Etappidel teise, viienda ja esimese koha saanud Jõeäär velotuuri üldarvestuses. Foto: Taavi Sepp / Baltic Chain Tour
Jalgrattasport
15. august 2020, 17:18

GALERII | Balti Keti velotuur lõppes eestlaste ülevõimuga

Balti Keti velotuuri kolmanda ehk viimase etapi võitis Gert Jõeäär (Eesti koondis), kes edestades lõpuspurdis Alo Jakinit (Peloton) ja Rait Ärmi (Tartu 2024/Baltic Chain Cycling). Ka velotuuri üldkokkuvõttes jagas sama trio samas järjestuses poodiumikohad.

Mitmepäevasõidu esimesest etapist pidevalt pildil olnud eestlased surusid oma tahtmise läbi ka tänasel 3.etapil, mis algas piirilinnast Valgast ja ka lõppes Valgas. Enamjaolt kulges 174 km pikkune võidusõit Läti pinnal. Trassile jäi kaks vahefinišit Smiltenes, 42. ja 103. kilomeetril.

Kohe etapi alguses pääses eest kuuik, kus eestlastest olid sees Oskar Nisu (Eesti koondis), Joosep Mesi (Peloton) ja Artjom Mirzojev (Tartu 2024/balticchaincycling.com). Esimene vahefiniš läks Mirzojevi saagiks, Nisu oli kolmas. Jooksikute edu peagrupi ees püsis pooleteise minuti ümber.

Siis tegid üllatava käigu leedulased, kes etapi keskel kuue mehega peagrupist ründasid. Ees oli juba olemas Leedu koondise raudvara Ramunas Navardauskas, kellele mindi justkui abiväge pakkuma. Ent peagrupp reageeris manöövrile täie tõsidusega ning kui kaks jooksikute gruppi ühinesid, oli õige pea sabast kinni ka suur grupp.

Seejärel sõit korraks rahunes, mis andis võimaluse uutele üritajatele. Eest pääses kolmik, kuhu kuulus kaks sakslast ning Eesti profitiimi mees Antti-Jussi Juntunen. Kui algselt tundus minek üsna ohutu, siis tegelikkuses oli kolmikul sisu sedavõrd palju, et jõud koondanud peagrupp sai eesolijad kätte päris viimasel kilomeetril. Seega sai Valgas teist päeva järjest näha grupifinišit, kus sel korral oli kõige teravama jalaga Eesti koondise esinumber Gert Jõeäär.

Esimesel etapil teine, teisel viies ja kolmandal esimene. Sedavõrd võimas seeria tähendas esikohta ka velotuuri üldarvestuses. Teine oli etapil Alo Jakin (Peloton) ja kolmas Rait Ärm (Tartu 2024/balticchaincycling.com). Peagrupi ajaks märgiti 3:49.04 ehk keskmine kiirus oli 45,65 km/h.

Ka kokkuvõttes oli Jakin teine ning tuuri parim noorrattur Ärm kolmas, kaotust Jõeäärele vastavalt 5 ja 9 sekundit. Järgnesid Maris Bogdanovics (Läti koondis, +15 sek) ja leedulased Darijus Džervus (Memel Cycling, +18 sek) ning Justas Beniušis (Leedu koondis, +20 sek).