Lõuna-Eesti ralli.Foto: Aldo Luud
WRC
23. august 2020, 20:17

BLOGI JA GALERII | Ott Tänak näitas koduradadel võimu ja võitis Lõuna-Eesti ralli

Pühapäeval toimus Lõuna-Eesti ralli, kus olid stardis pea kõik maailma tippsõitjad. Koduradadel näitasid võimu Ott Tänak ja Martin Järveoja, kes võitsid kaheksast kiiruskatsest seitse ning lõpetasid kokkuvõttes esikohal.

Algselt kahepäevaseks planeeritud Lõuna-Eesti ralli lühendati Terviseameti ohuhinnangu tõttu ühepäevaseks. Võistluse esimene katse algas pühapäeva varahommikul, kokku sõideti kaheksa kiiruskatset. 

Rallit valitses Hyundai piloot Ott Tänak, kes võitis kaheksast kiiruskatsest seitse. Eestlasele suutis ainsana konkurentsi pakkuda Kalle Rovanperä, kes suutis Tänaku eest ära napsata kuuenda kiiruskatse võidu. Kuid ralli lõpuks jäi mehi lahutama 13,7 sekundit.

Kolmandana finišeeris Toyotaga sõitev Sebastien Ogier ning algselt lõpetas neljandana Tänaku meeskonnakaaslane Thierry Neuville.Hiljem teatasid võistluse korraldajad, et belglane hilines kuuendal katsel kontrollpunkti, mistap määrati talle poolteist trahviminutit, mis langetas ta kokkuvõttes viiendaks. Nii tõusis ühe koha võrra kõrgemale Fordi roolinud Esapekka Lappi.

Lõuna-Eesti rallil viiendal katsel tegi suurel kiirusel avarii Toyota piloot Elfyn Evans, kes hoidis enne õnnetust üldarvestuses neljandat kohta. Õnneks pääses britt avariist vigastusteta.

Ralli ametlik paremusjärjestus:

Lõuna-Eesti ralli Foto: Ekraanitõmmis
19:01

Ralli lõppseis:

Ralli lõppseis (Ekraanitõmmis)
19:00

Kaheksanda kiiruskatse tulemused:

18:59

R5 arvestuses võidab Huttunen, kes suudab viimasel katsel edestada Grjazinit 4,4 sekundiga. "Väga hea ralli minu jaoks. Leidsime väga head seaded ja see aitas," sõnas soomlane.

18:57

Üldkokkuvõttes neljandaks jäänud Neuville lõpetas neljandana ka viimasel kiiruskatsel. "Väga keeruline nädalavahetus. Meil oli väga palju muresid esimesel läbimisel. Me väga palju riske ei võtnud, kuna olime esikohakonkurentsist väljas. Proovisime läbi päeva erinevaid seadeid ja see on WRC-rallit arvestades hea asi," tõdes Tänakule 4,8 sekundit kaotanud belglane.

18:52

"Oleme auto kallal pikalt töötanud, nüüd on aeg teha masinat ja ennast teravamaks. Aitäh korradajatele suurepärase ralli eest. Kõige kõvem konkurents, mis mul Eestis on olnud," sõnas Tänak finišis.

18:49

Tänak võidab ka viimase katse! Aeg 6.56,2, mis on 2,9 sekundit kiirem kui seni kiiruskatset juhtinud Ogier'l ja kokkuvõttes tuli edumaa teisel kohal lõpetanud Rovanperä ees 13,2 sekundit. 

18:45

Ohoh! Midagi uut! Esimest korda suutis Rovanperä olla kiiruskatsel aeglasem kui Ogier. Tõsi, prantslane juhib kiiruskatset 0,1 sekundiga, aga siiski..

18:44

"See oli väga hea päev. Oluline on olla võimalikult hea kahe nädala pärast. Maailma viis parimat rallisõitjat oli kohal, mistap olnuks häbi eemale jääda," võttis finišisse jõudnud Ogier võistluse kokku.

18:41

Ja ongi mehed viimasel katsel, nendest Esapekka Lappi ka finišis. "Oleme päris kaugel ideaalsest. Loodetavasti leidsime midagi, mida saame kasutada WRC-rallil. Tehaseautoga oleme kiiremad," sõnas Lappi, kes suure tõenäosusega lõpetab võistluse viiendana.

18:26

Seis enne viimast kiiruskatset:

Lõuna-Eesti ralli üldseis enne viimast kiiruskatset (Ekraanitõmmis)
18:09

Kõva tõusu üldkokkuvõttes tegi ka Georg Gross, kes tõusis üheksandalt kohalt kuuendaks. Tõsi, tema istumise all on WRC masin ning ta tuhises mööda R5 autodest, aga võike võit igaljuhul!

18:05

"Tegime katsel mõned vead. Polnud ideaalne läbimine, aga täiesti okei," sõnas R5 arvestuse senine liider Nikolai Grjazin. Kuna tema tiimikaaslane Jari Huttunen sõitis katse läbi pea neli sekundit kiiremini, siis enne viimast katset on kahe Hyundai R5 masina vahe 1,1 sekundit. Nende kahe mehe vahel läheb veel andmiseks!

17:59

Thierry Neuville sõitis välja kolmanda aja ning selgitas ralliraadiole, mida nad pikalt eelneva katse järel remontisid. "Oli probleem veepumbaga, mis ei töötanud. Pidime tagasi hooldusesse jõudma, et see korda teha. Aga nüüd näib kõik toimivat," selgitas Hyundai piloot.

17:58

Tänakult küsiti, et millal saab sõitja testimise ära unustada ja mõelda rallisõitmisele. "Ma usun, et kahe nädala pärast," vastas Tänak, vihjates, et hetkel käib peamine töö siiski Rally Estonia nimel.

17:56

Tänak läheb katsel liidriks, edestades noort soomlast 1,2 sekundiga. Aeg 6.33,0 tähendab ühtlasi, et üldarvestuses kasvas saarlase edu nüüd 10,7 sekundile.

17:54

Rovanperä on seitsmenda kiiruskatse finišis kohal ajaga 6:34.2, millega ta edestab 2,2 sekundiga Ogier*d ja enam kui 10 sekundiga Esapekka Lappit.

"Õpin kogu aeg, kuna see on selle masinaga alles teine võistlus kruusal," sõnas Rovanperä. "Teisel läbimisel polnud tunnetus nii hea, loodetavasti asi paraneb"

17:50

Suure avarii teinud Evans jõudis hooldusalasse tagasi ja näib, et mehega on kõik korras. "Lõikasime kiires kurvis liiga vara ja liiga palju sisse. Kahjuks oli rohus midagi peidus ja see paiskas meid puudesse," sõnas ta Toyota pressimeeskonna vahendusel.

"Oli päris suur avarii, aga meiega on kõik korras. Kindlasti oli väga hea siia tulla ja autot katsetada. Kahju, et see varakult lõppes, aga saime väga palju olulist infot ja ootame väga Rally Estoniat."

17:46

Üldjoontes on Lõuna-Eesti ralli seis ääretult põnev. WRC arvestuses juhib Tänak Rovanperä ees vähem kui 10 sekundiga. Veel hullumeelsem on seis R5 arvestuses, kus esinelik mahub vaid 8,1 sekundi sisse. Hetkel juhib venelane Gryazin, kelle seljataga on Huttunen (+4,9), Pietarinen (+5,6) ja Veiby (+8,1). M-Spordi tehasepiloot Teemu Suninen hoiab antud arvestuses kuuendat kohta, kuid talle hingab kuklasse meie Georg Linnamäe.

17:42

Ralli lõpuni on veel kaks kiiruskatset, nendest eelviimasele on masinad juba startinud. Esimeste aegadeni läheb natuke aega, mistap seni võite lugeda Esapekka Lappi mõtteid M-Spordi hetkeseisust.

 

16:26

"Veeloigud polnud liiga üllatavad. Tee pehme ei tundu," sõnas Tänak peale kuuendat katset ralliraadiole. Mitmed teised tippsõitjad pidasid samas katset päeva kõige keerulisemaks, sest nende jaoks tulid mõned loigud üllatusena. Nende hulgas pööras sellele tähelepanu ka Kalle Rovanperä.

"Siiani kõige keerulisem, sest olid kohad seisva veega. Ühes kohas tegin vea, auto läks pikaks ja kaotasin aega, aga üldjoontes oli hea katse," kirjeldas katsevõidu võtnud soomlane.

Loe rohkem