Los Angeles Clippersi ääremängijad Kawhi Leonard (vasakul) ja Paul George moodustavad Andres Sõbra hinnangul praegu NBA parima tandemi, kes võivad meeskonna vedada ka tiitlini välja.Foto: Ringo H.W. Chiu
Korvpall
19. august 2020, 17:23

Andres Sõber NBA play-offidest: koduväljakueelise puudumine võib tuua üllatusvõitja

Korvpalliigas NBA on kõigil meeskondadel peetud ära play-off'ide avamängud. Koroonaviiruse tõttu peetakse kohtumised Orlandos n-ö mullis, kus pealtvaatajaid pole ning meeskonnad elavad muust maailmast eraldi. Viskame korvpallitreeneri ja suure NBA huvilise Andres Sõbra abil alanud play-off'idele pilgu peale.

"Muidugi suured üllatused olid kohe konverentsi võitjate Los Angeles Lakersi ja Milwaukee Bucksi kaotused vastavalt Portlandile ja Orlandole," alustas Sõber. "Aga siin mängibki ilmselt suurt rolli see mullisituatsioon: on näha, et visatakse palju paremini sisse. Muidugi, pinged on kõvad, aga mõnes mõttes meenutavad need mängud nagu treeningmänge, nii et täitsa võimalik, et koduväljakueelise puudumise tõttu võib lõpuks võita meeskond, kes põhiturniirilt kõige kõrgemat asetust ei saanud."

Sõber lisas, et play-off'ides on jätkumas trend, mis oli selgelt hoomatav juba põhiturniiril: domineerima on hakanud 1.90–2.05 pikkused kiired mängijad, kes viskavad ülimalt kaugelt. Ta tõi näiteks Donavan Mitchelli, kes kostitas Utah Jazzi kaotusmängus Denver Nuggetsit 57 punktiga ja Damian Lillardi, kes panustas Portlandi võitu Lakersi üle 34 silma.

"See annab ka meile heas mõttes võimalused: olid ajad, kui meil räägiti ainult, et korvpallis peavad olema pikad ja pikad – nüüd on mäng läinud nii kiireks, et asja teevad väiksed ja osavad. Pikkade mängijate ajastu hakkab mööda saama," nentis Sõber.

Ta ise jälgibki NBA puhul väga palju just seda, kui lähedal (või kaugel) on meie poisid sellest tasemest. "Ütlen nii, et see vahe pole milleski muus kui NBA meeste tohutult võimsas füüsises võrreldes Euroopa tavaliste mängijatega – nad on nii kuradi kiired, nad hüppavad kõrgele, nad valdavad tehnikat," tõdes Sõber.

Ta ei salga, et kõige enam hoiab ta pöialt Dallas Mavericksile, kus möödusid tema õpilase Martin Müürsepa NBA karjääri säravaimad ajad ning kus praegu teevad tegusid Sloveenia äss Luka Doncic ja lätlaste iidol Kristaps Porzingis. Tõsi, juba play-off-seeria esimene mäng Los Angeles Clippresiga näitas ära, et tiitli peale Dallas ilmselt ei mängi.

"Imesid võib juhtuda ning Doncic on tõeline talent ja täht, kuid nende suurim nõrkus on see, et tagaliinis pole kindla käega viskajaid," vaagis Sõber. "Superklubides on igal pool kolm-neli väga head viskajat, kuid Dallasel on vaid Doncic ja ka Porzingis, kui ta kaugemale läheb. Kuid praegu tundub, et ülejäänud ei vea välja."

Just Clippersit peetakse üheks suurimaks tänavuseks tiitlisoosikuks ning Sõber nõustub selle arvamusega. 

"Üks asi on see, et neil on Doc Riversi näol väga hea treener, kuid teisalt on Paul George ja Kawhi Leonard praegu ilmselt NBA parim tandem, keda on toetamas kaks-kolm väga kõva meest. George ja Leonard on tõelised tähed ja meeskonnamängijad, mitte nagu James Harden ja Russell Westbrook Houstonis, kes ainult loobivad. Clippers mängib targalt ja teravalt ning kohtumises Dallasega tegid George ja Leonard otsustavad korvid kindlalt ära," tõdes Sõber.