SÕBRAD SAAVAD TAAS KOKKU: Olümpiavõitja Iztok Cop (paremal) heitleb laupäeval ergomeetrivõistlustel vana tuttava Jüri Jaansoniga.Foto: Mati Hiis
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
9. jaanuar 2001, 00:00

Olümpiavõitjad Cop ja Spik sobivad kokku vaid paadis

Neljandat korda Concept II ergomeetrite võistlustel osalev Iztok Cop tuleb Tallinnasse esimest puhku olümpiavõitjana - koos Luka Spikiga tõid nad Sydneys paarisaerulisel kahepaadil Sloveeniale ainsa kulla.

“Pidu kestis kaks nädalat - vastuvõtud, kõned, õhtusöögid. Eks seda võis arvata, tegemist oli iseseisva riigi esimese olümpiakullaga. Lõpuks tüütasid vastuvõtud juba ära, tahtnuks pigem puhata,” tunnistas Cop telefoniintervjuus SL Õhtulehele.

Riik ühe käega annab, teisega võtab

Sarnaselt Erki Noolega kuhjati ka Cop ja Spik kodumaal kingituste ja rahaliste auhindadega üle, kuid sõudja sõnul tulid need põhiliselt tema sponsoritelt ning teistelt erafirmadelt. “Valitsuselt me kuigi suurt preemiat ei saanud,” jättis Cop täpsed rahanumbrid nimetamata. “Igal juhul tasun riigile makse suuremas väärtuses kui olümpiavõidu eest sain.”

Cop otsustas juba sügisel, et olümpiajärgsel talvel ei lase ta oma elu mingitest treeninguplaanidest sõltuvusse viia. “Tahtsin need kuud jätta iseendale. Olen tegelnud pigem teiste spordialade, mitte sõudmisega. Novembris sõitsin rattaga, detsembris tahtnuksin tegelda ühe lemmikala murdmaasuusatamisega, kuid lund nappis,” rääkis Cop.

Olümpiavõitja suusatab tavaliselt kodust 50 km kaugusel asuvas Pokljukas, kus detsembri algul jäeti laskesuusatamise MK-etapp lumepuudusel ära. “Nüüd pole seal jälle lund, sooja on üle kümne kraadi. Vahepeal leidus siiski nädal, kus sain suusad alla panna,” ütles Cop.

Mäesuusatamine Copile ei meeldi, selle asendas ta lumelauasõiduga Sloveenia piiri ääres asuvas Austria väikelinnas Villachis. “Kuigi sõudmist pole ma seni tõsiselt teinud, olen veendunud, et suviseks MM-iks suudan end tippvormi ajada,” uskus Cop.

Mõistagi leiab Cop, et otsus võistelda Sydneys paarisaerulisel kahepaadil osutus õigeks. “Kahe viimase hooaja jooksul polnud me Lukaga kellelegi kaotanud. Ühelisel võinuksin pretendeerida medalile, aga ma polnuks kullasoosik,” ütles Cop.

Elunautija Spik erineb Copist kui öö päevast

Kuid paadis treenib Cop suure osa hooajast üksi. Ta tõdeb: kes on tugev ühelisel, võib igal hetkel istuda paariskahelisse või -neljalisse. “Tänavu on samamoodi - kevadeni harjutan ühelisel, siis vaatame, mis saab,” sõnas 28aastane sloveen.

“Kui kaks head üksiksõudjat istuvad kokku, saab peaaegu alati moodustada tugeva kahelise. Seda enam, et meil on Lukaga sarnane tehnika ja samad jõunäitajad. Ta on minust veidi pikem, aga suudame tõmmete ühesugust rütmi säilitada,” lisas Cop. “Olümpiahooajal harjutasime koos ainult juunis, kui sõitsime mööda MK-etappe, ja vahetult enne olümpiat Sydneys. Sellest piisas.”

Samas tunnistab Cop, et inimestena pole nad Spikiga üldse sarnased.

“Ei tahaks paarilist kritiseerida, aga ta raiskab eraelus liiga palju energiat rumalustele. On selline elunautija tüüp,” naeris Cop. “Me pole selles mõttes sõbrad, et võtaksime väljaspool sporti midagi koos ette. Kuid paadis sujub meie koostöö õlitatult, isegi väiksemat vaidlust ei teki.”

Sees pole Copile kunagi meeldinud harjutada, seetõttu ei armasta ta ka ergomeetri tõmbamist. Tänavu on ta ergomeetril rassinud vaid nädala jagu.

“Sellegipoolest tahan väga Tallinnas võistelda. Siin pole tegemist tõsise jõuprooviga, pigem tulen sõpradega kohtuma ja toredat nädalalõppu veetma,” tunnistas Cop.

Sloveen loodab siiski esikohaheitluses kaasa rääkida. Mullu sai ta Tallinnas isiklikku rekordit püstitades Jüri Jaansoni järel teise koha. “Ootan huviga, mida tänavu suudan. Ma pole kindlasti nõrgem kui mullu,” ennustab Cop.

Ka Vaclav Chalupa jääb suurde sporti

Nagu Jüri Jaansonil, nii on olümpiajärgsed kõhklemised põhiliselt kõheldud ka teisel veteranil, Sydneys täielikult kõrbenud tšehh Vaclav Chalupal . Kauaaegsed rivaalid kohtuvad laupäeval Tallinna ergomeetrivõistlusel.

Suurtelt tiitlivõistlustelt arvukalt medaleid - kuid ei ainsatki kulda! - võitnud Chalupa valmistub uueks hooajaks täie pingega.

“Küllap tahab Chalupagi veel kord tõelist fiilingut tunda, tajuda seda, mida Jüri nimetab lennutundeks,” rääkis ergomeetrivõistlust korraldav Jaan Tults, Jaansoni abimees. “Selge, et veteranidel tuleb end rohkem tagant sundida. Jüri kleepis Hispaania laagris külmutuskapi külge päevakava ja nõudis endalt vägisi selle punktipealset täitmist.”

FISA võtab Andris Reinholdsi asjus seisukohta

Samal päeval, kui SL Õhtuleht teatas Sydneys dopinguga vahele jäänud lätlase Andris Reinholdsi osalemisest Tallinna ergomeetrivõistlusel, pöördus Eesti Sõudeliidu peasekretär Jaan Tults kirjalikult Rahvusvahelise Sõudeliidu (FISA) tegevdirektori Matt Smithi poole ning palus seisukohavõttu.

“Smith vastas kirjale kiiresti, kuid seisukoha lubas võtta alles tänaseks või homseks,” valgustas Tults. Teatavasti pole FISA Reinholdsile mingil põhjusel ametlikku võistluskeeldu määranud.