Juri Ganus.Foto: AFP/Scanpix
Doping
11. august 2020, 11:13

Venemaa antidopingu agentuuri juht: olümpiakomitee palus sportlasi testimisest ette hoiatada

Venemaa antidopingu agentuuri (RUSADA) peadirektor Juri Ganus väitis intervjuus väljaandele Meduza, et Venemaa olümpiakomitee ja paralümpiakomitee palusid RUSADA-l sportlasi dopingutestidest viis minutit ette hoiatada.

Väidetav palve olla esitatud 29. aprillil 2019. "Ütlesime, et RUSADA töötab rangelt rahvusvaheliste standardite järgi. Seega keeldusime kategooriliselt viie minuti hoiatusest. Sellega läksime olümpiakomiteedega vastuollu," sõnas Ganus ja lisas, et viis minutit on piisav aeg, et testi tulemust mõjutada.

Intervjuu tehti 25. juulil ehk 12 päeva pärast seda, kui Venemaa olümpiakomitee president Stanislav Pozdnjakov avaldas teate, et siseaudit tuvastas RUSADA-s ligi poolteise miljoni euro suuruse finantsrikkumise. Ganus eitab kõiki süüdistusi.

5. augustil kogunes asja arutama RUSADA nõukogu, kes tegi ettepaneku Ganus ametist tagandada. Maailma antidopingu agentuur WADA teatas seepeale, et uudis on murettekitav, sest RUSADA tegi Ganuse juhtimisel edusamme.

Ganus nimetati ametisse 2017. aasta 25. augustil eesmärgiga agentuur pärast Sotši olümpiaga seotud suurt skandaali taas usaldusväärseks muuta. 

Kuulus Saksa dopinguajakirjanik Hajo Seppelt kommenteeris Twitteris: "Raske uskuda, et Ganuse vallandamise põhjused ja motiivid on ausad, sest ta on Venemaa spordis ainuke kriitik."