FC Flora peatreener Jürgen HennFoto: Stanislav Moshkov
Jalgpall
19. august 2020, 22:14

7 VÕTIT | Penaltidraama: FC Flora kaotas Baltimaade parimale klubile ja pudenes Meistrite liigast

FC Flora kaotas jalgpalli Meistrite liiga esimeses eelringis leedukate FK Suduvale penaltiseerias ning langes konkurentsist. Normaal- ja lisaaeg lõppesid 1 : 1 viigiga, ent penaltiseerias olid leedukad täpsemad 4 : 2. Õhtuleht võtab põneva mängu kokku seitsme võtmeküsimusega.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Õnn ja kogemused. Baltikumi parimaks klubiks tituleeritud Suduva võttis eriti mängu algust jube rahulikult ning esimesel poolajal tundus, et see on küpsuse märk. Kolm hooaega järjest Euroopa liigas play-off'i jõudnud Suduva ei surunud esimesel poolajal Florat kõrgelt, vaid lasi eestlastel rahulikult palli ühest äärest teise veeretada.

Kui Flora sai vähe teravama rünnaku, siis kiirustati kokkumänguga: kas jäi sööt liiga kiireks või spurt liiga hiljaks. Kogenud Konstantin Vassiljev pidi korduvalt nooremaid kolleege rahustama, et nad tempot maha võtaks, sest „las vastased jooksevad ka.“ Teisel poolajal transformeerus Flora rabistamine energilisuseks, mis kasutati juba 49. minutil ära. Vlasi Sinjavski kauglöögi parreeris Suduva väravavaht Ivan Kardum esimesel poolajal üsna nähtamatuna püsinud Rauno Sappineni nina ette ning Premium liiga suurim väravakütt ei jätnud oma kohtumise esimest võimalust kasutamata.

Mõned minutit hiljem sai pärast Suduva kaitsjate segadust karistusalas üsna vabalt löögile pühapäeval 36aastaseks saanud Konstantin Vassiljev, ent keskväljamaestro lõi endale mitteomaselt palli postist mööda. Tõsi, Vassiljevi soorituse hetkel oli üsna palju vastaste mehi tema ja värava vahel.

Teisel poolajal suutis Suduva korraks survet teha ning see kandis ka vilja. Hendrik Pürg tõmbas 77. minutil oma karistusalas maha Samir Kerla ning kohtunik määras penalti, mille realiseeris minut hiljem Mihret Topcagic. Energilisena jätkanud Flora võitles visalt ning normaalaja lisaminutitel tekitati veel paar väga head võimalust, ent palli võrku ei suudetud toimetada. Lisaajal näis, et Suduva on füüsiliselt veidi parem ja Flora värava alla tekitati mitu ohtlikku momenti, ent ära lüüa ei suudetud. 

Penaltiseeriat peetakse tihti õnnemänguks: võidab see, kelle närvid peavad pingele paremini vastu ja kelle väravavaht suudab lööke paremini aimata. Seekord oli selleks tiimiks Euroopas kogenum Suduva.

2. Kes oli platsi parim?

Ivan Kardum. Suduva väravavaht tegi normaalaja lõpus kaks imelist tõrjet ja tassis sellega Suduva lisaajale. Penaltiseerias tõrjus ta Markus Soometsa löögi ja kuna avakatsel oli Konstantin Vassiljev posti löönud, sai see otsustavaks. 

3. Kus olid FC Flora fännid?

2015. aastal sattusin pisikesel Euroopa ringreisil üsna juhuslikult paariks päevaks Budapesti. Kuna olin varem Ungari pealinnas käinud ja kõik nö kohustuslikud vaatamisväärsused nähtud, nuputasin, mida teha ja avastasin, et kohalik Ferencvaros mängib hollandlaste Go Ahead Eaglesiga.

Akrediteeringuga näkkas ning olin üsna rahul, et näen küllaltki suvalist kohtumist, mida televiisorist ilmselt kunagi vaadata ei viitsiks ja ühtlasi tutvun kohaliku jalgpallikultuuriga. Minu õnnetuseks sain 10 minutit enne kohtumise algust teada, et Ferencvarose fännid kannavad karistust ning tribüünidele neid ei lasta.

Ometi sain väga erilise kogemuse osaliseks. Nimelt oli suur hulk fänne tulnud staadioni lähistele omadele kaasa elama ning kohtumist jälgiti internetist. Poolehoidjate laulu oli väljakule kuulda ning omad said küllaltki marulise toetuse osaliseks, mille abil võideti mäng koguni 4 : 1. Siit küsimus Flora fännidele: ilm oli ju ideaalne, miks te punti kokku ei võtnud ja Lillekülla “FLOOOOOORAAAAA” skandeerima ei tulnud?

4. Kas Floral on materjali edeneda Euroopa liigas kaugele?

Kolm hooaega järjest Euroopa liigas play-off'i jõudnud Suduva oli meeskonnana küpsem. Nad ei surunud Florat kõrgelt, vaid lasid eestlastel rahulikult palli ühest äärest teise veeretada. Kui Flora sai vähe teravama rünnaku, siis kiirustati kokkumänguga: kas jäi sööt liiga kiireks või spurt liiga hiljaks. Kogenud Konstantin Vassiljev pidi korduvalt nooremaid kolleege rahustama, et nad tempot maha võtaks, sest „las vastased jooksevad ka.“ Küll aga näitas Flora taas mullusele euroteekonnale sarnast tahtmist ning Euroopa liigas võime veel kauneid mänge näha.

5. Mida peavad meeskonnad järgmisteks matšideks esmajoones parandama?

Flora kaitseliin tegi avapoolajal liiga palju personaalseid prohmakaid, mille järel sündisid Suduva parimad momendid. Nagu klassikud on öelnud: see, mis läheb Premium liigas läbi, Euroopas läbi ei lähe. Seekord Floral vedas normaal- ja lisaajal, aga tugevam meeskond karistab sellised vead järgmistes mängudes kindlasti ära. Suduva peaks lihtsalt jalad kõhu alt välja võtma. Ilmselt tuldi Flora vastu natukene mütsiga lööma ning ehk on eestlastelt saadud napp võit heaks raputuseks.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Flora peatreener Jürgen Henn: „Arvestades, et meil oli paar väga head sajaprotsendilist võimalust mäng normaalajal lõpetada, jääb tulemus kripeldama. Oli selline mäng, kus võidab see, kes vähem eksib ja omad šansid ära kasutad. Ilmselt sai otsustavaks vastase enesekindlus ja kogemus. Vastane andis meile kohati ruumi, aga ma polnud ees piisavalt otsustavad. See on klassiga meeskonna ja keskmise meeskonna vahe. Me ei saa pikalt põdema jääda: üks päev on puhkust, siis läheb juba kodune liiga edasi ja Euroopa liigas oleme ka veel mängus.“

Avapenaltil eksinud Konstantin Vassiljev: „Mõtlesin penalti olukorras natukene üle. Tahtsin liiga nurka lüüa, mida tegelikult polnuks vaja. Aga eks valusaid kaotuseid tuleb jalgpallis ette. Eeldan, et kõik tiimi liikmed tahavad jalgpalli edasi mängida ja just sellised mängud annavad hea õppetunni. Me ei saa tänast vastast Eesti liigaga võrrelda. Eesti liiga on põhikool, see siin on gümnaasium. Eksamid on raskemad ja et edukas olla, peab rohkem pingutama. Aga ma arvan, et meestele pole midagi ette heita, sest keegi pole harjunud mängima sel tasemel 120 minutit. Vastase kasuks vilistatud penalti tundus õlg-õla vastu mäng. Kerla (Saduva penalti teeninud mees - toim.) on 190 cm pikk ja pea sada kilo ja kukub nii lihtsasti. Aga midagi pole teha: kohtunik vilistas ära ja meil siin VARi pole. Pigem aga jäävad kripeldama need sajaprotsendilised võimalused normaalaja lõpus. “

7. Mis saab edasi?

Suduvat ootab Meistrite liiga teises eelringis Iisraeli tšempion Tel Avivi Maccabi, kes alistas Läti meistri FC Riia 2:0. Flora jätkab mängudega Euroopa liiga teises eelringis septembris.