Napoli suutis avamängus hoida Messi ohjes. Kas nad suuvad seda ka teises kohtumises?Foto: Imago/Scanpix
Jalgpall
5. august 2020, 12:23

EELVAADE: Meistrite Liigas selguvad veerandfinalistid. Kas Juventus ja Madridi Real suudavad keerulisest seisust välja tulla?

Pika koroonapausi järel jätkab mängudega Meistrite Liiga, kus on selgumata neli veerandfinalisti. Järgnevatel nädalatel näevad fännid rohkelt tippvutti, sest Euroopa parim jalgpallitiim selgub juba 23. augustil.

Atalanta, PSG, RB Leipzig ja Madridi Atletico jõudsid oma kohtumised enne üleeuroopalist koroonapausi ära pidada ja kindlustasid kohad kaheksa parima hulgas, aga neli edasipääsejat on veel lahtised.

Sellel reedel selguvad veerandfinaalidesse pääsejad paaridest Manchester City ja Madridi Real ning Juventus ja Lyon. Laupäeval madistab Barcelona Napoliga ning Müncheni Bayern Chelseaga. Alates veerandfinaalidest kolivad meeskonnad Portugali, kus 23. augustiks selgitatakse välja kontinendi parim jalgpallitiim.

Manchester City - Madridi Real

Mis toimus esimeses mängus?

Koduväljakul mänginud Real läks kohtumist täistunnil juhtima, kui jala sai valgeks Isco. Kuid tänu Gabriel Jesuse 78. ja Kevin De Bryne 82. minutil löödud väravatele võitsid külalised kohtumise 2 : 1. Kõva hoop Realile oli ka Sergio Ramose lõpuminuteil korjatud punane kaart, mistap peab meeskonna kapten mängu vahele jätma.

Mida on meeskonnad teinud viimasel paaril kuul?

Madridi Real oli koroonapausi järgselt suurepärases hoos ja võitis Hispaania liigas 10 mängu järjest, kuniks viimases voorus lasti jalg sirgeks ning viigistati varumehi kasutades Leganesega. Võimsa seeriaga kindlustati ka oma 34. La Liga tiitel.

City suvi oli mänguliselt sündmustevaesem, sest Liverpool oli sisuliselt tiitli kindlustanud juba kevadel ja Manchesteri klubi sai rahulikult liigahooaja sadamasse kruiisida. Natuke hapum moment oli FA karika poolfinaalis saadud 0 : 2 kaotus Arsenalile.

Suurima võidu sai City hoopis spordiarbitaažis. Euroopa jalgpalliliit (UEFA) teatas veebruaris, et Manchester City'l pole järgmisel kahel hooajal eurosarjadesse asja, sest Inglismaa tippmeeskond rikkus vahemikus 2012–16 finantsilise ausa mängu reegleid. Klubi vaidlustas karistuse ja saavutas juulis rahvusvahelises spordiarbitraažis (CAS) võidu.

Kes on soosik?

Paberil näib olevat tegu üsna võrdsete meeskondade lahinguga, kus pisike eelis on Inglismaa klubil. Reali kasuks räägib suurepärane vorm, teisalt mängib City kodus ja nad võtsid avamängust kaasa võidu ning kaks võõrsil löödud väravat.

Torino Juventus - Lyon Olympique

Mis toimus esimeses mängus?

Maurizio Sarri juhendatav Juventus tegi hooaja ühe kahvatuma mängu. Kodus mänginud Lyon läks Lucas Tousarti jalast 1 : 0 juhtima ja kuigi mõlemal meeskonnal oli poolvõimalusi, siis rohkem väravaid mängus ei nähtud.

Mida on meeskonnad teinud viimasel paaril kuul?

Prantsusmaa kõrgliiga otsustas kevadel, et nemad hooaega ei jätka. Tabelis seitsmendat kohta hoidnud Lyonile oli see valus hoop, sest sellega kaotasid nad võimaluse uuel aastal Meistrite Liigasse jõuda. Ametlike mängude puudumisel on meeskond läbi juuli pidanud sõpruskohtumisi ja kuu viimasel päeval kohtuti Liigakarika finaalis Pariisi Saint-Germainiga. Toonases mängus 120 minutil jooksul väravaid ei löödud ja penaltitega võitis pealinna klubi.

Juventus on pidanud alates juuni keskpaigast 14 ametlikku kohtumist. Kui karikafinaalis kaotati Napolile, siis liiga suudeti üheksandat aastat järjest kinni panna. Itaalia klubi võiks murelikuks teha viimaste nädalate vorm, sest viimasest kaheksast mängust võideti vaid kaks.

Kes on soosik?

Mõlema meeskonna viimased kuud on olnud täiesti erinevad. Kui Lyon on saanud pikalt puhata, siis Juventus mängis sisuliselt igal nädalal kaks liigakohtumist. Peamised küsimused ongi, et kas Torino klubil on veel jaksu ja kui roostes on prantslased pika pausi järel.

Juventuse seisukohalt näib eluoluline ka vigastastud Paolo Dybala osalemine. Itaalia liiga väärtuslikumaks mängijaks valitud argentinlane oli meeskonna võtmemängija, kuid viimastel nädalatel oli ta lihasvigastusega laatsaretis. Kuna Juventusel on puudu ka Douglas Costa ja ründeliin on muutunud õhukuseks, siis Dybala puudumisel võiks väikeseks soosikuks pidada Lyoni. Kui argentinlane saab platsile, siis Juventust.

Paolo Dybala osalus kohtumises Lyoniga on kahtluse all. Foto: AFP/Scanpix

Müncheni Bayern - Londoni Chelsea

Mis toimus esimeses mängus?

Serge Gnabry 51. ja 54. minutil löödud väravad viisid Bayerni 2 : 0 ette. Lõpliku naela Chelsea kirstu lõi esimesele kahele kollile eeltöö teinud Robert Lewandowski.

Mida on meeskonnad teinud viimasel paaril kuul?

Bayern kindlustas endale järjekordse Saksamaa tiitli. Chelsea suutis viimases voorus kindlustada Inglismaa liiga neljanda koha, lisaks kaotati FA karikafinaalis Arsenalile. Aga on nende klubide viimastel kuudel olulisust, kui esimene mäng lõppes 3 : 0?

Kes on soosik?

Tegu oleks väikese imega, kui Chelsea suudaks võõrsil 0 : 3 kaotusseisust välja tulla.

Barcelona - Napoli

Mis toimus esimeses mängus?

Üllatavalt võimalustevaeses mängus viis belglane Dries Mertens Napoli esimesel poolajal juhtima, kuid 57. minutil vastas Antoine Griezmann väravaga. 1 : 1 lõppskoor vastas igati mängupildile.

Mida on meeskonnad teinud viimasel paaril kuul?

Barcelona koroonapausijärgsed koperdused tähendasid, et Madridi Real kindlustas tiitli mõned voorud enne liigahooaja lõppu. Lõppeks jäid nad võitjast maha viie punktiga.

Napoli võitis juuni keskel toiminud karikafinaalis Juventust, mistap kindlustasid nad endale varakult koha Euroopa Liigas. Kuna Meistrite Liigasse viivast neljandast kohast oldi lootusetult kaugel, siis viimastel nädalatel said Gattuso hoolealused rahulikult võtta.

Kes on soosik?

Paberil ja viimase aja vormi arvestades peaks Barcelona kodus Napoli ära võtma, kuid koroonapausi järgne jalgpall on täis üllatusi.

Meistrite Liiga 1/8 finaalid:

7. august
22.00 Manchester City - Madridi Real
22.00 Juventus - Lyon

8. august
22.00 Barcelona - Napoli
22.00 Bayern - Chelsea

Meistrite Liiga veerandfinaalid, mis toimuvad Lissabonis ja kus edasipääseja selgub ühe mänguga:

12. august
Atalanta - Pariisi Saint-Germain
13. august
RB Leipzig - Madridi Atletico
14. august
Barcelona - Napoli paari võitja kohtub Bayern  - Chelsea võitjaga
15. august
Manchester City - Madridi Reali paari võitja kohtub Juventus - Lyoni võitjaga