Teemu SuninenFoto: Martin Ahven
WRC
13. august 2020, 10:37

Soome ralliäss: mul on enne Rally Estoniat ainult üks testipäev ja seegi on koroona tõttu ohus

Tallinnas elav M-Spordi sõitja Teemu Suninen tunnistas, et saab enne Rally Estoniat WRC-masinat testida Inglismaal ühe päeva, kuid koroona tõttu on ka see lahtine. 

"Testime Inglismaal ühe päeva. Seal on kiltkivi pinnas, vihm ja muda. Teisisõnu, see ei ole sarnane sellega, mis meid ootab Eestis," selgitas Teemu Suninen omi plaane Soome portaalile rallit.fi."

Enne koroonapausi jõudis Suninen Mehhikos poodiumi madalaimale astmele, seejärel läks WRC-sari pea pooleks aastaks pausile. Sellal kui Toyota ja Hyundai testivad aktiivselt omi masinaid, ei saa rahalistes kitsikuses vaevleva M-Spordi palgalehel olev Suninen sellest isegi unistada.

"Omamoodi väljakutse selles mõttes, et viimasel rallil olin poodiumil, aga autot ei saa. Mehhikos edestasid mind vaid kaks maailmameistrit. Kui sa ei saa sõita, on raske areneda või teisi edestada," märkis Suninen. "Teised, kui nad kogu aeg testivad, lähevad edasi. Raske öelda, kaua läheb aega enne kui jõuan koroonapausi eelsele tasemele."

Mehe olukorra teeb keeruliseks ka Eesti teede kiirus. "Rally Estonia on maailma kiireim võistlus, kus peab olema ärkvel alates esimesest meetrist. See eeldab kõva eneseusku, seega pole mu lähtepunkt lihtne. Eks näis, kuidas poisil läheb," ütles Tallinnas resideeriv soomlane.

"Isegi Inglismaa testipäev on koroona tõttu ohus. On lahtine, kas sinna saab minna ja kui minna, siis peab olema karantiinis. Jah, olen korduvalt küsinud, miks seal testitakse," jätkas ta.

Sunineni meeskonnakaaslane Esapekka Lappi üritas eelmisel reedel osaliselt oma rahakotti paotades osaleda Jämsä rallil. Kuid plaan jooksis lörri kuna soomlase masina turbo andis otsad juba testidel. Ka Suninen on mõelnud masina rentimisele, kuid seni pole ta rahakoti paksusest piisanud.

"Asjad on jäänud loomulikult eelarve taha. Olen pakkunud oma raha kõikjale, kuhu võimalik. Kuid sellest pole piisanud. Taksomeeter pöörleb minu palga jaoks liiga kiiresti," sõnas Suninen. "Olen üritanud kõike, et saaksin sõita. Tehas on täielikult suletud."