Mads Östberg Citroeni roolisFoto: Robin Roots
WRC
12. august 2020, 11:08

Tänaku ja Ogier' tõttu töötuks jäänud norralane: kahetsen Citroenist lahkumist

Norralane Mads Östberg pole autoralli MM-sarjas kahel viimasel aastal tehasetiimi palgalehele mahtunud. Mees tunnistab, et tema karjäärile pani põntsu 2016. aastal tehtud otsus, kui ta vahetas Citroeni Fordi vastu.

Östberg liitus Citroëniga 2014. aastal ja norralane tõusis DS3-ga oma kahel hooajal MM-sarja kokkuvõttes viiendaks ja neljandaks. Sealjuures edestas ta mõlemal korral meeskonnakaaslast Kris Meeke'i.

Kuid Citroen otsustas 2016. aastal, et nad ei osale WRC-sarjas täisprogrammiga ja keskenduvad peamiselt 2017. hooaja uue C3 WRC arendamisele. Norralane otsustas seepeale liikuda M-Sporti, kus sai sõita vaid ühe aasta. 2017. aastal sõlmis briti tehas lepingu kolmikuga Sébastien Ogier, Ott Tänak ja Elfyn Evans. Mehel polnud võimalik naasta ka Citroeni, kes panustas Craig Breenile ja Stéphane Lefebvrele.

"Muidugi on tagasi vaadates asju, mida oleksin saanud teha teisiti. Arvan, et see oli ilmselt viga ja kahetsen Citroënist lahkumist pärast 2016. aastat, kuna mul oli võimalus sinna jääda," selgitas Östberg portaalile DirtFish

2016. aasta jäigi mehel kõrgeimail tasemel viimaseks. 2017. aastal osales ta mõnel rallil M-Spordi erasõitjana, hooaeg hiljem sai ta hooti rajale Citroeni WRC-autoga. Viimasel kahel aastal on ta istunud juba mõnevõrra lahjema R5-masina roolis.

"Tegin vale otsuse ja kahetsen seda, kuid olen väga õnnelik, et sain 2018. aastal tagasi Citroëni juurde. Ausalt öeldes oli üsna hea hooaeg. Ma ei osalenud väga paljudel rallidel, kuid meil oli tõesti väga häid tulemusi, ehkki C3 enda maitse järgi seadistamine võttis pisut aega," jätkas 2018. aastal Soomes teiseks ja Austraalias kolmandaks tulnud Östberg.

"Tegime auto seadetes suuri muutusi ja hooaja lõpu poole olin saavutatud tulemusega väga rahul. Kahjuks ma ei mahtunud 2019. aasta WRC meeskonda, nii et see polnud täiuslik. Kuid olen saanud Citroëni juures olla alates 2019. aastast ja nendega on hea töötada," nentis eelmisel ja tänavusel aastal prantslaste R5-autoga sõitev ralliäss.

Nii Monte Carlos kui Rootsis R5 arvestuses ralli võitnud Östberg on liider ka hooaja kokkuvõttes, kuid mees soovib lähiajal jõuda taas WRC-tiimi.

"Ütleksin, et viimase kolme aasta jooksul olen juhina väga palju arenenud," kiitis norralane ennast. Östbergi sõnul on ta märgatavalt edasi läinud nii rajal kui ka tehniliselt. Mehe sõnul sõitis ta veel viis aastat tagasi liialt suurejooneliselt ja liialt palju külg ees.

"Muutsin natuke lähenemist, õppisin teistelt juhtidelt ja püüdsin leida parimat viisi auto juhtimiseks ning selle kaitsmiseks," lausus 32aastane piloot, kelle sõnul saab ta tänavu õppimist jätkata.

Östberg läheb rajale nädalavahetusel toimuval Liepaja rallil, mille lõppedes tuleb ta Eestisse, et valmistuda Rally Estoniaks.