Jacob Blake (vasakul) koos oma lastega.Foto: @SarahThamerWISN/Twitter
Maailm
24. august 2020, 17:59

KUUL SELGA: Wisconsinis lahvatasid tulistamise järel jälle meeleavaldused

USAs Wisconsini osariigis, ennekõike Kenosha linnas käib jälle protestimöll, mis järgnes tulistamisele, kus politsei tulistas relvitut mustanahalist meest tolle laste nähes kuuli selga.

Mis põhjusel Kenosha politseiüksus pühapäeval väljakutse sai, pole päris täpselt teada. Tunnistajate sõnul sekkus 29aastane Jacob Blake tänaval puhkenud kahe naise vahelisse konflikti ning üritas nende lärmakat tüli lõpetada. Küll aga on teada, suuresti tänu pealtnägijate videosalvestistele, et ühel hetkel kõndis Blake ümber oma auto, avas selle ukse ning kummardus istme kohale. Seejärel tiris üks politseinik teda särgist ja kihutas talle mitu kuuli selga. Blake vajus näoli roolile, pannes tööle autopasuna signaali. Väidetavalt kõlas seitse lasku. Blake'i perekonna juristi sõnul istusid autos mehe kolm poega. Kui politseinik arvas, et Blake sirutus relva järele, siis seda tal väidetavalt autos ei olnud.

Blake viibib üliraskes seisus haiglas ning pole ehk teadlikki, et temaga seotud intsidendist said Kenoshas alguse vägivaldsed meeleavaldused. Mõnel protestijal ei piisanud niisama oma meelsuse väljendamisest ning nad asusid autosid süütama. Politsei kehtestas linna ümbruses kuni esmaspäeva hommikuni liikumiskeelu, mida paljud meeleavaldajad eirasid. Blake'i ema palus poja nimel rahval rahulikuks jääda.

Wisconsini osariigi kuberner Tony Evers mõistis Blake'i tulistamise hukka. Tulistamisega seotud politseinikud eemaldati uurimise ajaks tööpostilt, nende nimesid jaoskond ei avalda.

Politseivägivalla teema on USA ühiskonnas juba mitu kuud terava tähelepanu all ning on põhjustanud arvukaid meeleavaldusi kogu riigis.