi mängijad, teise U-17 ja U-19 mängijad. Igas vanuseklassis peeti viis kohtumist ning võitis see võistkond, kes esimesena jõudis saja punktini. Mängude järjekord mõlema grupi sees loositi.

Nooremate vastasseisus oli algus tasavägine, kuid siis hakkasid võõrustajad vaikselt, aga kindlalt edu kasvatama. Vahepeal oli see juba ligi paarkümmend punkti. Kõigist suurematest Läti sulgpallikeskustest (Valmiera, Riia, Sigulda, Liepāja, Valka jmt) Taaralinna kokku sõitnud läti sulgpallurid ei heisanud siiski veel valget lippu ning enne kahte viimast kohtumist oli triitonlaste edu vaid kuus punkti, 80:74. Seejärel võitis Rasmus Roogsoo oma minimatši 10:6 ning koos Lumikki Liiasega loovutati vastaste segapaarile vaid neli punkti. Nooremad triitonlased võitsid seega 100:84.

Vanemas grupis oli samuti matši algus võrdne. Kui Elisaveta Berik ja Marelle Salu andsid teatepulga üle 10:9 eduseisus, siis Markus Saarepuu ja Mihkel Mart Liim oma minimatši Gustavs Dāvids Brečsile ja Roberts Renārs Miščenkole kaotasid ning Läti juhtis 20:19. Seejärel alistas Catlyn Kruus suurema vaevata Arta Priedniece ning viis Triitoni ette 30:22.

Ent siis jäi Triitoni meespaar Roland Kutsei ja Art Müürsepp Läti mulluse U-17 hõbedapaari Dāvis Strazdiņši ja Alens Zandovskise rünnakute alla ning edu oli kiire kuluma. Juhiti küll 36:30 ja 39:34, kuid päästev punkt jäigi tulemata. Lätlased seevastu lõid neli punkti järjest ja viisid oma koondise nelja vastasseisu järel ette 40:39. Õnneks viimast korda, sest järgmised kaks matši kuulusid suure ülekaaluga tartlastele.

Kruus ja Tauri Kilk viisid segapaaris Triitoni ette 50:43 ning seejärel võitis Kilk üksikmängus Gustavs Dāvids Brečsi 10:2. Triiton juhtis 60:45. Seitsmendas paaris andis Elisaveta Berik küll mõned punktid tagasi (Kupča võitis nende omavahelise duelli 14:10), kuid edu oli endiselt soliidne – 70:59. Kruus ja Karoline Inselberg kasvatasid seda veel kahe punkti võrra (80:67) ning kui Hugo Themas oli Dāvis Strazdiņšit löönud 10:4, ennustasid võõrustajate edunumbrid 90:71 juba selget võitu.

Themas ja Berik pingutasid Zandovskise ja Kupča vastu just nii palju kui võiduks vaja oli (10:9) ja ka vanemate konkurentsis kuulus suur karp maiust Triitoni mängijatele. Lõpptulemuseks jäi 100:80 tartlaste kasuks.

Triitoni klubi juhi Mart Siliksaare lõpusõnadest jäi kõlama mõte, et ehk olime tunnistajaks ühe uue traditsiooni sünnile ning tuleval aastal sõidab Triitoni esindus mõnda Läti linna sulgedega palli lööma.