Kas Robert Lewandowski (pildil) suudab seljataga Messi? Kas Atalanta ja Lyon suudavad hammustada naftašeikide klubisid? Need ja paljud muud küsimused saavad vastuse sellel nädalal.Foto: AP/Scanpix
Jalgpall
12. august 2020, 16:09

MEISTRITE LIIGA EELVAADE: kas Lyon ja Atalanta jätkavad üllatamist? Kas Lewandowski tõuseb maailma parimaks ründajaks?

Euroopa kaheksa parimat jalgpallimeeskonda on kolinud Portugali, kus 23. augustiks selgitatakse välja kontinendi parim jalgpallitiim.

Meistrite Liiga kaheksa parimat klubi on Lissabonis, kus järgneval neljal päeval selguvad Lissaboni Benfica koduväljakul Estádio da Luzil ning sama linna teise klubi Sportingu areenil Estádio José Alvaladel poolfinaalidesse pääsejad. Koroonapandeemia tekitatud olukorras selguvad võitjad ühes mängus, mistap võib oodata varasematest hooaegadest rohkem üllatusi.

12. august

Atalanta - Pariisi Saint-Germain

Kuidas jõudsid meeskonnad nii kaugele?

Pariisi esindusklubi alustas hooaega võimsalt. Alagrupis Madridi Reali, Galatasaray ja Club Brugge vastu võideti viis ja viigistati üks matš. Esimene tagasilöök tuli 1/16 finaali avamängus, kui Dortmund võitis tänu Erling Braut Haalandi väravatele 2 : 1. Kuid teises kohtumises suudeti kodupubliku toel Juan Bernati ja Neymari kollidest võtta kindel 2 : 0 võit.

Bergamo meeskonna hooaeg on olnud suurte tõusude ja mõõnadega. Meeskonna sügis algas kohutavalt, kui kaotati 0 : 4 Zagrebi Dinamole, 1 : 2 Donetski Šahtarile ja 1 : 5 Manchester Cityle. Kuigi viimase peatreener Pep Guardiola lasi Gian Piero Gasperini ründavale jalgpallile kiidulaulu, siis see tundus olevat tühipaljas jutt. Kuid peagi Atalanta näitas, miks Itaalia jalgpallifännid on meeskonnast vaimustuses. 

1 : 1 viigile Manchester Cityle järgnesid 2 : 1, 3 : 0 võidud alagrupis ning 4 : 1 ja 4 : 3 purustööd play-offi avaringis Valencia vastu. Aga siis tulid platsivälised mured. Just Atalanta ja Valencia Bergamos toimunud kohtumist loetakse bioloogiliseks pommiks, kust läks koroonaviirus Euroopasse laiali. Samuti oli  Tartust natuke suurem Bergamo nakkushaiguse Euroopa epitsenter, kus see nõudis sadu inimelusid.

Miks peaks paarist edasi minema Atalanta?

Meeskond näitas lisaks Euroopale ka Itaalia kõrgliigas hullumeelset resultatiivsust. Tabelis jäädi küll kolmandale kohale, kuid peksti 98 väravat, mida on 17 võrra rohkem kui paremuselt järgneval tiimil. Gian Piero Gasperini on oma üliründava 3-4-3 taktikaga üks väheseid tipptreenereid, kes julgeb seljataguse tühjaks jätta ja suured massid suunata vastase kasti. Kui veel pool aastat tagasi oli Atalanta varjatud pärl, mida hindasid vaid Itaalia jalgpalli austajad ja Pep Guardiola, siis nüüd on nad tõusnud kõigi südametesse.

Lisaks on PSG-l mitmeid muresid. Mängust jäävad eemale poolkaitsja Marco Verratti  ja mängukeelu all olev ääreründaja Angel Di Maria, kes on mõlemad Prantsusmaa tiimi ühed olulisemad lülid. Kahtlane on ka tiimi täkkründaja Kylian Mbappe osalemine ning Edinson Cavani ja Thomas Meunier loobusid karika püüdmisest sootuks.

Miks peaks paarist edasi minema PSG?

Neymar teenib üksi rohkem kui kõik Atalanta mängijad kokku ning tiimide eelarvete vahe on kümnekordne. Lisaks jääb Itaalia klubil kohtumisest eemale nende üks ohtlikumaid mängijaid Josip Ilicic, kes sattus peale elukaaslase kõrvalhüppele ja vajus sügavasse depressiooni.

PSG on saanud mänguks ka rahulikult valmistuda, sest Prantsusmaa kõrgliiga otsustas kevadel, et nemad hooaega ei jätka. Nii peaksid nad olema märgatavalt värskemad. Atalanta viimastes suvistes mängudes ei suutnud 90 minutit üliründavat vutti näidata ja ositi on kahtlane, kas nad suudavad seda nüüdki.

Kaljurand ennustab: Atalanta muinasjutu jätkumine oleks vaieldamatult äge ja Gasperini taktikalise lähenemise edu võiks tuua murrangu tervesse jalgpalli. Kuid üldiselt kipub tippvutis siiski lugema raha. PSG 3 : 2 Atalanta

Atalanta meeskonna kapten Papu Gomez (vasakul) koos Remo Freuleriga. Foto: SIPA/Scanpix

13. august

RB Leipzig - Madridi Atletico

Kuidas jõudsid meeskonnad nii kaugele?

Saksamaa kõrgliigas kolmandana lõpetanud RB Leipzigil on seni loosiga vedanud. Alagrupis suudeti vältida suurklubisid ja lõpetati Lyoni, Benfica ja Zeniti ees esimesena. Esimeses play-off ringis madistasid nad kriisis olnud Tottenhamiga, kust tuldi kahe mängu kokkuvõttes läbi 4 : 0 eduga. 

Madridi Atletico alagrupimängud (teine koht Juventuse järel ja Bayeri ees) liialt veenvad polnud, kuid tõelist taktikalist meistriklassi näidati Liverpooli vastu. Valitsevate meistrite vastu pandi avamängus värav lukku ja korduskohtumisele mingi 1 :0 eduseisus. Kuna teise mängu võitis sama skooriga Liverpool, siis mindi lisaajale. Kui varasema 180 minuti jooksul sahistasid meeskonna võrku vaid kahel korral, siis lisaja poole tunniga tehti seda neli korda. Hispaanlaste kangelaseks tõusis poolkaitsja Marcos Llorente, kes lõi 3 : 2 võidumängus kaks kolli.

Miks peaks paarist edasi minema Leipzig?

Saksamaa meeskond on näidanud Meistrite ja kohalikus liigas, et neid on väga keeruline võita. 42st mängus on kaotatud vaid 5. Tõsi, Bundesligas said neile saatuslikuks rohked viigid, kuid Meistrite Liiga play-offis viiks see lisaajani ja penaltiteni. Ja viimaseid oskavad sakslased lüüa.

Lisaks pole Diego Simeone juhendatud Atletico seis liialt selge. Meeskond on viimastel nädalatel olnud hädas koroonaviirusega, sest Sime Vrsaljko ja Angel Correa andsid positiivsed testid. See ajas omakorda sassi meeskonna plaanid ning nad liikusid Portugali planeeritust päev hiljem. 

Miks peaks paarist edasi minema Madridi Atletico?

Diego Simeone oskab taga nulli hoida ja mehe elu tegi lihtsamaks Timo Werner. Tänavu üle 30 värava kõmmutanud Leipzigi ründaja otsustas Londoni Chelseasse siirduda juba suvel, mistap jäid sakslased ilma oma kõige ohtlikumast mehest. Kui hooaja alguses suutis Leipzig sageli vastaste puurid palle täis peksta, siis koroonapausi järgselt oli Julian Nagelsmanni juhendatud meeskond märgatavalt hambutum.

Kaljurand ennustab: Võib ära mainida, et Leipzigi kohta räägitud jutt rohketest viikidest ja vähestest kaotustest kehtib ka Madridi klubi kohta. Lubaks justkui väravatevaest higistamist, mis läheb lisaajale. Atletico 2 : 1 Leipzig

Vastasseisus Liverpooliga kangelaseks tõusnud Marcos Llorente lahkumas Portugali lennule. Foto: AP/Scanpix

14. august

Barcelona - Bayern  

Kuidas jõudsid meeskonnad nii kaugele?

Üle mitme aasta Hispaania liigatiitlita jäänud Barcelona on seni liikunud mängeldes. Kuigi alagrupis viigistati korra Dortmundi ja korra Interiga, siis nelikus võeti kindel võit. Kuueteist parema seas viigistati küll avamängus Napoliga, kuid teises kohtumises löödi 45 minutiga kolm vastuseta väravat ning lõppeks võeti veenev 3 : 1 võit.

Müncheni Bayerni hoog on veel vägevam. Alagrupist tuldi läbi täiseduga, sealjuures Tottenham purustati 7 : 2 ja Belgradi punatähed 6 : 0. Play-offi esimeses ringis võideti Londoni Chelseat enne koroonapausi 3 : 0 ja peale seda 4 : 1. 

Miks peaks paarist edasi minema Bayern?

Meistrite liigas on Bayern võtinud kõik kaheksa mängu, sealjuures väravatevahega +30.  Meeskonna novembris üle võtnud Hans-Dieter Flick on pannud pallurid suurepäraselt mängima. Robert Lewandowski on löönud 38 mänguga 47 väravat. Teda toetavad sakslased Thomas Müller (tänavu juba üle 20 väravasöödu) ja Serge Gnabry, lisaks on olulises rollis tõusvad äärekaitsjad Kimmich ja Davies. 

Kõikide sarjade peale saadi viimane kaotus detsembris. Seejärel on 26 kohtumisest võidetud 25, sealjuures kõik 13 koroonapausi järgset matši. Kõige selle põhjal võiks Bayernit pidada terve võistluse suursoosikuks. Loogilise jätkuna pikendati aprillis Flicki lepingut 2023. aastani.

Miks peaks paarist edasi minema Barcelona?

Paberil on Griezmann, Suarez ja Messi maailma parim ründetrio. Hooaja käigus meeskond liialt hästi käima ei läinud, liikus kümneid jutte erinevatest sisetülidest ja probleemidest, kuid pahatihti suudetakse sellised mured jätta hooaja kõige olulisemaks faasis riietusruumi.

Lisaks on tegu väga selge Lewandowski ja Messi vahelise mõõduvõtuga. Kui poolakas peaks sellest mängust pikema kõrre tõmbama, siis võib mehe kuulutada tänase päeva maailma parimaks ründajaks. Võib üsna kindel olla, et Messi ei taha seda tiitlit liiga lihtsalt käest anda.

Kaljurand ennustab: Bayern 3 : 2 Barcelona

15. august

Manchester City - Lyon

Kuidas jõudsid meeskonnad nii kaugele?

Alagrupi üsna hõlpsasti Atalanta ja Šahtari ees võitnud City näitas oma võimsust mängudes Madridi Reali vastu. Hispaania meister suruti nii kodus kui võõrsil 2 : 1 põlvili. Lyon pääses alagrupist edasi üle noatera (teine koht Leipzigi järel ja napilt Zeniti ning Benfica ees), kuid nende hooaja säravaim tulemus tuli 26. veebruaril. Toona suudeti koduväljakul võita 1 : 0 Juventust, mistap piisas neile korduskohtumises 1 : 2 kaotusest, et edasi pääseda.

Miks peaks paarist edasi minema City?

Päris kindlalt võib väita, et ükski Lyoni mängija ei mahuks Manchesteri klubi algkoosseisu.  Lisaks on City koosseis äärmisel ühtlane. Meeskond lõi Inglismaa kõrgliigas 102 väravat ning kahekohalise arvu väravateni jõudis lausa viis mängijat: Raheem Sterling, Kun Aguero, Gabriel Jesus, Kevin de Bryne ja Riyad Mahrez. Geniaalse taktiku Pep Guardiola meeskond näitas ka Reali vastu, et isegi ilma Aguerota suudetakse olla teravad. 

Miks peaks paarist edasi minema Lyon?

Meeskonna peatreener Rudi Garcia näitas mängudes Juventuse vastu, et on leidnud taktika vastase ründelusti nullimiseks. 5-3-2 umbkaitses istumine, kust võimalusel joostakse massidega kiirrünnakutesse toimis Itaalia esiklubi vastu ning ideeliselt võiks ära lõhkuda ka City mängu. 

Kaljurand ennustab: Manchester City 3 : 1 Lyon