Oliver Helander tunamullu Paavo Nurmi mängudel.Foto: SIPA/Scanpix
Kergejõustik
4. august 2020, 22:41

Soome odavisketalendi hooaeg on vigastuse tõttu läbi

23aastane odaviskaja Oliver Helander, kelle isiklik rekord on tunamullusest hooajast 88.02, andis mõista, et ta ei pruugi tänavu enam võistelda.

Soomlane vigastas kaks aastat tagasi õlga ning käis tänavu jaanuaris operatsioonil, ent pole endiselt täielikult taastunud. Tõsisematel visketreeningutel olevat valu samasugune kui ta oli enne lõikust.

"Oleksin visanud Tokyo olümpial, kui need oleksid suvel toimunud. Saan visata, kuid nüüd on parem end tagasi hoida. Kui proovisin visetesse rohkem jõudu rakendada, pidas õlg esialgu vastu, ent hiljem andis see tunda sarnaselt operatsioonieelsele ajale. Esimestel treeningutel tundsin end hästi, kuid siis hakkasid asjad halvemaks minema," nentis Helander intervjuus ringhäälingukontsernile Yle.

Juba kaks suve tagasi õlga vigastanud odaviskaja pole siiani saanud täiesti valuvabalt visata.  "Ma pole saanud tõsisemaid visketrenne üldse teha. Praegu on olukord normaalne. Alati saaks paremini, ent asjad võinuks minna ka halvemini," tõdes Helander.

Sportlase treeneri Glenn Lignelli arvates on tähtsaim, et tema õlg peaks vastu koormustele sügisesel ettevalmistusperioodil.

"Kui praegu pooltervena võistlema läheme, on väga suur risk end uuesti vigastada. Ja kuna palju visketrenne on ära jäänud, võib ta endale ka muul moel viga teha," selgitas Lignell.

Helander usub, et kui vigastus välja jätta, on ta heas vormis ning võiks vajadusel oda küllaltki kaugele lennutada. "Suve alguses sain oda üsna hästi lendu, isegi väikese kiiruse pealt 80 meetri juurde. Treeningutel on visked sujunud, ent õlg jääb nõnda kangeks," lisas Helander.

Seega ei kavatse soomlane võistlustega kiirustada. "Muidugi oleks tore näha, kui kaugele ta visata suudab, kuid peame arvestama sellega, kuidas ta enda seisu hindab. Sportlane tunneb oma keha kõige paremini," rõhutas Lignell.

Helander tahab hea tulemuse teha eelkõige Tokyo olümpial. "Loodan, et saan terve hoo pealt viskama hakata hiljemalt järgmisel suvel. Mu eesmärk on teha edukas võistlus Tokyos, kuna mu senised Euroopa ja maailmameistrivõistlused pole kuigi hästi läinud. Tokyos võib olla minu šanss läbi lüüa," lausus Helander.