Foto: Tiina Kõrtsini
Uudised
23. august 2020, 11:03

Terviseamet: viimase ööpäevaga lisandus seitse positiivset koroonaviiruse testi (5)

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 454 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest seitse testi tulemus osutus positiivseks.

Rahvastikuregistri andmete järgi laekus viis positiivset testitulemust Ida-Virumaale, üks Harjumaale (Tallinn) ja üks Tartumaale.

Tartumaa uue koroonajuhu puhul on tegemist nakatunu lähikontaktsega, Harjumaale lisandunud juhu nakkusallikas on hetkel teadmata.

Neli Ida-Virumaa uut koroonaviiruse juhtu on seotud Estonia kaevanduse koldega, haigestusid üks töötaja ja kolm koldega seotud inimeste lähikontaktset. Ühe juhtumi asjaolud on selgitamisel.

Ida-Virumaa kahe koldega on seotud üle 30 haigusjuhu

Ida-Virumaa nii-öelda Jõhvi Keldri koldega on tänaseks seotud üheksa baari külastajat, kellest kaks on Estonia kaevanduse töötajad. Koldega on kokku seotud 15 inimest, neist  kuus on baaris viibinute pereliikmed ja tuttavad.

Estonia kaevanduses on kokku nakatunud 13 töötajat, neist kaks esimest viibisid meelelahutusasutuses Jõhvi Kelder. Lisaks on haigestunud seitse kaevanduse töötajate pereliiget ja tuttavat. Kuna kaks esimest Jõhvi Keldris nakatunud töötajat lähevad arvestuslikult Jõhvi Keldri kolde arvestusse, on Estonia kaevanduse koldega seotud hetkel 18 koroonaviiruse juhtu. 

Haiglast sai koju kaks inimest, avati üks uus juhtum

23. augusti hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 10 inimest, juhitaval hingamisel ei ole ühtegi patsienti. Koju saadeti kaks inimest, avati üks uus COVID-19 haigusjuhtum. Uusi surmajuhtumeid ööpäeva jooksul ei lisandunud, kokku on Eestis koroonaviirus nõudnud 63 inimese elu. Tänaseks on haiglates lõpetatud 402 COVID-19 haigusjuhtumit  389 inimesega.

Tänase seisuga on tervenenud 2024 inimest. Neist 1 543 inimese (76,2%) haigusjuhtum on lõpetatud, 481 inimese puhul (23,8%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 tuhande inimese kohta on 9,1.

Eestis on kokku tehtud ligi 141 tuhat esmase testi, nendest 2 272 ehk 1,6 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed. Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata

Täpsemalt vaata koroonaviiruse levikut SIIT.

Estonia kaevanduses peatub koroonaviiruse tõkestamiseks nädalaks ajaks töö

Eesti Energia otsustas reede hommikul inimeste tervise kaitseks peatada Estonia kaevanduse töö nädalaks ajaks, kuna hommikuse seisuga on 12 kaevurit saanud koroonaviiruse diagnoosi. Kokku on testitud 18 kaevanduse töötajat, 6 testi tulemus oli negatiivne.

Enefit Kaevanduste juht Andres Vainola ütles, et kõikide otsuste tegemisel on prioriteediks inimeste tervis. „Ennetava meetmena suuname kõik Eesti Energia Ida-Virumaal asuvad töötajad, kelle töö iseloom seda vähegi võimaldab, töötama kodukontorisse. Taastuvad ka kõik kevadel eriolukorra vältel kasutusel olnud ettevaatusabinõud viiruse leviku tõkestamiseks. Põlevkivi logistika jääb tööle, mis tähendab, et ohtu varustuskindlusele ega elutähtsa teenuse osutamisele ei ole, õlitehased ja elektrijaamad on kütusega varustatud,“ rääkis Vainola.

Esmalt sai koroonaviiruse diagnoosi 19. augustil üks kaevanduse töötaja, misjärel tuvastas ettevõte kõik temaga kontaktis olnud 17 kolleegi ja suunas nad viirusetestile. Ettevõte tuvastab nüüd täiendavalt kõik võimalikud kontaktid, mis viirusekandjatel võisid kolleegidega olla ja suunab ka need töötajad viirusetestile. Estonia kaevanduse töö peatamine puudutab enam kui 700 inimest nii Eesti Energiast kui ka partnerettevõtetest.

Järgmisel nädalal otsustab Eesti Energia teadaoleva informatsiooni põhjal uued sammud.

Kuidas peatada koroonaviiruse levik?

•            Kõige efektiivsem meede nakkuse vältimiseks on distantsi hoidmine.

•            Rahvarohketes kohtades ja eriti siseruumides, kus ei ole võimalik teiste inimestega distantsi hoida, on soovitav kanda ka maski.

•            Kinniseid rahvarohkeid kohti tuleks võimalusel vältida.

•            Järgida tuleb kätehügieeni ehk teisisõnu: käsi tuleb pesta tihti.

•            Kätepesuks tuleb kasutada sooja vett ja seepi, avalikes kohtades alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit.

•            Aevastamisel või köhimisel tuleb oma suu ja nina katta ühekordse salvrätiga. Kasutatud salvrätt tuleb koheselt visata prügikasti ja seejärel käed puhastada. Salvrätikut puudumisel kasuta oma varrukat (küünarvarre osa), mitte paljast kätt.

•            Haigena tuleb püsida kodus, seda ka kergete sümptomitega.

•            Mistahes haigussümptomite puhul tuleb kahtlustada koroonat ja helistada oma perearstile.

  • Alates 20. augustist on võimalik alla laadida riiklik koroonaviiruse äpp HOIA, mille abil nakatudes võimalikke lähikontaktseid teavitada. 

Covid-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.