Max Verstappen.Foto: Reuters/Scanpix
Vormel 1
9. august 2020, 17:34

ÜLLATUS: Verstappen lõpetas Mercedeste ülevõimu!

Vormel 1 sari jätkus Silverstone'i ringrajal 70. aastapäeva GP-ga, mille võitis üllatuslikult Red Bulli piloot Max Verstappen.

Verstappenile järgnesid Mercedese piloodid Lewis Hamilton ja Valtteri Bottas, kes jäid hollandlasele täna alla eelkõige taktikas ja rehvide eest hoolitsemises. 

Verstappen: "Auto oli väga kiire. Surusime pidevalt. Meil oli suurepärane päev ja õige strateegia. Proovisin Mercedeseid survestada, mistõttu pidid nad boksi minema."

Hamilton: "Õnnitlused Red Bullile ja Maxile. Neil polnud rehvidega mullitamisprobleemi. See oli ootamatu, aga olen kindel, et tiim selgitab välja, milles oli mure. Sõitsin lõpus poole rehviga."

Bottas: "On väga frustreeriv startida esikohalt ja lõpetada kolmandana. Minu taktika oli ideaalsest väga kaugel. Püüdsin, aga nii, kui hakkasin suruma, lagunesid rehvid ära."

Kiitma peab ka Ferrari pilooti Charles Leclerci, kes pressis end ühe boksipeatuse taktikaga 8. kohalt 4ndaks ja huilgas sõidu järel raadiosidesse nagu võitja.

Ülejäänud punktikohad: 5. Alexander Albon (Red Bull), 6. Lance Stroll (Racing Point), 7. Nico Hülkenberg (Racing Point), 8. Esteban Ocon (Renault), 9. Lando Norris (McLaren), 10. Daniil Kvjat (AlphaTauri).

Võidusõit ise oli tegelikult küllalt sündmustevaene, turvaauto ei käinud rajal ning ainus katkestaja oli Kevin Magnussen, kelle tehnika ei pidanud lõpuni vastu. Sebastian Vetteli (Ferrari) kohutav hooaeg jätkus tänagi, sest sakslane tegi juba avakurvis pirueti, mis langetas ta viimaseks. Lõpuks sai ta kirja 12. koha.

Verstappeni võit lõpetas Mercedeste ülevõimu sel aastal. Eelmised kolm etappi oli võitnud Hamilton, hooaja avaetapil triumfeeris Bottas.

Näiteks nädal aega tagasi samal ringrajal peetud Briti GP-l ei saanud keegi Mercedestele vastu, kuid kaksikvõidu nurjas Bottase purunenud rehv, mis kukutas ta 11. kohale ja aitas Verstappeni teiseks.

MM-sarja üldseis: 1. Hamilton 107 punkti, 2. Verstappen 77, 3. Bottas 73, 4. Leclerc 45, 5. Norris 38, 6. Albon 36.

Sõidu kulgemise kohta saab täpsemalt lugeda allolevast blogist.

17:43
Mart Treial

Sellega tõmbame otseblogile joone alla. Tänud kõigile jälgijatele ja ilusat pühapäeva jätku!

17:43
Mart Treial

Tulemused:

17:37
Mart Treial

Tänane esikümme: Verstappen, Hamilton (kiireim ring), Bottas, Leclerc, Albon, Stroll, Hülkenberg, Ocon, Norris ja Kvjat.


17:34
Mart Treial

Olemas! Max Verstappen on võitjana finišis, Mercedesed on sel hooajal esimest korda alistatud!

17:33
Mart Treial

Verstappen naudib viimast ringi täiega ja küsib insenerilt ega too ei unustanud sõidu ajal juua, sest sõit pidi olema üpris higine.

17:32
Mart Treial

Verstappeni edu Hamiltoni ees on üle 8 sekundi, nii et võitjas ei tohiks enam kahtlust olla. Mercedeste tänane probleem oli selge: nad kulutasid rehve liiga kiiresti.

17:30
Mart Treial

Ring 50/52. Hamilton võtab Bottaselt teise koha ära! Soomlase vasak tagumine rehv näeb kohutav välja...

17:29
Mart Treial

Mercedese pilootidele öeldi, et võite omavahel võidelda, kuid jätke teineteisele ruumi.

17:27
Mart Treial

Viis ringi lõpuni! Verstappen juhib Bottase ees 7,2 sekundi ja Hamiltoni ees 9 sekundiga. Praegu näib küll, et Red Bulli piloot võtab hooaja esimese võidu ära.

17:25
Mart Treial

Ring 46/52. Esimene katkestaja: Kevin Magnussen sõidab boksi ära.

17:24
Mart Treial

Tehtud! Leclerc püüdis küll kõigest väest oma positsiooni kaitsta, kuid britt sai ikkagi mööda ja tõusis tagasi poodiumikohale.

17:23
Mart Treial

Ring 45/52. Vabandust, vaatasin numbreid valesti. Hamilton on tegelikult jõudnud Leclerci kannule ja sõidab temast ilmselt iga hetk mööda.

17:20
Mart Treial

Kümme ringi lõpuni! Verstappen juhib Bottase ees 4,3 sekundiga. Arvestades eelmist nädalat, on täiesti uskumatu, et Bottas ei suuda hollandlase tempos püsida. Meenutagem, et nad käisid täpselt samal ajal boksis ja panid alla samad rehvid.

Leclerci edu Hamiltoni ees on esimese hooga hoopis suurenenud, kuid Ferrari piloot on jätkuvalt teinud vaid ühe boksipeatuse. Kas ta kavatseb tõesti samade jalavarjudega lõpuni pressida?

17:18
Mart Treial

Nii ongi! Hamilton läks 41. ringi lõpus boksi ja naasis rajale kõva seguga rehvidega 4. kohale. Ka Leclerc on temast ees, 6 sekundi kaugusel.

17:17
Mart Treial

Ring 41/52. Insener Verstappenile: "Unusta Hamilton! Ära püüa temaga vahet vähendada, vaid keskendu lõpuni jõudmisele."

Red Bull on ilmselt veendunud, et Hamilton läheb veel korra boksi ja langeb sellega Verstappeni selja taha.

17:15
Mart Treial

Ring 40/52. Leclerc on teinud vaid ühe boksipeatuse ja hiilinud märkamatult 4. kohale. Kulunud rehvidega Hamilton edestab Verstappenit suts vähem kui 10 sekundiga.

17:11
Mart Treial

Ring 37/52. Hamilton murelikult insenerile: "Rehvid ei lõhke, ega ju?"

Insener: "Me ei usu seda."

17:06
Mart Treial

Ring 33/52. Verstappen ja Bottas tulid koos boksi, mõlemad panid alla kõva seguga rehvid. Ootamatu pööre! Hamilton juhib, kuid Verstappen on vaid 11 sekundi kaugusel ja langeb boksis käiguga kaugele hollandlase selja taha.

Kuuekordne maailmameister kurtis samal ajal raadiosse, et tal pole masinaga kõik hästi. Hamiltoni lagi näib täna olevat 3. koht.

17:03
Mart Treial

Ring 32/52. Ricciardo tegi pirueti ja langes esikümnest välja 12ndaks.

17:02
Mart Treial

Ring 30/52. Insener Verstappenile: "Unusta rehvide pärast muretsemine, vaid kihuta nii, kuidas jaksad!"

Tundub, et tuleb ikkagi kaks boksipeatust, sest sellisel moel keskmise seguga rehvid lõpuni ei kesta.

Loe rohkem