Lõuna-Eesti ralli laupäevane testikatse.Foto: Aldo Luud
WRC
22. august 2020, 16:33

Tänak võttis testikatsest maksimumi, teised tipud panid varem pillid kotti

Täna toimus Lõuna-Eesti rallil testikatse, kus oma masinaid testisid WRC masinatega kihutavad mehed.

Hommikupoolikul alanud testikatse toimus Võrust ligikaudu 10 km kaugusel. Lõunapoolikul testikatse raja äärde saabudes oli näha, et kuigi katse oleks pidanud olema pealtvaatajatele suletud, liikus rajal ikkagi inimesi, kes tahtsid maailma tippnimesid oma silmaga näha. Kõik teised WRC klassi mehed olid lõunaks testikatselt juba lahkunud, ainsana testis veel oma masinat Ott Tänak: tundus, et valitsev maailmameister tahtis olla kindel, et on homseks maksimaalselt hästi valmis.

Lõuna-Eesti ralli laupäevane testikatse. Foto: Aldo Luud

Raja äärde ja hooldusalasse kogunenud 15-20 fänni rõõmuks kihutas Tänak nende silme all hea mitu katset. Publiku hulgas oli ka kolmeliikmeline pere, kelle liikmed selgitasid, et tulid katset kaema oma noorima poja meeleheaks. Pereisa sõnad, et pere pesamuna on suur rallifänn ja tema lemmikuks on Esapekka Lappi. Peres kasvavad teised kaks noormeest seekord katsele kaasa tulla ei viitsinud, kuid ema nentis, et kui nad oleksid teadnud, et Tänaku kihutamist saab näha vaid kahe meetri kauguselt, oleksid nad kindlasti ümber mõelnud.

Testikatse lõplikud tulemused, täismõõtmetes kuvamiseks vajuta fotol.

Homset kihutamist rallihuviline perekond vaatama minna ei plaani, kuigi tavapäraselt on nad Eestis toimunud üritustel ikka kohal olnud. Kuidas aga seekord osati end testikatsele sättida, kui korraldajad proovisid pealtvaatajaid eemal hoida? „Rallifännina olen rallifoorumi liige ja sealt nägin, et keegi oli postitanud video katse kohta,” selgitas pereisa. „Vaatasin video ära, panin ühe koha peal pausi ja leidsin sealt teeviida, kust sain aru, kuhu tulla tuleb, sest oleme ise siit lähedalt pärit.”

Kui pere pesamuna hoidis omalt poolt pöialt Lappile, siis pereisa pani panused Elfyn Evansi peale. Tänaku kohta sõnas kogenud rallifänn, et Hyundai meeskonna edusse ta üleliia ei usu: „Toyota on ikka kõvasti parem tiim!”

Kui Tänak oma viimased katsed ära kihutas, jalutasid vähesed alles jäänud pealtvaatajad mööda kruusateed tagasi ja nende jaoks oli tänane rallipäev lõppenud. Rallipargis võis veel näha rohkelt toimetamist, sõitjad olid aga varaseks õhtupoolikuks juba hotelli puhkama läinud.

Lõuna-Eesti ralli homne esimene katse algab kell 9.01, Õhtuleht hoiab lugejaid toimuvaga kursis otseblogi vahendusel.

Lõuna-Eesti ralli laupäevane testikatse. Foto: Aldo Luud